Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šobrīd skaidri neatklāj vai atbilstoši savai kompetencei pārbaudīs Rīgas domes dažādām biedrībām un nodibinājumiem izmaksātā 45,85 miljonus eiro izlietojumu.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša paskaidroja, ka KNAB atbilstoši savai kompetencei analizē un vērtē informāciju, tai skaitā arī publiski pieejamo, par iespējamiem valsts amatpersonu veiktiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, ja tie ir saistīti ar korupciju, kā arī valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu ievērošanu.

Ziņas par KNAB rīcībā esošo informāciju un tās pārbaudēm sniedzamas gadījumos, kad to izpaušana netraucē un nekavē pārbaudes veikšanu un plānoto pasākumu īstenošanu, līdz ar to šobrīd KNAB nav publiskojamas informācijas.

KNAB gan pagājušā nedēļā paziņoja, ka izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par Rīgas domes dāsno atbalstu humora organizācijām - biedrībai "Latvijas jautro un atjautīgo klubs" un biedrībai "Humora komiteja". Nila Ušakova (S) vadītā Rīgas pašvaldība "Latvijas jautro un atjautīgo klubs" piecu gadu laikā piešķirts 182 570 eiro finansējums, bet "Humora komiteja" divu gadu laikā atvēlēti 102 000 eiro.

Šī informācija satur pazīmes, kas varētu liecināt par pašvaldības finanšu līdzekļu iespējamu prettiesisku izmantošanu. Lai to secinātu, KNAB nepieciešams veikt šīs informācijas padziļinātu izvērtēšanu.

Jau ziņots, ka nepilnu divu gadu laikā Rīgas dome dažādām biedrībām un nodibinājumiem izmaksājusi 45,85 miljonus eiro - 22,43 miljonus eiro pērn un 23,42 miljonus šī gada pirmajos deviņos mēnešos, liecina pēc portāla "pietiek.com" pieprasījuma pašvaldības sagatavotais pārskats.

Kopumā dažādos apmēros Rīgas dome novirzījusi finansējumu 1104 biedrībām un nodibinājumiem. Dome gan ir sniegusi informāciju tikai par pašvaldības struktūru novirzīto finansējumu, lai gan tika pieprasīti arī dati par pašvaldības kapitālsabiedrību sniegto finansējumu, norāda portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!