Foto: LETA

Valsts policija (VP) pēc Valsts kontroles (VK) sniegtās informācijas septembrī sākusi kriminālprocesu, lai izvērtētu iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu no bijušo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) amatpersonu puses, apliecināja VP preses pārstāve Elīna Sprudzāne.

Kriminālprocesu izmeklē VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde. Šobrīd lietā nav noteiktas personas, pret kurām būtu sākts kriminālprocess vai kurām būtu aizdomās turētā statuss, līdz ar to nav zināms, kuras tieši bijušās NEPLP amatpersonas rīcība tiek vērtēta.

Izvērtējot NEPLP 2015. gada pārskatus, VK vērsās tiesībsargājošās iestādēs par faktu, ka vairākiem darbiniekiem mēnešalgu grupa ir noteikta, neņemot vērā normatīvajā aktā konkrētajai amatu saimei un līmenim noteikto grupu. Tā rezultātā darbiniekiem noteiktā mēnešalga pārsniegusi atbilstošajai amatu saimei un līmenim noteikto maksimālo mēnešalgu un 2015. gadā atlīdzība izmaksāta par 14 757 eiro lielākā apmērā.

Arī 2016. gadā NEPLP turpinājusi vairākiem darbiniekiem izmaksāt normatīvo aktu prasībām neatbilstoši noteiktu atlīdzību, pēc revidentu veiktiem aprēķiniem mēnesī kopsummā pārmaksājot 1885 eiro, norādīja VK.

2015. gadā NEPLP locekļi bija Aija Dulevska, Ainārs Dimants, Dainim Mjartāns un Ivars Zviedris. 2015. gada jūnijā 11. Saeimas deputāti vērsās ar iesniegumu Saeimas Prezidijā par vairāku NEPLP locekļu, tostarp padomes priekšsēdētāja Dimanta atbrīvošanu no amata, norādot uz VK revīzijas ziņojumā minētajiem tiesību normu pārkāpumiem, kas saistīti ar valsts budžeta līdzekļu izlietojumu. Saeima 2015.gada jūlijā nolēma atbrīvot Dimantu no padomes locekļa amata. Dimants šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, taču iznākums viņam bija nelabvēlīgs.

Šobrīd NEPLP vada citi cilvēki, kurus amatā iecēla tikai šī gada sākumā.

Jau ziņots, ka VK revīzijā arī secināts, ka Latvijas Televīzijai (LTV) piešķirtās dotācijas izlietojuma uzraudzība nav pietiekama.

Kā vēsta VK, saskaņā ar pārskatu LTV 2015. gadā ir izpildījusi sabiedrisko pasūtījumu par 421 stundu mazākā apjomā, nekā sākotnēji apstiprināts, bet NEPLP apmaksu veikusi pilnā apmērā, tā pārmaksājot 866 692 eiro.

Tāpat VK nav skaidrs LTV 2015. gada sabiedriskā pasūtījuma pozīcijai "Citi izdevumi" piešķirtā valsts budžeta finansējuma 1 075 196 eiro apmērā izlietojuma mērķis.

Pārkāpums bijis arī komerctelevīzijām piešķirtā finansējuma atlikuma 134 454 eiro apmērā, nenosakot izlietojuma mērķi, pārskaitīšana LTV.

Runājot par Latvijas Radio (LR), VK pārstāvji norādījuši, ka nevarēja veikt LR piešķirtās valsts budžeta dotācijas 2 485 372 eiro apmērā izlietojuma atbilstības piešķīruma mērķim izvērtējumu, jo, neievērojot NEPLP iekšējā normatīvajā aktā noteikto, vairākkārt tika pagarināts LR pārskata iesniegšanas termiņš, un tas tika iesniegts pārāk vēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!