Foto: F64
Jaunatklātu apstākļu dēļ Augstākā tiesa (AT) šodien atjaunoja kriminālprocesu bijušā tiesu izpildītāja Aivara Taraneka lietā un nodeva lietu atkārtotai izskatīšanai apelācijas instancē, informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

AT šodienas sēdē apmierināja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores lūgumu atcelt AT Senāta 2006. gada 17. marta lēmumu un AT Krimināllietu tiesu palātas 2006. gada 5. janvāra spriedumu daļā par personas notiesāšanu pēc Krimināllikuma 230. panta otrās daļas, kā arī kriminālprocesa atjaunošanu un lietas nosūtīšanu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Prokurore šī gada 31. jūlija lēmumā bija norādījusi, ka ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) 2014.gada 2. decembra spriedumu lietā pret Latviju konstatēts Eiropas Cilvēktiesību Konvencijas sestā panta pirmā punkta pārkāpums. Prokurores ieskatā saskaņā ar Kriminālprocesa normām šis ECT spriedums ir uzskatāms par jaunatklātu apstākli lietā.

Tiesas sēdē prokurore savu lūgumu uzturēja, norādot, ka, iztiesājot lietu no jauna, tiesai būs jāizvērtē apstāklis, vai ir notikusi personas uzkūdīšana izdarīt noziedzīgu nodarījumu.

Notiesātā persona tiesas sēdē uzskaitīja tiesību pārkāpumus, kādi, viņaprāt, pieļauti pierādījumu iegūšanā un kurus spriedumā analizējusi arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa, un lūdza tiesu atcelt notiesājošos nolēmumus un nodot lietu pirmstiesas izmeklēšanai.

Jau ziņots, ka Taraneks tika apsūdzēts par to, ka, būdams Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas Tiesu izpildītāju kantora vecākais tiesu izpildītājs, 2001. gadā pieprasījis kukuli par to, lai viņš kā tiesu izpildītājs neveiktu konkrētā izpildu lietā nepieciešamās darbības. Taraneks tika aizturēts kukuļa saņemšanas brīdī 2001. gada 18. decembrī.

AT šā 2006. gada janvārī atstāja spēkā Taranekam Rīgas apgabaltiesas piespriesto sodu - brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!