Foto: DELFI

Papildu finansējums veselības aprūpei palielinās valsts pakalpojumu pieejamību, taču nav skaidri zināms, kad pacienta līdzmaksājumu apmērs tiks samazināt līdz pirmskrīzes līmenim. Kā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pieļāva veselības ministre Anda Čakša (ZZS), par konsultantu un ģimenes ārstu apmeklējumu līdzmaksājums saglabāsies esošajā līmenī, bet stacionārās aprūpes etapā līdzmaksājums varētu samazināties pēc 2020. gada.

Veselības aprūpei nākamgad piešķirtie līdzekļi dos to, ka tiks palielināta valsts pakalpojumu pieejamība un cilvēki vairāk varēs izvēlēties valsts apmaksātus pakalpojumus, nevis maksāt privāti "no savas kabatas". "Samazināsies vajadzība cilvēkam pašam pirkt, jo palielināsies valsts pakalpojumu skaits," skaidro Čakša.

Veselības aprūpe nākamgad saņems aptuveni 200 miljonus eiro papildu finansējumu, salīdzinājumā ar nozares finansējumu šogad, pacientu līdzmaksājumu iemaksas nākamgad nemainīsies. Čakša, vaicāta, kad finansējums sasniegs pirmskrīzes līmeni, norādīja, ka mazliet pacientu līdzmaksājums tika samazināts, un "veselības sistēmai tas nozīmēja lielu summu – aptuveni 30 miljoni, kas netikti ielikti atpakaļ sistēmā".

Vienlaikus ministre pauda, ka pacientu līdzmaksājumu apmēram būtu jāsamazinās, taču konkrētu laiku, kad tas notiks, viņa nevarēja nosaukt. Par konsultantu un ģimenes ārstu apmeklējumu līdzmaksājums saglabāsies kā šobrīd, un to neesot plānots samazināt līdz pirmskrīzes apmēriem, bet stacionārā etapā līdzmaksājums, ja finansējums aug kā paredzēts, tad pēc 2020. gada varētu to samazināt.

Runājot par veselības budžetā nākamgad piešķirto papildu naudu un tās izlietojumu, Čakša norādīja, ka aptuveni 85 miljoni aizies veselības aprūpē strādājošo personu algām, bet pārējā nauda aizies pacientam pakalpojumā. Turklāt vairāk tiks apmaksātas tieši "fiziskās lietas" un aparatūrai aiziešot vien aptuveni 5 miljoni eiro.

Tāpat sarunā par veselības aprūpē notiekošo, Čakša sacīja, ka viņai ir labi saprotama situācija veselības aprūpē. "Es pārāk labi saprotu to realitāti, kas notiek veselības aprūpē, un tā ir mana vājā vieta. Kā strādā sistēma, es pārāk labi zinu," tā Čakša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!