Foto: LETA

Parlamenta frakciju sniegtais viedoklis Juridiskajai komisijai liecina, ka Saeimā nav nepieciešamā atbalsta tautas vēlētam prezidentam, trešdien komisijas sēdē sacīja tās priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Partiju frakciju paustā pozīcija liek izdarīt secinājumu, ka šī Saeima nav gatava tik ļoti būtiskām izmaiņām Satversmē kā ideja noteikt, ka Valsts prezidentu ievēl tauta, norādīja Bērziņš.

Reizē komisijas sēdē atbalstu tautas vēlētam prezidentam pauda vairāki deputāti.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis jūnijā aicināja Saeimu noteikt, ka Valsts prezidentu jau 2019.gadā ievēlētu tauta.

Vairākums no Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem pēc Vējoņa rosinājuma pauda atbalstu tautas vēlēta prezidenta iniciatīvai, tomēr jau tolaik nebija skaidrs, vai šādiem grozījumiem būtu nepieciešamais balsu skaits.

Satversmes grozījumiem nepieciešams "dubults" divu trešdaļu deputātu atbalsts. Izmaiņas valsts pamatlikuma attiecīgajā pantā var pieņemt, ja Saeimas sēdē piedalās vismaz divas trešdaļas no parlamentāriešiem un ja par grozījumiem nobalso vismaz divas trešdaļas no klātesošajiem deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!