Foto: Saeimas administrācija

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) valdes un Saeimas frakcijas apvienotajā sēdē vienbalsīgi nolemts atbalstīt tā dēvēto čekas maisu atvēršanu, liecina partijas publicētais paziņojums.

NA Saeimas deputāti Ritvars Jansons un Einārs Cilinskis gatavo atbilstošus likuma grozījumus, lai LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus darītu publiski pieejamus.

"Čekas maisu saturs ataino sadarbību ar okupācijas varu, kas šobrīd tiek turēta slepenībā," uzsvēris NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņš aicina maisu saturu nodrošināt publiski pieejamu ne vēlāk kā nākamgad, norādot, ka tas ir "nosakāms ar likuma spēku".

Vienlaikus partijā norāda, ka jāizdara viss iespējamais, lai līdz ar čekas maisu nodošanu atklātībā būtu izvērsts pētnieku skaidrojums, par ko VDK dokumenti var liecināt, kā pavēles pildīja LPSR VDK un ar kādām institūcijām tā kopīgi darbojās, kādas bija iespējamās personu sadarbības formas ar VDK, cik liela ir iespējamība, ka LPSR VDK informatoru kartotēkā atrodas tādu personu vārdi, kas ar čeku nav sadarbojušās un tamlīdzīga informācija.

Likuma grozījumos paredzēts noteikt arī konkrētu maisu atvēršanas laiku.

Ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis nepauž skaidru atbalstu tā dēvēto čekas maisu publiskošanai. Vējonis skaidroja, ka ir saņemts bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas aicinājums publiskot čekas maisu saturu. Vēstule tiek vērtēta un komisijai tiks sniegta atbilde.

Viņaprāt, Latvijas sabiedrībai kopumā ir jāzina sava vēsture un tajā skaitā arī šīs ne visai glaimojošās vēstures lappuses. Taču tādēļ ir izveidota attiecīgā komisija, kas izvērtē cilvēku saistību ar VDK un sniedz savu vērtējumu.

Vējonis uzsvēra, ka Latvijā pieejamie materiāli ir fragmentāri, tādēļ ir svarīgi komisijai skaidrot, kāds ir katra konkrētā cilvēka nodarījums pret valsti un sabiedrību. Ir jāskaidro vēstures fakti, kā cilvēki nokļuvuši sarakstos. Situācijas esot bijušas dažādas un ne visi sarakstos minētie, ir sadarbojušies ar VDK.

Vējonis piebilda, ka čekas maisos politiķu esot ļoti maz vai to nav vispār, jo pretējā gadījumā viņi nevarētu pretendēt uz deputāta vai ministra amatu.

Jau vēstīts, ka VDK zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie Valsts prezidenta, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot čekas maisus atklātībai.

Komisija jau 2015. gadā pieņēma lēmumu, ka vēsturiskās patiesības, vārda brīvības un sabiedrības saliedētības vārdā esot jānodrošina pilnīga un tūlītēja visu VDK dokumentu, arī SAB esošo, nodošana atklātībai un brīvai pētniecībai bez līdzšinējās diskriminācijas.

Kā ziņots, ka saskaņā ar SAB direktora Jāņa Maizīša teikto žurnālam "Ir" viens no iemesliem, kādēļ netiek publiskota padomju VDK kartotēka, ir apstāklis, ka nav pierādījumu tur iekļauto cilvēku faktiskai sadarbībai. Savukārt otrs - tā būtu ļoti selektīva attieksme, jo tiktu publiskota tikai tā daļa, kas ir pieejama Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!