Foto: AFP/Scanpix
Ziemassvētku sajūtu noķeršanai šajā nedēļas nogalē daudzviet Latvijā tiek iedegtas krāšņās svētku egles, kūsā andele tirdziņos, kā arī muzikālus priekšnesumus sniedz mūziķi, kori un ansambļi. "Delfi Svētku laiks" piedāvā ieskatu svētku pasākumos, kas norit 9. un 10 decembrī.

Ja arī tavā pilsētā vai novadā gaidāms kāds svētku pasākums, tad pastāsti par to portālam "Delfi", rakstot uz e-pastu redakcija@delfi.lv.

Foto: LETA

Sagaidot otro adventi, iedzīvotāji aicināti apmeklēt koncertus Rīgas dievnamos, kultūras centros un koncertzālēs, piedalīties dāvanu veidošanas radošajās darbnīcās, kā arī apskatīt vides objektu festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" mākslas darbus pilsētvidē.

Līdz ar vides mākslas objekta "Egle" atklāšanu sācies arī 8. vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš", kas būs apskatāms no 8. decembra līdz 14. janvārim. Šogad festivālā ir apskatāmi profesionālu mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidoti vides objekti, kopskaitā 41 mākslas darbs – "Ziemassvētku egle", kas apmeklētājus pārsteidz ar neierastām formām un to īstenošanā pielietoto materiālu daudzveidību. Festivāla laikā Rīgā ir redzami gan šogad tapuši jauni vides objekti, gan iepriekšējo gadu labākie un iedzīvotāju iemīļotie mākslas darbi.

Neparasts koncerts būs 9. decembrī Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā, kur populārākās Ziemassvētku melodijas skanēs orķestra izpildījumā, tajā vienkopus spēlēs ap simts tubistu un eifonistu no visas Latvijas. Savukārt kultūras centrā "Imanta" šajā dienā varēs dzirdēt vīru kora "Absolventi" uzstāšanos kopā ar solistiem, bet Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā klausītāji gaidīti koncertā "Mēnesstīgas".

Adventa laikā turpināsies koncerti Rīgas baznīcās koncertciklā "Adventa mūzikas svētki Rīgā", kur 10. decembrī Latvijas Apvienotajā metodistu baznīcā muzicēs Anta Enģele, bet Rīgas Sv. Antona Romas baznīcā uzstāsies Silvija Silava.

Svētku sajūtu varēs rast arī koncertā "Adventa gaismā", kas notiks Rīgas Latviešu biedrības namā. Klausītāji gaidīti arī kultūras centrā "Mazā ģilde", kur izskanēs koncerts "Gaismas ceļš". Otrās adventes koncerts Džoakīno Rosini "Petite Messe Solennelle" skanēs Rīgas Sv. Pētera baznīcā, bet Rīgas Jēzus Ev. lut. baznīcā Elijas ielā iedzīvotāji varēs dzirdēt kora mūzikas un orķestra koncertu. Adventes koncerts "Brīnumu laiks" klausītājus priecēs Rīgas Sv. Ģertrūdes baznīcā ar ģitāristu un vokālās grupas uzstāšanos.

Ģimenes kopā ar bērniem gaidītas Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" Latvijas Leļļu teātra izrādē "Koko un Riko. Piedzīvojums ziemā", kā arī kultūras centrā "Ritums", kas Ieriķu ielā 43A aicina apmeklēt 14 radošās darbnīcas, kurās varēs pagatavot dāvanu gaidāmajiem svētkiem.

Radošās darbnīcas darbosies arī Rīgas Porcelāna muzejā un Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Svētku noskaņās veidota arī izstāde muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs".

Foto: DELFI

Jau kopš 2. decembra jau 17. gadu darbojas Latvijas lielākais Ziemassvētku tirdziņš. Savus izstrādājumus tirdziņā piedāvā Latvijas amatnieki, dizaineri, ražotāji, kā arī zemnieku saimniecības – kopā vairāk nekā 100 tirgotāji. Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš ar plašu kultūras programmu būs atvērts līdz 7. janvārim.

Šogad jaunums un vienlaicīgi atbildība Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam ir "Dod pieci" akcijas atbalsts, kas norisināsies Doma laukumā.

Šī gada jaunums – īpaši tirdziņam radīta koncepta kafejnīca – dizaina priekšmetu tirgotava, kurā varēs eglīšu rotājumus un citas skaistumlietas. Savukārt Ugunsnamiņā brīvdienās būs pieejami īpaši kulinārie pārsteigumi.

Katrās brīvdienās gaidāma plaša kultūras programma, kas piemērota dažādām gaumēm, īpaši piedomāts par aktivitātēm ģimenēm ar bērniem. Katru vakaru būs iespēju vērot virtuālā sniega gaismas spēles un izbaudīt svētku atmosfēru. Šogad tirdziņā būs iespēja iegādāties arī Ziemassvētku eglīti.

Bērni nedēļas nogalēs un svētku dienās varēs satikt rūķus un Ziemassvētku vecīti, katru dienu vizināties ar Bērnu karuseli, sastapt aitiņas un trušus, brīvdienās un svētku dienās – arī poniju.

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa Doma laukumā programma:

  • 9. decembrī no pulksten 13.30 līdz pulksten 14.30 Ditas Belickas trio. Savukārt no pulksten 15 līdz pulksten 16 "Ziemassvētku Tubas" piedalās tubisti un eifonisti no visas Latvijas. Vadītājs Māris Grigalis, diriģents Jānis Retenais. No pulksten 16.30 līdz pulksten 18 Rīgas Danču klubs. Starplaikos rotaļas ar rūķiem;
  • 10. decembrī no pulksten 10 līdz pulksten 12 "Santa's Fun Run and Walk" – Ziemassvētku vecīšu skrējiens. No pulksten 12 līdz pulksten 12.30 Miks Dukurs un bērnu vokālā studija "Rasa". Savukārt no pulksten 12.40 līdz pulksten 13.10 uzstāsies bērnu vokālais ansamblis "Brīnumiņš", bet no pulksten 13.30 līdz pulksten 15.30 uzstāsies etno kompānija "Zeidi". Jau pulksten 16 līdz pulksten 18 uzstāsies postfolkloras apvienība "ImantaDimanta un draugi", bet starplaikos būs rotaļas ar rūķiem;
  • 15. decembrī no pulksten 18 līdz pulksten 20 DJ Mareks Lācis;
  • 16. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.30 bērnu vokālais ansamblis "Asniņi", bet no pulksten 14 līdz pulksten 14.40 uzstāsies kapela "Hāgenskalna muzikanti". Savukārt jau pulksten 15 līdz 15.45 muzicēs postfolkloras grupa "EtnoDNS", bet no pulksten 16 līdz pulksten 18 uzstāsies Rīgas Danču klubs. Starplaikos būs rotaļas ar rūķiem;
  • 17. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.30 trīs mazas meitenes "TRI-o". No pulksten 13.30 līdz pulksten 14 uzstāsies Krista Elîza Cekule, bet no pulksten 14 līdz 14.30 bērnu popgrupa "Nando". Savukārt no pulksten 15 līdz pulksten16.30 muzicēs Sanijas Būmanes trio, bet no pulksten 17 līdz pulksten 18 uzstāsies Rūta Dūduma un Jānis Ķirsis. Starplaikos būs rotaļas ar rūķiem.
  • No 17. decembra līdz 23. decembrim noritēs Labdarības maratons "Dod Pieci". 17. decembrī pulksten 21 "Dod Pieci" labdarības maratona atklāšana;
  • 18. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 19. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 20. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 21. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 22. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 23. decembrī pulksten 18 "Dod Pieci" akcijas noslēgums;
  • 20. decembrī no pulksten 18.20 līdz pulksten 19 uzstāsies Ukrainas Tautas deju ansamblis "Tornado" (Harkova,Ukraina). Vadītāji - Anželika Udalova, Volodimirs Rubans;
  • 21. decembrī Ziemas saulgrieži. Pulksten 18.10 uzstāsies Līvānu folkloras kopa "Ceiruleits", bet pulksten 18.45 noritēs bluķa vilkšana. Pietura būs Doma laukumā;
  • 24. decembrī no pulksten 14 līdz pulksten 14.50 uzstāsies Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes draudzes mūziķi, bet no pulksten 15 līdz pulksten 15.30 dziedās Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "SŌLA";
  • 25. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 14.30 uzstāsies Alise Kante un Edijs Šnipke, bet no pulksten 15 līdz pulksten 16 dziedās Ieva Sutugova. Savukārt no pulksten 16.30 līdz pulksten 17.30 muzicēs Vītolu ģimene;
  • 26. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.40 uzstāsies grupa "My Radiant You". Savukārt no pulksten 14 līdz pulksten 15.30 muzicēs postfolkloras grupa "Skandi", bet no pulksten 16 līdz pulksten 17 uzstāsies grupa "Very Cool People" un Kristīne Prauliņa.
  • 29. decembrī no pulksten 18 līdz pulksten 20 DJ Magnuss Eriņš;
  • 30. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.45 uzstāsies postfolkloras grupa "EtnoDNS", bet no pulksten 14.15 līdz pulksten 15.30 dziedās tradicionālās mūzikas grupa "Tautumeitas". Savukārt no pulksten 16 līdz pulksten 18 uzstāsies Rīgas Danču klubs;
  • 31. decembrī no pulksten 12 līdz pulksten 20 "Dod Pieci" TOP 100 no stikla studijas. Savukārt no pulksten 20 līdz pulksten 22 muzicēs rokenrola grupa "The Swamp Shakers", bet no pulksten 22 līdz pulksten 2.30 uzstāsies DJ Toms Grēviņš;
  • 5. janvārī no pulksten 18 līdz pulksten 19.45 uzstāsies grupa "Mazie Meža Dīvainīši (MmD)";
  • 6. janvārī no pulksten 14 līdz pulksten 16 muzicēs folkloras kopa "Berendejka".
Ziemassvētku vecīša namiņš atvērts 1., 8., 15.,22., 27., 28. un 29. decembrī no pulksten 14 līdz pulksten 20. Savukārt sestdienās, svētdienās un svētku dienās no pulksten 12 līdz pulksten 18.
Savukārt ugunsnamiņā sestdienās un svētdienās no pulksten 13 līdz pulksten 18 pieejami īpaši kulinārie pārsteigumi.

Foto: F64

10. decembrī pulksten 11.30, Rīgā, Doma laukumā, jau desmito reizi norisināsies Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējiens. Sirsnīgais notikums pulcēs gan mazus, gan lielus skrējējus, kuri, tērpušies Ziemassvētku vecīšu tērpos, veiks simbolisku skrējienu pa Vecrīgas ielām. Labdarības akcijā ir aicināts piedalīties ikviens – gan individuāli, gan kopā ar ģimeni, draugiem vai darba kolektīvu.

Ikgadējais skrējiens allaž ir pulcējis simtiem dalībnieku un piesaistījis uzmanību ar savu atraktivitāti un pozitīvo enerģiju. Desmit gadu laikā labdarības skrējiens kļuvis par brīnišķīgu tradīciju, kas ļauj aktīvām ģimenēm un atraktīvām uzņēmumu komandām vienoties labam un cēlam darbam. Uz brīdi iejūtoties Ziemassvētku vecīša tēlā, 1,7 kilometrus garā distance ir pa spēkam ikvienam, skrienot, ejot vai mazākajiem dalībniekiem vizinoties ragaviņās.

"Rīgas Starptautiskā Rotary" kluba organizētais skrējiens tiek rīkots sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv". Piedalīšanās Ziemassvētku vecīšu skrējienā notiek par simboliskiem ziedojumiem. Šī gada mērķis ir ziedojumos savākt vismaz 10 000 eiro, lai vismaz seši bērni ar kustību traucējumiem varētu apmeklēt 250 rehabilitācijas nodarbības ar speciālu gaitas robotu "G-EO System". Nodarbībās bērni varēs trenēt gaitu pa līdzenu virsmu, imitēt kāpšanu pa trepēm, kas palielina iespējas patstāvīgi spert pirmos soļus.

Palīdzēt līdzcilvēkiem aicina "Rīgas starptautiskā Rotary" kluba prezidents Kregs Tomsons (Craig Thompson): "Latvijā ir daudz bērnu, kurus jau kopš mazotnes skārusi smaga slimība vai trauma, kas atstājusi sekas uz turpmāko dzīvi. Nereti šo bērnu ģimenēm nepietiek līdzekļu, lai nodrošinātu saviem bērniem ilgstošus un regulārus rehabilitācijas pasākumus. Valsts sniegtais atbalsts ir nepietiekams. Rehabilitācija ir dārga, un daudzi vecāki to nevar atļauties, tāpēc aicinu ikvienu piedalīties Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējienā un atrast savu svētku sajūtu, vienlaikus palīdzot un padarot gaišāku ikdienu tām ģimenēm, kuras kā svētku brīnumu gaida iespēju, lai viņu bērni varētu saņemt rehabilitācijas kursu. Šī palīdzība un rehabilitācijas kurss būs vēl viens solis tuvāk bērnu sapnim, lai arī viņi paši kādreiz varētu piedalīties šādā labdarības skrējienā."

Pulcēties Ziemassvētku vecīšu skrējienam interesenti aicināti 10. decembrī jau no pulksten 10.30 Rīgā, Doma laukumā, bet starts tiks dots pulksten 11.30. Par tērpu skrējiena dalībniekiem galva nav jālauza – tos sagādās pasākuma organizatori. Visi dalībnieki pēc skrējiena tiks apbalvoti ar medaļām un arī kādu kārumu no pasākuma atbalstītājiem. Labdarības skrējiena atbalstītāji būs parūpējušies par pārsteiguma balvām ne tikai ātrākajiem skrējējiem, bet arī atraktīvākajiem un atbilstoši tematikai interesantāk ģērbtiem skrējējiem. Tāpat kā iepriekš, arī šogad suņu saimnieki var līdzi ņemt savus četrkājainos draugus, no kuriem tematiski visoriģinālāk tērptie suņi varēs pretendēt uz simpātiju balvām no pasākuma atbalstītāja.

Pieteikties labdarības skrējienam, veicot ziedojumu, iespējams jau tagad – "Ekase.lv." Individuālajiem dalībniekiem ziedojums ir 15 eiro, ģimenēm (diviem pieaugušajiem un diviem bērniem) – 30 eiro. Pieteikties labdarības skrējienam var arī grupas, sākot no 20 cilvēkiem, veicot grupas ziedojumu.

Desmit gadu laikā Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējienos pulcēti vairāk nekā 5500 dalībnieku, kuri kopumā saziedojuši vairāk nekā 100 000 eiro tādiem labdarības projektiem kā enterālo maisījumu iegāde smagi slimu bērnu dzīvības uzturēšanai, reitterapijas nodarbībām, bāreņu patvēruma nama atbalstam, mobilajam bērnu veselības centram un smagi slimu bērniņu māmiņu atbalstam.

Foto: Publicitātes foto

9. un 10. decembrī no pulksten 10 līdz pulksten 16 Kalnciema kvartālā norisināsies daudzveidīga, plašai auditorijai paredzēta pasākumu programma, bet īpaši gaidītas ir ģimenes ar bērniem.

Kalnciema kvartāla pārstāvji atgādina, ka decembra mēnesī Ziemassvētku tirgus notiek arī svētdienās. Katru dienu atvērts arī "pop-up" mākslas tirgus "Mākslas medības".

Sestdien, 9. decembrī, par godu starptautiskajai "Slow Food"dienai sestdienas īpašais viespavārs Kalnciema kvartālā būs "Slow Food Rīga" dibinātājs Mārtiņš Rītiņš. Turpat tirgus laukumā viņš gatavos ēdienus no savas bērnības.

"Slow Food" kustība atbalsta vietējo tradicionālo pārtikas produktu un ēdienu daudzveidību. "Slow Food"zemnieku aleja Kalnciema kvartālā darbojas kopš 2014. gada, un arī šodien priecē tirgus viesus ar veselīgiem, garšīgiem, svaigiem, sezonāliem labumiem, kas audzēti vai ražoti tā, lai nekaitētu veselībai un videi.

Savukārt pulksten 12 izdevniecība "Liels un mazs" atklās rakstnieces un dzejnieces Ineses Zanderes un ilustratores Annas Vaivares jauno bilžu grāmatu "Zirgā". Atklāšanā piedalīsies Inese Zandere, bet mākslinieces Annas Vaivares vadībā bērniem būs iespējams pašiem izgatavot savus zirdziņus – Ziemassvētku rotājumus. Uz klavierēm tiks spēlētas ne tikai gammas, bet arī trakulīgāki skaņdarbi. Tāpat uz vietas vūs arī šūpuļzirdziņi bērniem. Pasākums norisināsies Kalnciema kvartāla Brūnās mājas zālē, ieeja bez maksas.

Savukārt svētdien, 10. decembrī, ar siltiem un pikantiem ēdieniem apmeklētājus iepriecinās populārā pagājušās vasaras pasākuma Street Food Festival dalībnieks – atraktīvais pavārs Havjērs no meksikāņu restorāna "El Santo X".

No pulksten 13 liela diena būs visiem bērniem, kas sapņo kļūt par baletdejotājiem un balerīnām – Brūnās mājas zālē bērni varēs noskatīties baleta priekšnesumu "Sniegpārsliņu deja", bet pēc tam piedalīties baleta meistarklasē, iespējams, pirmoreiz iepazīstot baleta mākslu. Koncerta un meistarklases vadītāja - deju skolas "Colour Point" vadītāja Anda Zīsberga un audzēknes. Baleta meistarklasei lūgums sūtīt pieteikumus uz e-pastu colourpoint.dej@gmail.com. Dalība bez maksas.

No pulksten 11 līdz pulksten 14 bērni aicināti kopā ar Koka arhitektūras centra meistariem gatavot barotavas putniem, kas gatavojas pārziemot Latvijā. Gājputnu prombūtnē būs iespēja darināt arī putnu būrus un sagaidīt tos pavasarī ar jaunām mājvietām. Paralēli norisināsies koka putniņu apgleznošana.

Foto: Publicitātes foto

No šī gada 8. decembra līdz 2018. gada 14. janvārim muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" interjers būs rotāts atbilstoši Ziemassvētku tradīcijām Polijā – pušķota lielā egle viesistabā, krāšņi telpu dekori un interjera papildinājumi katrā muzeja telpā, jo šajā laikā muzejā notiks izstāde "Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās". Polijai Ziemassvētku tradīcijas ir līdzīgas citām katoļu zemju ieražām, tomēr katrā valstī ir savas nianses. Ziemassvētku gaisotne jūgendstila interjerā radīta ar īpašiem, 20. gadsimta sākumam raksturīgiem poļu tradicionāliem dekoriem. Speciāli izstādei "Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās" eglītes rotājumus gatavojuši J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas un Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolēni.

Izstādē būs arī tematiska muzeja krājuma sadzīves priekšmetu ekspozīcija, kas veltīta Ziemassvētku un Jaungada svinībām. Muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" būs iespēja iepazīt 20. gadsimta sākuma priekšmetus, kas saistīti ar svētku laika nodarbēm − ēst gatavošanu un galda klāšanu, gatavošanos ballei, izrādot greznus dāmu aksesuārus, laika pavadīšanu pirmssvētku noskaņā un svētku simbolu meklēšanu visdažādākajās lietās – četrlapu āboliņš laimei, cūkas simbols bagātībai un citiem.

Ģimenes ar bērniem aicinātas piedalīties radošajās darbnīcās 9. un 16. decembrī pulksten 12 un pulksten 14, lai veidotu savus Ziemassvētku eglītes dekorus.


Sestdien, 9.decembrī, Līgatnē notiks vēl nebijis pasākums 'Līgatnes alu mistērijas'. Līgatnes alas audio-digitāli atdzīvosies, stāstot par savu 200 gadus garo mūža pieredzi.

Gardās zaptes ala stāstīs par produktiem, kādi tika uzglabāti tajā. Tā būs iekārtota kā īsts pagrabs ar iespēju degustēt gardās zaptes un kompotus. "Sikspārņu guļamrajons" alā sagaidīs sikspārnis Jussi un ēnu spēles. Būs apskatāma daudzveidīgo sikspārņu sugu ekspozīcija. Savukārt Papīra ala runās par papīra veidiem un inventāru, kuru savulaik tur glabājusi Līgatnes papīrfabrika.

Ekspedīcijas noslēgumā, pulksten 17.30 klints "Lustūža" alā video projekcijas & elektroniskās mūzikas kosmosa skaņās "Pagrabu balle" Dj Ieva Vītoliņa.

Pasākuma ietvaros būs atvērta Līgatnes vīnu darītavas ala-restorāns ar karstvīnu un karsto dzērienu. Būs iespēja iegādāties gardu zupu un to baudīt 25 metrus garajā alā - pasēdnīcā (īpaši romantiskā gaisotnē).

Savukārt Līgatnes kultūras namā darbosies Ziemassvētku tirdziņš.

Foto: LETA

Sestdien, 9. decembrī, pulksten 16 Liepājas baptistu Pāvila draudzes baznīcā noritēs labdarības koncerts "Tuvu, tuvu...tepat".

Tajā piedalīsies jauktais koris "Laiks" (diriģente Ilze Balode, kormeistare Laura Bluķe), pianists Normunds Kalniņš, trompetists Jānis Ivuškāns, solisti Viktors Ellers, Ieva Dreimane, Tabita Balode, Linda Lanka un Raivo Jonass.

Ieeja par ziedojumiem.

Plašāku informāciju par pasākumu var izlasīt šeit.

Foto: Publicitātes foto

9. decembrī pulksten 16.30 Jūrmalā atklās Latvijā lielāko Gaismas parku. Dzintaru mežaparka teritorija pārvērtīsies par pārsteigumiem bagātu Gaismas parku, kur iemirdzēsies īpaši Ziemassvētku tematikai veidoti dekori no 85 tūkstošiem LED gaismiņu.

Gaismas parka koncepciju veidojuši 2016. gada Lietuvas pilsētas Viļņas krāšņās Ziemassvētku egles autori – mākslinieki Jolanta Tūraite un Dominiks Koncevičs – un Latvijas iluminācijas eksperte Jevgenija Verovska.

Gaismas parka atklāšanas dienā no pulksten 16 līdz pulksten 19 uzstāsies grupa "Tautumeitas", būs iespēja vērot ritma apvienības "Pulsa efekts" uguns šovu, "Laboratorium.lv" zinātnisko šovu, kā arī piedalīties eglīšu rotājumu, svečturu izgatavošanas un citās radošajās darbnīcās. No pulksten 12 parkā spēlēs dīdžejs Dub:ra, darbosies dāvanu un našķu tirdziņš.

Arī visu decembri, sestdienās un svētdienās (10., 16., 17., 23. un 30. decembrī), no pulksten 15 līdz pulksten 18 Gaismas parkā Jūrmalā notiks radošās darbnīcas, rotaļas un citas aktivitātes.

Ieeja bez maksas.

Koncertzālē "Baltais Flīģelis" notiks pasākums ģimenēm ar bērniem "ES esmu SIGULDA!"
9. decembrī pulksten 17 Siguldas koncertzālē "Baltais Flīģelis" notiks muzikāls pasākums ģimenēm bērniem "ES esmu SIGULDA!".

Pasākuma muzikālo noformējumu radījuši četri novadnieki: Zanda Krastiņa, Kārlis Kazāks, Juris Kaukulis, Juris Lisenko, un tā būs muzikāli teatrāla spēle ar burtiem, zilbēm, stāstiem un sajūtām par Siguldas aizrautību. Pasākumu papildinās dažādas aktivitātes, kārumu lāde, kā arī īpašais Ziemassvētku smaržu kokteilis.
Uzveduma radīšanā piedalījušies: vokālā studija "Siguldiņa", Sarmīte Skrastiņa, Elīna Gruzniņa, Evelīna Lapa, Ilze Jakubovska, Laura Šumska, Ieva Ādamsone, Mārcis Kalniņš, Reinis Janulis, Egils Kupčs un citi.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīze" kasēs vai pasākuma norises dienā koncertzāles "Baltais Flīģelis" kasē. Ieejas maksa – no 4 līdz 6 eiro

10 .decembrī pulksten 17 lieli un mazi aicināti uz Ziemassvētku egles iedegšanu Siguldas dzelzceļa staci­jas laukumā.

Programmā "Jautrās ziemas dziesmas Siguldā" novadniekiem un viesiem svēt­ku sajūtu palīdzēs uzburt jautrās snieg­pārsliņas no "Kašera sapņu fabrikas", kā arī viena no atraktīvākajām džezfan­ka grupām "Very Cool People" un solisti Evilena Protektore un Ivo Grīsniņš-Grīs­lis. Koncertā būs dzirdamas klasiskās Ziemassvētku melodijas dzīvespriecīgās, jautrās un oriģinālās aranžijās.

Savukārt 12. decembrī pulksten 18 Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums notiks Mo­res pagastā. Dalībnieki kopā ar rūķiem varēs meklēt visskaistāko eglīti, darbo­ties radošajās darbnīcās, iet rotaļās un piedalīties citās aktivitātēs.

Dalība – bez maksas.

Foto: Publicitātes foto

Dziedātājs Igo jau tradicionāli sagaidīs Ziemassvētkus ar jaunu koncertprogrammu. Šogad tā taps duetā ar Tomasu Kleinu, koncertu veidojot kā diapozitīvu vakaru, portālu "Delfi" informē Igo mūzikas menedžments.

"Agrāk viena no Ziemassvētku laika tradīcijām bija diapozitīvu vakari. Ģimenes un draugi pulcējās, lai dalītos ar piedzīvojumiem un sajūtām. Atgriežoties senā un ne tik senā pagātnē, arī mēs esam sagatavojuši diapozitīvus, kurus koncerta laikā varēsim kopīgi apskatīt un komentēt," stāsta koncerta veidotāji.

Dažādos laika periodos gan Igo, gan Tomasa Kleina muzikālā darbība ir bijusi cieši saistīta ar grupu "Līvi". Tādēļ abi mūziķi ir gatavi atskaņot arī vairākas klausītāju iemīļotas kompozīcijas no šīs grupas repertuāra. Šobrīd skaņu ierakstu studijā notiek darbs pie Igo un Tomasa Kleina kopīgi radītās dziesmas "12", kas pirmo reizi dzīvā izpildījumā skanēs šajā koncertprogrammā.

Ziemassvētku koncertturnejas sākums gaidāms atjaunotajā Kalnmuižas pilī 9. decembrī pulksten 18, kam sekos vēl viena muiža, kur Igo līdz šim nav koncertējis – Pope 16. decembrī pulksten 18. Pirms koncerta no pulksten 12 uz pirmsvētku mirkli Popes muižā būs apmeties Ziemassvētku vecītis. Īpašas svētku sajūtas varēs iegūt arī Popes muižas Ziemassvētku dāvanu tirdziņā, kur piedalīsies tuvējās apkārtnes meistari un amatnieki. Tirdziņā dalību ņems arī Igo ar savu dizaina zīmolu "Akcents personībai". Pirms un pēc koncertiem Igo sarūpētās svētku dāvanas būs iespējams iegādāties arī pārējās to norises vietās.

Pirmo reizi Igo koncerti gaidāmi arī koncertzālē "Valmiera" 20. decembrī pulksten 19 un Mazmežotnes muižā 25. decembrī pulksten 18. Savukārt koncerti Vecauces pilī 22. decembrī pulksten 19 un Bīriņu pilī 26. decembrī pulksten 16 jau uzskatāmi par Igo Ziemassvētku tradīciju.

Koncerts Liepājas muzejā 29. decembrī pulksten 18 būs arī pēdējā diena, kad šeit apmeklēt Igo grafiku izstādi "Nebijis gadījums".

Koncertsērijas noslēgums gaidāms Rīgā, Melngalvju namā 30. decembrī pulksten 19.

Biļetes uz koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Foto: Publicitātes foto

Šogad no 10. decembra vaļā vērsies Rūķupes vārti, un uz gaišu Ziemassvētku svinēšanu aicina galvenais RūķRūķis - Ziemassvētku vecītis.

Pasākuma organizatori aicina domājot un ciemos braucot, veidot un vest gaismiņas – lukturus - ar dzīvo uguni, elektriskus, uz baterijām, zīmētus, līmētus, šūtus un izgrebtus, izlietus, veidotus, varbūt pat naglotus, sapītus, savītus un citus. No visiem atvestajiem lukturiem un lukturīšiem tiks izvēlēts viens lukturu – lukturis, ko ņemt par paraugu nākamā gada centrālās Ziemassvētku gaismas izveidei Rūķupē.

Ziemupes Ziemassvētku vecītis un Rūķupes rūķi arī šogad aicina ģimenes, klases, kolēģus, draugus un domubiedrus sagatavot dāvanas lielajam dāvanu maisam. Tās Ziemassvētku vecītis ar savu motivācijas brigādi svētku laikā nogādās Kurzemes reģiona ģimenēm un vientuļajiem cilvēkiem, kuriem šajā dzīves mirklī neklājas tik viegli un ir nepieciešams mazs uzmundrinājums – cerību stariņš.

Rūķupes rūķi akciju "Piepildīsim Lielo dāvanu maisu" organizē jau ceturto gadu. Trīs gadu laikā izdevies īpašu svētku sajūtu uzburt 116 ģimenēs (īpaši sirsnīgas parasti ir ciemošanās audžu ģimenēs), vientuļajiem cilvēkiem, pensionāriem Pāvilostas un Rucavas novadā, Blīdenē, Ventspilī, Kuldīgā un citur Latvijā.

Lielajā dāvanu maisā tiks gaidīti dārza labumi, rīsi, milti vai citi virtuvē (un vēderā) noderīgi pārtikas produkti un našķi. Izzinot dāvanu saņēmēju vajadzības, noskaidrots, ka daudzās mājās priecātos par gultas veļu, dvieļiem, apaviem (īpaši bērniem), apģērbu ziemai, interesantām grāmatām, spēlēm, kas rosina domāt un darīt, skolas piederumiem. Labprāt dāvanas gaidīs četrkājainie draugi.

Tā kā dāvanu maisus (pakas) komplektē pēc adresātu mazas izpētes, pasākuma organizatori aicina tās nesaiņot dāvanu papīros (izņemot gadījumus, ja tie ir caurspīdīgi), bet ievietot dāvanu maisiņos vai kastēs, lai tās var ērti aplūkot un sagrupēt.

Pasākuma organizatori aicina nedāvināt mīkstās rotaļlietas un apdomāt, vai tas, ko tu sagatavo otram, ir kas tāds ko tu pats priecātos saņemt.

Ja dāvanas sagatavojat kolektīvi, varat tās pieteikt līdz 8. decembrim zvanot 29400470 vai rakstot uz e-pastu rukupesrukis@gmail.com. Savukārt no 10. decembra tās personiski ir iespējams nogādāt Rūķupes rūķiem Ziemupes jūrmalā.

Savukārt no 10. decembra pulksten 14 tiks oficiāli vērti Rūķupes vārti visiem ciemiņiem. Pa nedēļu ciemos tiks gaidītas lielākas vai mazākas grupas, bet 16.un 17. decembrī – ģimeņu dienas!

Pieteikties ciemos uz Rūķupi vai noskaidrot sev interesējošos precizējošos jautājumus iespējams zvanot 29400470 (Rūķis Plānotājs) vai rakstot uz e-pastu rukupesrukis@gmail.com.

Foto: Publicitātes foto

9. decembrī tirdzniecības centrā "Domina Shopping" norisināsies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) projekta "Inovāciju motivācijas programmas" gaitā organizācijas "Junior Achievement Latvija" (JA Latvija) īstenotais skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) "Cits bazārs" — pasākums, kurā jaunieši tirgosies ar pašu radītiem produktiem.

Starp jauno uzņēmēju ražojumiem būs atrodamas un iegādājamas tādas preces kā gudrās slēdzenes, multifunkcionāli pledi, galda spēles, telefona lādētāji ar saules bateriju, videi draudzīgi tekstilizstrādājumi, rotaļlietas, bižutērija, interjera priekšmeti mājai un daudz kā cita. Šogad pasākums var lepoties ne tikai ar jaunu koncepciju un attīstošām biznesa aktivitātēm jauniešiem, bet arī rekordlielu pieteikumu skaitu.

"Šogad pirmo reizi iepazīstinām sabiedrību ar notikumu "Cits bazārs". Tas ietver ne tikai jaunu nosaukumu SMU pulcēšanās pasākumam, bet arī domāšanas un šī pasākuma organizēšanas veida izmaiņas, kas palīdzēs jauniešiem vēlreiz pārliecināties par visiem sen zināmu patiesību — uzņēmums nenozīmē tikai pirkšanu vai pārdošanu, bet arī sarunas, komunicēšanu ar partneriem un konkurentiem, ideju apmaiņu, nepārtrauktu iedvesmošanos no citu veiksmes un mācīšanos no citu un savām kļūdām.

Katrs SMU ir smagi strādājis, lai radītu ideju, prototipu un uzsāktu arī ražošanu, tādēļ aicinu ikvienu apmeklēt pasākumu un iegādāties Ziemassvētku dāvanas tieši šeit, tādējādi atbalstot jauniešu pūliņus," saka Junior Achievement Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Iespējai tirgoties šajā pasākumā bija pieteikušies 350 skolēnu mācību uzņēmumu, un savu uzņēmumu tirdziņā pārstāvēs 170 labāko ideju autori.

Jaunā pasākuma koncepcija "Cits bazārs" paredz jauno uzņēmēju tirgošanos ar vēl nebijušu vērienu, proti, apmeklētāji preces varēs iegādāties astoņās preču kategorijās — "Pakalpojumi, izklaide", "Apģērbi, aksesuāri", "Skaistumkopšana, bižutērija", "Pārtika, preces virtuvei", "Elektropreces, gaismas objekti", "Suvenīri, dāvanas, sezonas preces", "Spēles, preces bērniem", "Interjera preces".

Pasākumā ieviests izglītojošs jaunums — "Swedbank mentoru speed-dating" aktivitāte. Tā ir iespēja jaunajiem uzņēmējiem saņemt 15 minūšu konsultāciju tirgvedības, finanšu plānošanas, produktu attīstīšanas vai uzņēmuma vadības jautājumos. "Swedbank" mentori atbildēs un meklēs risinājumus uz tādiem jaunajiem uzņēmējiem aktuāliem jautājumiem kā, piemēram, "Kā un kur tirgot savu produktu?", "Kā piesaistīt finansējumu?", "Kā veidot uzņēmuma tēlu?" un citiem.

Latvijas skolēnu veikumu klātienē varēs novērtēt, apmeklējot tirdziņu tirdzniecības centrā "Domina Shopping" Ieriķu ielā 3, Rīgā, 9. decembrī no pulksten 11 līdz 18.

Pasākuma laikā notiks arī konkurss — jauno uzņēmumu vērtēšana un apbalvošana septiņās nominācijās: Sociāli atbildīgs uzņēmums, Inovatīva biznesa ideja, Labākais stends, Labākā pārdošanas komanda, Videi draudzīgs produkts, Komerciālākais produkts jeb Labākā dāvana un Uz zināšanām balstīts produkts. SMU vērtēšanu veiks pieredzējusi profesionāļu, uzņēmēju un akadēmisko spēku komanda.

Foto: F64

Sestdien, 9. decembrī, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājā ciklā "Ziemas saulgriežu ceļš" norisināsies puzuru veidošanas darbnīca un muzikāla lekcija par Ziemas saulgriežu nozīmi latviešu folklorā.

Dienu pirms otrās adventes apmeklētāji aicināti izbaudīt Ziemassvētku gaidīšanas laiku tautiskā garā. No pulksten 11 līdz pulksten 14 Palmu mājas vestibilā norisināsies puzuru veidošanas darbnīca sadarbībā ar floristikas studiju "Grieta". Meistarklases dalībnieku skaits ir ierobežots, tāpēc iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Pieteikties iespējams, rakstot uz karlina.engere@lu.lv un norādot dalībnieka vārdu, uzvārdu un telefona numuru. Kad būs sasniegts maksimālais dalībnieku skaits, par to paziņos LU Botāniskā dārza tīmekļa vietnē un "Facebook" lapā.

Pēc meistarklases Palmu mājā notiks latviešu folkloras pētnieces Guntas Saules lekcija par Ziemas saulgriežiem latviešu folklorā, kurā varēs izzināt Ziemas saulgriežu būtību, to izcelsmi, nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī iepazīt šo gaismas gaidīšanas svētku tradīcijas. Lekciju papildinās muzikāli priekšnesumi folkloras kopas izpildījumā.

Savukārt svētdien, 10. decembrī, pulksten 12 apmeklētāji aicināti uz svētku gaidīšanas laika ekskursiju "Bībeles augi", kurā iepazīstinās gan ar plaši pazīstamiem, gan mazāk zināmiem augiem, kas minēti Vecajā un Jaunajā Derībā.

Ekskursantu grupas dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ uz ekskursiju obligāti jāpiesakās iepriekš. Pieteikties iespējams, rakstot agnese.reke@lu.lv, zvanot 67450860 (darba dienās 9.00-17.00) vai aizpildot pieteikuma anketu šeit: goo.gl/SN3Scb. Ekskursijas garums aptuveni 1 stunda. Pulcēšanās ekskursijai notiks pie LU Botāniskā dārza kases

Dalības maksa ekskursijā: 3 eiro + ieejas biļete. LU Botāniskais dārzs atgādina, ka dalībai ekskursijā iespējams izmantot arī izdevīgo ģimenes biļeti. Ar ieejas biļešu cenām iespējams iepazīties šeit.

Pasākumu cikla "Ziemas saulgriežu ceļš" turpinājumā gaidāms arī Ziemassvētku tirdziņš, kas norisināsies, sestdien, 16. decembrī, no pulksten 11 līdz pulksten 16 un jauktā kora "Aura" koncerts pulksten 15.

Sestdien, 23. decembrī pulksten 12 LU Botāniskā dārza Palmu mājā koncertu sniegs Emiļa Melngaiļa Liepājas Zvanu ansamblis "Campanella" Astras Ziemeles vadībā.

Ieeja uz visiem pasākumiem (izņemot ekskursiju "Bībeles augi"), bez maksas.

Foto: LETA

2017. gada 10. decembrī pulksten 16 Rīgas Sv. Pētera baznīcas adventes koncertu cikla ietvaros izskanēs itāļu komponista Džoakīno Rosīni vēlīnais skaņdarbs "Petite Messe Solennelle" vairāku Latvijā pazīstamu mākslinieku izpildījumā, portālu "Delfi" informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Dace Lasmane.

Džoakīno Rosīni mesa "Petite Messe Solennelle" savā oriģinālversijā paredzēta korim, solistiem, divām klavierēm un harmonijai. Tā savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 1864. gada 13. martā grāfienes Luīzes Pijē Vilas greznajos Parīzes apartamentos. Sava neparastā instrumentālā sastāva dēļ šis skaņdarbs ieguva nosaukumu "Petite... Messe Solennelle", proti "Mazā... Svinīgā Mesa". Skaņdarbs savā oriģinālversijā komponista dzīves laikā tika atskaņots tikai trīs reizes.

Šis savam laikam ļoti novatoriskais skaņdarbs pasaules atzinību iemantoja tikai pēc komponista nāves. Tajā saklausāmi jau 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma mūzikas iedīgļi un, neskatoties uz savu izteikti kameristisko oriģinālversiju, mesas kora daļās nav ne miņas no "neomadrigālisma".

Otrās adventes koncertā Rīgas Sv. Pētera baznīcā piedalīsies soprāns Anta Jankovska, mecosoprāns Andžella Goba, tenors Viesturs Jansons, bass Krišjānis Norvelis, pianistes Helēna Kundrāta un Dzintra Ērliha, harmoniju spēlēs ērģelnieks Jānis Pelše. Koris 12 cilvēku sastāvā tika atlasīts speciāli šim projektam no Latvijas profesionālajiem koriem. Pie diriģenta pults stāsies Aigars Meri.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 5. decembra saņemami Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 9. decembrī, pulksten 19, Rīgas Sv. Jāņa baznīcā (Jāņa ielā 7) kopīgā muzikālā priekšnesumā piedalīsies Latvijas vadošie viendabīgie kori - Latvijas Universitātes sieviešu koris "Balta" un Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris "Gaudeamus", portālu "Delfi" informē "Gaudeamus" diriģents Ivars Cinkuss.

Šis būs otrais abu koru kopdarbs pēc četru gadu pārtraukuma, kad kopā tika atskaņota Antonio Vivaldi "Gloria", tādējādi turpinot pirms vairākiem gadiem aizsākto tradīciju Ziemassvētku gaidīšanas laikā klausītājiem piedāvāt Rīgā mazāk dzirdētu mūziku ievērojama kopkora sniegumā.

Ieskandinot Otro adventi, kori atskaņos Šarla Guno (Charles Gounod, 1818-1893) "Svētās Cecīlijas svinīgo mesu" ("Messe solennelle en honneur de Sainte Cécile"), kas ir franču meistara pirmais lielformāta darbs. Mesa, veltīta Svētajai Cecīlijai - mūzikas svētajai aizbildnei, pirmatskaņota Parīzē 1855. gadā. Šis notikums uzreiz pacēla komponistu jaunā slavas virsotnē. Tā laika kritika rakstīja: "Šis neapšaubāmi ir caurcaurēm skolota meistara darbs. Pat vairāk – jauna dzejnieka jauna dzeja mūzikā!"

Izpildījumā piedalās solisti Laura Teivāne (soprāns), Jānis Kurševs (tenors), Ivars Cinkuss (baritons), kā arī ērģeļu duets Jānis un Iveta Pelšes. Diriģente – Māra Marnauza.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā, kā arī pirms koncerta norises vietā.

Foto: Shutterstock

Iesākoties adventes laikam, daudzās Latvijas pilsētās sācies oficiālais Ziemassvētku gaidīšanas laiks, un arī skaistā Valmiera nav izņēmums. Gaidot gada gaišākos svētkus, pilsētas iedzīvotāji un viesi sestdien, 9. decembrī tiek aicināti uz Ziemassvētku tirdziņu, taču, sākot no 21. decembra, apskatīt gaismas instalācijas un veidot eglītes rotājumus.

Lustīga, garšīgi smaržojoša un iedvesmojoša noskaņa 9. decembrī no pulksten 10 līdz 15 valdīs Valmieras rātslaukumā un pils teritorijā – tur norisināsies Ziemassvētku tirdziņš. Amatnieki un mājražotāji būs parūpējušies gan par papildinājumu svētku galdam, gan sirdi un ķermeni sildošām dāvaniņām. Piparkūkas, ogas, sieri, karstie dzērieni, sukādes, gaļas izstrādājumi, dažādu šķirņu sieri – katrs varēs atrast sev piemērotāko Ziemassvētku garšu buķeti.

Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā no pulksten 12 ziemas saulgriežiem ceļu "iedimdinās" folkloras kopa "Dimzēns" no Jelgavas. Tā būs lieliska iespēja iepazīties ar Zemgales novada īpašajām saulgriežu dziesmām, turklāt viesi no Jelgavas, atbalstot izstādi "Mana tautastērpa ceļš", rādīs savus tautastērpus.

Kad tīruma darbi bija apdarīti, ļaudis varēja atvilkt elpu, stāstot teikas un pasakas, minot mīklas, strādājot rokdarbus un pošoties svētkiem. Ziemassvētku vakars senčiem bija brīnumu laiks, kad atdzīvojas koki un mājlopi sāk runāt cilvēka balsī, stāstot nākotni. Tas bija cerību laiks, kad šķita, ka viss, par ko sapņo, var kļūt par īstenību. Lai gan šogad izstāžu tehniskais risinājums diktē savus noteikumus un Jaunā gada naktī muzeja Izstāžu nama durvis būs slēgtas, brīnumainu noskaņu ikviens varēs piedzīvot, aplūkojot gaismas veidotus rakstus Valmieras pils iekšpagalmā.

No 21. decembra līdz Zvaigznes dienai Valmieras pils iekšpagalms, līdzīgi kā senču ticējumos, iemirdzēsies gaismās – būs skatāma instalācija "Gaismas raksti" – pils dārzā atdzīvosies koki un katru vakaru no pulksten 17 līdz 21 skanēs Ziemassvētku mūzika.

Ziemas saulgrieži tiks sagaidīti ar dziesmām, rotaļām, ticējumu teikšanu un laba vēlējumiem – 21. decembrī pulksten 19 Valmieras muzejs šo īpašo vakaru aicina pavadīt kopā ar muzeja tradīciju kopu "Griezes".

Sirsnīgākās dāvaniņas ir pašu veidotas, tāpēc jau no 21. novembra Valmieras muzejā norisinās radošā darbnīca "Eglītes rota". Apmeklētāju grupas aicinātas piedalīties nodarbībās, mācoties veidot īpašus Ziemassvētku eglītes rotājumus. Skolēnu grupām, iepriekš piesakoties, piedāvāta arī izglītojoša programma ar ziemas saulgriežu rituāliem un piparkūku darbnīcu.

Ziemassvētki ir īpašs laiks, kas aicina pierimt, būt kopā ar mīļajiem, izbaudīt īpašo noskaņu un ar labām domām sagaidīt gaismas atnākšanu.

Foto: Shutterstock

Sabilē 9. decembrī svinēs "Karstvīna svētkus". To laikā durvis vērs arī ziemas blēņu un darbnīcu kafejnīca – "Rozīņu namiņš", kā arī paredzēti citi interesanti pasākumi.

"Ziemas laikā vīnogas kļūst par rozīnēm, un tā vien prasās blēņoties gan lieliem, gan maziem – sagādāt prieku viens otram. Ar labu cilvēku atbalstu esam atvēruši namiņu, kas darbosies svētku laiku un tajā būs gan izklaides, gan nopietnas lietas, gan labdarība, gan silta tēja. Parasti šādi projekti top Rīgā, bet šoreiz tā būs Sabile", stāsta projekta idejas autore Ieva Lāce.

Tā kā Sabile ir populārs tūrisma galamērķis vasarā, radusies ideja pilsētā izveidot svētku vietu, kurā var iesaistīties jebkurš sabilnieks un apkārtnes iedzīvotājs. Namiņš būs atvērts tikai uz pāris nedēļām – no 9.decembra līdz 6.janvārim.

Ko namiņā varēs darīt?

Rozīņu namiņš ir vieta pēkšņiem priekiem – te varēs uzcept pankūkas un piparkūkas, spēlēt klavieres, sarīkot dauzīšanos ar spilveniem, atvērt brīnumskapi un tikt pie kāda pārsteiguma vai radīt to citiem.

Ik pārdienas namiņā būs arī kāds notikums – koncerts, pasaku lasīšanas vakars, ceļojumu stāsti, darbnīcas, spēles un kāds viesis.

Namiņa darba laiks: darba dienās no pulksten 13 līdz 19, brīvdienās no pulksten 10 līdz 20, tomēr ieteicam sekot līdzi norādēm, jo darba laiks var mainīties atkarībā no aktivitātēm.

Rozīņu namiņš darbosies kā sociālā uzņēmējdarbība, un tā labdarības mērķis būs jauna tūrisma objekta izveide Sabilē uz Latvijas simtgades svinībām, kā arī sveicieni vecākā gada gājuma sabilniekiem.

Bērnu grupām iespējams pieteikties arī uz "Dabas rūķu" izrādēm, šokolādes darbnīcām, pasākumiem uzņēmumiem.

Vairāk informācijas: www.facebook.com/Rozīņu-namiņš

Ziemas tumšo un nedaudz drūmo laiku 9. decembrī Sabilē jau ceturto reizi atdzīvinās Karstvīna svētki, kas sāksies jau pulksten 11. Šoreiz svētki būšot ļoti īpaši, jo Sabile būs daļa no festivāla "Latvijas Goda aplis" – Sabile piedalīsies gaismas projektā "Staro", kurā sestdienas vakarā tiks izgaismots Sabiles Vīna kalns.

Vairāk par svētkiem un to programmu lasiet šeit.

Foto: F64
Laikā, kad daba vēl pošas, lai ietērptos ziemas rotā, bet sajūtās jau mostas Ziemassvētku noskaņa, AS "Latvijas valsts meži" aicina gan lielus, gan mazus uz radošajām un vides darbnīcām savos objektos.

Viena no šādām darbnīcām noritēs 10. decembrī LVM Jaunmoku pilī. Laikā, kad veikalu plauktus pārpludina komerciāli krāsaini un spīdīgi plastmasas dekori, aizvien lielāku nozīmi iegūst gan askētiski, gan grezni rotājumi, kuriem iedvesma un materiāli gūti tepat blakus – parkā, mežā vai pat savā pagalmā. Kā jūras malā salasīti priežu čiekuriņi, zariņi un citi dabas materiāli ar māksliniecisku pieskārienu var kļūt par šīs ziemas gaumīgāko telpu rotājumu - uzzināsiet un izmēģināsiet savām rokām Jaunmoku pils Ziemassvētku noskaņu darbnīcās 10. decembrī (taps gaismeklīši) un 17. decembrī (rotājumi eglītei). Nepieciešamie materiāli jau ir sagādāti, līdzi jāņem tikai darboties prieks! Vairāk informācijas pa tālruni 26187442 vai info@jaunmokupils.lv, www.jaunmokupils.lv.

Vairāk par radošajām darbnīcām vari izlasīt šeit.

Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija, kas iniciējusi kampaņu "Maziem mirkļiem ir liela nozīme", aicina visas Latvijas ģimenes, nevalstiskās organizācijas, pašvaldības un citas organizācijas, kā arī uzņēmumus 10. decembrī piedalīties akcijā, iedibinot jaunu tradīciju – ģimenes svētdienu, mudinot vecākus veltīt kaut pavisam nedaudz vairāk laika kopā ar saviem bērniem.

Katrs kampaņas atbalstītājs ar savu ideju un ieceri var dalīties, to ievietojot kampaņas "Maziem mirkļiem ir liela nozīme" feisbuka lapā. Lai kopīgi novērtētu un apskatītu dažādās idejas, kuras realizējuši akcijas dalībnieki, visi tiek aicināti dalīties ar kopīgo aktivitāšu bildēm sociālajos tīklos, pievienojot tām tēmturi #mirklimirnozime.

Akcijas "Maziem mirkļiem ir liela nozīme" aktivitātes var veikt dažādi, piemēram, kopīgi pagatavojot pusdienas, sarīkojot spēļu pēcpusdienu, aizbraucot uz tuvāko pastaigu taku, parku vai dodoties pastaigā gar jūru. Ikvienam kopīgi pavadītam mirklim ir nozīme.

Kampaņas ietvaros ir izstrādāts arī informatīvais materiāls, kurā apkopotas 1000 idejas, kā kvalitatīvi pavadīt laiku ar bērniem. Šo informatīvo e-bukletu var saņemt ikviens interesents, jo tas ir brīvi lejupielādējams šeit.

Lūk, te dažas idejas, kā ar bērniem pavadīt ziemīgo laiku, ar kurām uzrunāt bērnus:

  • Ar pēdām izstaigāsim sniegā dažādas figūras, piemēram, uzrakstīsim tavu vārdu vai uzzīmēsim sauli
  • Ziemā izrotāsim mežā eglīti ar dāvanām meža zvēriem – atstāsim viņiem veselīgu cienastu,
  • Dosimies kopīgās pastaigās ar patversmes dzīvniekiem,
  • Saģērbsimies silti un dosimies foto ekspedīcijā. Pēc tam dzerot siltu tēju, sarīkosim bilžu pēcpusdienu,
  • Atradīsim vecmāmiņas (vectēva) bērnības foto un nofotografēsimies tādā pašā stājā, fonā vai līdzīgā apģērbā,
  • Izcepsim piparkūku burtus, kas veido tavu vārdu,
  • Gatavosim mājās cukurgailīšus,
  • Sagatavosim mīļas kartiņas omei un opim, nosūtīsim tās viņiem pa pastu,
  • Izveidosim Ziemassvētku rotājumus eglītei,
  • Salocīsim tev pavāra cepuri – tu šodien esi šefpavārs!

Foto: Publicitātes attēls

Svētdien, 10. decembrī, pulksten 12, koncertzālē "Cēsis " aizsāksies koncertuzvedumu cikls bērniem un ģimenēm "Svētdienas rīta muzikālās pasakas". Tā sižetu veidos Kārļa Skalbes pasaku motīvi, ko bagātinās stīgu kvarteta "ReDo" atskaņota, īpaši šim pasākuma sarakstīta mūzika, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji.

"Svētdienas rīta muzikālās pasakas" aicinās mazos klausītājus un viņu ģimenes pietuvināties latviskajam garam un Skalbes pasakās ietērptajam viedumam, poētiskumam un sirsnībai.

Stāstnieka lomā iejutīsies Latvijas Leļļu teātra aktieris Arturs Putniņš, bet komponistes Lauras Gustovskas muzikālo rakstu audīs stīgu kvartets ReDo - Konstantīns Paturskis (vijole), Kristiāna Ozoliņa (vijole), Dāvis Sliecāns (alts), Pēteris Ozoliņš (čells).

Pirms koncerta, pulksten 11, mazie klausītāji aicināti piedalīties radošajā darbnīcā "Mazais dekorāciju meistars", kurā būs iespēja uzzināt, kas ir scenogrāfija jeb skatuves "ietērps" mūzikas un teātra uzvedumiem.

Cēsu pilsētas Mākslas skolas pasniedzēju vadībā, bērniem būs iespēja pašiem izgatavot nelielas dekorācijas, kas uzreiz tiks izmantoti gaidāmajā koncertuzvedumā. Mazie dekoratori varēs atpazīt savu veikumu uz skatuves. Dalība darbnīcā ir bez maksas.

Nākamais cikla koncerts gaidāms 2018. gada 4. martā.

Koncerts "Svētdienas rīta muzikālās pasakas" notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Biļetes nopērkamas koncertzāles "Cēsis" kasē, "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un internetā. Biļetes ar atsevišķu sēdvietu jāiegādājas bērniem no 2 gadu vecuma.

Foto: DELFI

Imanta Ziedoņa muzejs aicina uz ikgadējiem fonda "Viegli" ziemas koncertiem "No patikšanas uz patikšanu", kas jau septīto gadu norisināsies Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Rīgā. Šogad plānoti pieci koncerti – 10., 11. un 12. decembrī, portālu "Delfi" informē fonda pārstāvji.

Ziemas koncertā "No patikšanas uz patikšanu" piedalīsies fonda "Viegli" mūziķi Renārs Kaupers, Jānis Holšteins – Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane – Holšteine, Raimonds Gusarevs un Jānis Strapcāns, kā arī fonda "Viegli" draugi. Mūziķu sastāvs katrā koncertā var atšķirties.

Koncertu programmā iekļauta dziesmu izlase no visiem trīs fonda "Viegli" albumiem, kā arī jaunas kompozīcijas, kuru autori ir Imants Kalniņš un Raimonds Pauls.

"Laime sastāv no mirkļiem. Sēdi jūras krastā un nez no kā sajūties laimīgs. Arī patikšana ir tāds pats reizēm nesaprotamas un negaidītas laimes mirklis. Stāvi uz skatuves, dziedi un it kā no nekā jūti, ka tev patīk. Patīk šie cilvēki, kuri ir atnākuši. Patīk tavi skatuves biedri (ar kuriem pus pudu sāls jau esi kopā apēdis) un patīk dziesmas, kas skan. Bet patikšanas mēdz būt dažādas. Vienam - māte, otram - meita. Vienam - Kalniņš, otram - Pauls. Bet, ja pa vidu ir "viegla" patikšana, tad visam būtu jābūt kārtībā!" uzsver mūziķis, koncertu radošais vadītājs Jānis Holšteins – Upmanis.

Stundu pirms pasākuma būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs, piemēram, paviesoties Ziedoņa muzeja bibliotēkā, veldzēties ar Kluba "Piens" sagādātajiem ziemīgiem laikapstākļiem atbilstošiem dzērieniem, baudīt piparkūkas, nosūtīt mākslinieču Ievas Krūmiņas un Līga Kitchen zīmētās pastkartes saviem draugiem vai arī iegādāties Ziemassvētku dāvanas no fonda "Viegli" pūra lādes – jauno I Imanta Ziedoņa Dienasgrāmatu "No patikšanas uz patikšanu", dzejas krājumu "Es skaitīju un nonācu pie Viena" u.c. Savukārt par radošiem pārsteigumiem vecākiem ar bērniem pirms koncerta rūpēsies zinātkāres centrs "Zinoo".

Koncertu laiki: svētdien, 10. decembrī pulksten 12, 16 un 20, pirmdien, 11. decembrī un otrdien, 12. decembrī pulksten 19.

Biļetes uz "Viegli" Ziemassvētku koncertiem pieejamas interneta vietnē "Ekase.lv".

Visi ienākumi no biļešu tirdzniecības tiks ieguldīti Imanta Ziedoņa vērtību popularizēšanā – apbalvojuma "Laiks Ziedonim" organizēšanā un Ziedoņa muzeja attīstībā.

Foto: facebook.com/rigasluteradraudzeskoris

10. decembrī pulksten 13 Rīgas Lutera Draudzes centrā, Torņakalna ielā 5, pēc dievkalpojuma sāksies ikgadējais labdarības pasākums – Adventa tirdziņš, kurā ikvienu sagaidīs sirsnīga noskaņa, mūzika, dziesmas, sarunas, smiekli, atkalredzēšanās, dalīšanās prieks, pārdošana un pirkšana, portālu "Delfi" informēja Rīgas Lutera draudzes jauktā kora pārstāve Daina Vārpiņa. Šī gada Adventa tirdziņa devīze ir: "Saposīsim savu kori Latvijas simtgades un Dziesmu svētkiem!"

Pēc Adventa tirdziņa svinīgas atklāšanas uzstāsies Rīgas Lutera draudzes jauktais koris un bērnu ansamblis, tāpat gaidāma ikgadējā izsole un loterija Rīgas Lutera draudzes mācītāja Kaspara Simanoviča vadībā, seno priekšmetu, grāmatu, rokdarbu un citu labumu andele, radošā darbnīca bērniem, kūku un citu gardumu degustācija, kā arī brīvdabas kafejnīca.

Visi tirdziņā gūtie ienākumi tiks ziedoti, lai palīdzētu Rīgas Lutera draudzes jauktajam korim sagādāt tērpus dalībai dievkalpojumos un koncertos.

"Adventa laikā vēlamies īpaši iepriecināt draudzes locekļus, izpildot skaistākās Ziemassvētku dziesmas, kā arī vairākas dziesmas no nākamā gada Dziesmu svētku repertuāra. Priecājamies, ka draudze novērtē mūsu darbu, regulāro kalpošanu dievkalpojumos, kā arī uzstāšanos citos dievnamos, un šī gada Adventa tirdziņa ienākumi tiks ziedoti tieši kora tērpu iegādei. Ceram jau nākamās vasaras Dziesmu svētkos radīt labu kora koptēlu ar jaunajiem tērpiem," gandarīts Rīgas Lutera draudzes jauktā kora diriģents Matīss Tučs.

Jau ziņots, ka atjaunotā Rīgas Lutera draudzes jauktā kora pirmais mēģinājums notika 2015. gada 10. novembrī, pakāpeniski izveidojot un nostiprinot četras balsu grupas – aktīvi darbojas aptuveni 40 koristi – lielākā daļa ir draudzes locekļi. Rīgas Lutera draudzes koris izpilda sakrālo un laicīgo mūziku, ir izveidojis arī veiksmīgu radošo sadarbību ar vairākiem Latvijas koru kolektīviem. 2018. gadā gaidāms viens no Latvijas koru mūzikas lielākajiem pasākumiem XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kurā tiesības piedalīties ieguvis arī Rīgas Lutera draudzes koris.

Foto: DELFI

Foto: Shutterstock

Kandavā

  • 9.decembrī pulksten 18 Kalnmuižas pilī Igo un Tomasa Kleina Ziemassvētku koncerts. Biļetes biļešu paradīzes kasēs un bilesuparadize.lv.
  • 10.decembrī pulksten 14 Kandavas kultūras namā Otrās adventes koncerts ar jauktā kora "Kandava" un grupas "Miera Vējos" piedalīšanos.

Citviet novadā

  • 9.decembrī pulksten 16 Cēres pamatskolā adventes pievakare.
  • 9.decembrī pulksten 17 – 17:30 Zemītes tautas namā Lielās pagasta egles iedegšana
  • 9. decembrī no pulksten 11 līdz 14 Matkules sporta laukumā notiks slidošanas nodarbības iedzīvotājiem.

Foto: DELFI

Ziemassvētki ir gaismas, auglības un cerību svētki. Tos Valmiera aicina sagaidīt, 9. decembrī apmeklējot Ziemassvētku tirdziņu, no 21. decembra apskatot gaismas instalācijas muzeja iekšpagalmā un veidojot eglītes rotājumus, kā arī 21 .decembrī ieskandinot gaismas uzvaru pār tumsu kopā ar tradīciju kopu "Griezes".

Lustīga, garšīgi smaržojoša un iedvesmojoša noskaņa 9.decembrī no pulksten 10 līdz 15 valdīs Valmieras rātslaukumā un pils teritorijā – norisināsies Ziemassvētku tirdziņš. Amatnieki un mājražotāji būs parūpējušies gan par papildinājumu svētku galdam, gan sirdi un ķermeni sildošām dāvaniņām. Piparkūkas, ogas, sieri, karstie dzērieni, sukādes, gaļas izstrādājumi, dažādu šķirņu sieri – katrs varēs atrast sev piemērotāko Ziemassvētku garšu buķeti. Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā no pulksten 12 ziemas saulgriežiem ceļu "iedimdinās" folkloras kopa "Dimzēns" no Jelgavas. Lieliska iespēja iepazīties ar Zemgales novada īpašajām saulgriežu dziesmām, turklāt viesi no Jelgavas, atbalstot izstādi "Mana tautastērpa ceļš", rādīs savus tautastērpus.

Kad tīruma darbi bija apdarīti, ļaudis varēja atvilkt elpu, stāstot teikas un pasakas, minot mīklas, strādājot rokdarbus un pošoties svētkiem. Ziemassvētku vakars senčiem bija brīnumu laiks, kad atdzīvojas koki un mājlopi sāk runāt cilvēka balsī, stāstot nākotni. Tas bija cerību laiks, kad šķita, ka viss, par ko sapņo, var kļūt par īstenību. Lai gan šogad izstāžu tehniskais risinājums diktē savus noteikumus un Jaunā gada naktī muzeja Izstāžu nama durvis būs slēgtas, brīnumainu noskaņu ikviens varēs piedzīvot, aplūkojot gaismas veidotus rakstus Valmieras pils iekšpagalmā, norāda Valmieras pašvaldības pārstāvji. No 21. decembra līdz Zvaigznes dienai Valmieras pils iekšpagalms, līdzīgi kā senču ticējumos, iemirdzēsies gaismās – būs skatāma instalācija "Gaismas raksti". Pils dārzā atdzīvosies koki un katru vakaru no pulksten 17 līdz pulksten 21 skanēs Ziemassvētku mūzika.

Ziemas saulgriežus sagaidīsim ar dziesmām, rotaļām, ticējumu teikšanu un laba vēlējumiem – 21. decembrī pulksten 19 Valmieras muzejs šo īpašo vakaru aicina pavadīt kopā ar muzeja tradīciju kopu "Griezes".

Sirsnīgākās dāvaniņas ir pašu veidotas, tāpēc jau no 21.novembra Valmieras muzejā norisinās radošā darbnīca "Eglītes rota". Apmeklētāju grupas aicinātas piedalīties nodarbībās, mācoties veidot īpašus Ziemassvētku eglītes rotājumus. Daļa darinājumu nonāks eglītē, kas izdaiļos Valmieras pils pagalmu pie Hanzas namiņiem. Skolēnu grupām, iepriekš piesakoties, piedāvāta arī izglītojošu programmu ar ziemas saulgriežu rituāliem un piparkūku darbnīcu.

Vēl citi pasākumi Valmierā svētku laikā:

Sestdien, 9. decembrī:

  • No pulksten 10-15 Ziemassvētku tirdziņš. Pasākums noritēs Valmieras Rātslaukumā un vecpilsētas teritorijā. Ieeja bez maksas.
  • No pulksten 10-14 Valmieras Mākslas vidusskola aicina apmeklēt audzēkņu mācību uzņēmumu Ziemassvētku tirdziņu "VMV MARKA". Pasākums noritēs Purva ielā.
  • Pulksten 12 Ģimeņu rīts – radošā darbnīca bērniem un pieaugušajiem "GatavojamiesZiemassvētkiem". Ieeja bez maskas. Pasākums noritēs Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnuapkalpošanas nodaļā.
Sestdien, 10. decembrī:
  • Pulksten 10.45 Publiskā slidošana "Ģimeņu rīts ar Ziemassvētku vecīti". Pasākums noritēs Vidzemes Olimpiskā centra "Elektrum" ledus hallē.
  • Pulksten 15 TDA "Gauja" un bērnu studijas grupas koncerts "Ziemassvētku jampadracis". Ieeja bez maksas. Pasākums noritēs Valmieras Kultūras centrā.

Foto: Daugavpils Ziemassvētku egle 2016. gadā. Publicitātes attēli
Sestdien, 9. decembrī, Daugavpils centrā kopā ar Rūķu namiņa un Slidotavas atklāšanu tiks iedegta galvenā pilsētas svētku egle.

Gatavojoties svinīgajam notikumam, jau no pulksten 11 Vienības laukumā sāks darboties "Dzīvnieku sēta". Tajā varēs apskatīt gan aitas, kazlēnus un trusīšus gan arī ponijus un alpakus.

Šajā dienā durvis vērs arī visu gaidītais Rūķu namiņš, kas apmeklētājus atkal pārsteigs gan ar jauno iekārtojumu, gan ar iemītniekiem. Šoreiz, svinot skanīgos Ziemassvētkus, nama saimniekiem Rūķīšiem būs pievienojušies Sniegavīri – muzikanti, bet, kā atzīst paši Rūķu namiņa iemītnieki: "Tie nav vienīgie pārsteigumi..."

Pulksten 16:30 ikviens svētku dalībnieks tie aicināts uz Daugavpils teātra aktieru teatralizētu uzvedumu "Ceļojums apkārt zemeslodei". Iespējams, mazie skatītāji ir redzējuši suņuka – Lieliskā Ferdinanda – piedzīvojumus Daugavpils teātrī. Šoreiz atjautīgais Ferdinands Vienības laukumā kopā ar saviem draugiem aicinās visus ceļojumā apkārt Zemeslodei un ceļojuma beigās, pulksten 17, kopā ar Ziemassvētku vecīti iedegs skaistāko egli Daugavpilī. Kā sola pats Ferdinands – tikšanās ar mazajiem bērniem un viņu vecākiem būs muzikāla, dejiska, rotaļīga un pasaules izzinoša. Pasākuma laikā virs Ziemassvētku rotātajām eglēm gaidāms arī dzirkstošs pārsteigums. Iedegsim pilsētas egli kopā!

Kopā ar svētku egles iedegšanu tiks atklāta arī slidotava, kur savus pārsteigumus ir sagatavojuši Ruģeļu pirmskolas izglītības iestādes bērni.

Foto: facebook.com/Ungurmuiza/

10. un 17.decembrī no pulksten 11 līdz pulksten 15 Ungurmuižas restorāns aicina uz vēlajām ziemas muzikālajām brokastīm. Maltīti papildinās dzīvā mūzika. 10. decembrī uzstāsies Elita Tomsone (klavieres) un Emīlija Kate Tomsone (ģitāra). Savukārt 17. decembrī muzicēs Rihards Saule (ģitāra).

Tai pašā laikā muižas Kungu mājā – bērniem būs ziemas kino, piparkūku un sveču liešanas darbnīcas. Ieeja uz pasākumu – 18 eiro, bērniem līdz 3 gadu vecumam bez maksas, līdz 7 gadu vecumam – 9 eiro. Galdiņu rezervācija – tālruni 25652388, vietu skaits ierobežots.

10. decembrī pulksten 17 zvanu mūzikas Ziemassvētku koncerts.Tajā uzstāsies Cēsu Baptistu draudzes zvanu ansamblis "Soli Deo Gloria", kas izpildīs Ziemassvētku laika melodijas. Ieejas maksa šajā pasākumā ir 5 eiro. Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs, vai, iepriekš rezervējot, pirms koncerta. Vietu skaits ierobežots.

Foto: F64

Ēdolē

  • 8. decembrī pulksten 19 pie Ēdoles kultūras nama – Lielās egles atklāšanas pasākums.
  • Decembrī bibliotēkā – Ilonas Mārtiņsones ir skatāma vecīšu un rūķu suvenīru kolekcijas izstāde. Aicināts ikviens, kuram mājās ir kāds sens Ziemassvētku vecītis jeb Salavecītis, rūķītis atnest to uz bibliotēku parādīt to kopējā Ziemassvētku vecīšu salidojuma izstādē.

Kabilē

  • 9. decembrī no pulksten 12 līdz pulksten 14 Kabiles saieta namā "Sencis" – Ziemassvētku tirdziņš.

Laidos
  • Decembrī Laidu bibliotēkā literatūras izstādes – rakstnieku, dzejnieku un aktieru jubilejas decembrī; "Ziemassvētkus gaidot", tradīcijas, rotājumi, ēdieni, dzeja; "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2017"; līdz 15. decembrim tematiskā izstāde pašu gatavotu kartiņu, svečturu, lukturīšu un sveču izstāde, ikviens pagasta iedzīvotājs aicināts piedalīties.
  • Decembrī Sermītes bibliotēkā – Līgas Libekas darbu izstāde "Sajūtu pieskāriens"; literatūras izstāde "Ziemassvētkus gaidot".

Padurē

  • Līdz 15. decembrim konkurss "Mans Ziemassvētku sapnis" – darbi var būt veidoti dažādās tehnikās uz A3 lapām, tie iesniedzami Padures pagasta bibliotēkā.
  • Decembrī bibliotēkā – Silvijas Teteres rokdarbu izstāde "Izšūtas gleznas un citas lietas"; literatūras izstāde "Gaidot Ziemassvētkus", rotājumi, tradīcijas, ēdieni un citi.
Snēpelē

  • Bibliotēkā līdz 22. decembrim literatūras izstāde "Ziemassvētki klāt!", materiāli par tradīcijām, rotājumiem, ēdieniem.

Turlavā

  • 9. decembrī pulksten 13 Vārmes seniori ielūdz Turlavas seniorus uz Ziemassvētku gaidīšanas balli. Turlavas seniori aicināti pieteikties līdz 6. decembrim, zvanot Zandai pa tālr. 26263960.
  • Decembrī bibliotēkā – padurnieces Linetas Zībergas (8. klase) zīmējumu izstāde; Herberta Kristovska fotogrāfiju izstāde "Ziema"; grāmatu izstāde "Ziemas Saulgrieži" (latviskās tradīcijas, dzeja); Lienes Elertes rokdarbu izstrāde "Lina darinājumi"; Sanitas Lūciņas gatavotās ziepes izstādē "Ziepju darbnīca"; "Bērnu un jauniešu un vecāku žūrija 2017"; lasīšanas maratons 1. – 4. klašu skolēniem; vēlējumu sienas "Iepiko vēlējumu" līdz 22. decembrim Intas Mednieces keramikas darbu izstāde.
  • Decembrī Ķikuru bibliotēkā – literatūras izstāde "Ziemassvētki", rotājumi, tradīcijas, ēdieni un citas lietas.
Vārmē

  • 9. decembrī pulksten 13 sporta hallē – Ziemassvētku gaidīšanas balle kopā ar Māri Lemberu. Pasākums Vārmes pagasta senioriem kopā ar draugiem no citiem pagastiem. Vārmes senioriem ieeja bez maksas, senioriem no citiem pagastiem 3 eiro.
  • 9. decembrī pulksten 17 Atpūtas parkā "Aizupīte" – iedegs svētku egli. Pasākums visai ģimenei. Kopā ar Dabas rūķiem tiks meklēti brīnumus, veikti rūķa svētku darbi, tiks dejots, dziedāts un iedegta svētku egle.
Plašāku informāciju par svētku pasākumiem Kuldīgā un Kuldīgas pagastos var atrast mājaslapās www.kuldiga.lv un www.kckuldiga.lv.

Foto: Publicitātes foto

No no 1. līdz 13. decembrim tirdzniecības centrā "Domina Shopping" būs skatāma fotoizstāde "Es arī gribu pavadīt Ziemassvētkus mājās".

Izstādē būs redzami kaķi un suņi, kuri patlaban dzīvo dzīvnieku aizsardzības biedrības "Cat Care Community" pagaidu mājās un Juglas patversmē "Labās mājas".

Izstādes organizatori vēlas palīdzēt suņiem un kaķiem, kuri ilgstoši mitinās patversmē, mudinot ikvienu, kuram ir tāda iespēja, adoptēt sev mājas mīluli.

Izstāde būs skatāma no 1. līdz 13. decembrim, katru dienu no pulksten 10 līdz pulksten 21.

Vairāk par pasākumu vari izlasīt šeit.

Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētku tuvošanās ģimenēs ir īpašs kopā būšanas laiks, ko dakteri Klauni rosina pavadīt, darinot ar bērniem rokdarbus, svētku rotājumus, zīmējot apsveikumus utml.

Viena no iespējām ir gatavos darbus ziedot biedrības "Dr.Klauns" organizētajam labdarības pop-up veikalam, kurā iegūtie līdzekļi arī šogad nonāks mazo pacientu iedrošinājumam, iepriecinājumam un ātrākai veselības atgūšanai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā, kā arī reģionu slimnīcās – Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Cēsīs, Rēzeknē un Jūrmalā.

Darinājums ziedot varēs Rīgā un reģionos – iegādāties pop-up veikalā t/c "Spice". Dakteri Klauni 8. decembrī tirdzniecības centrā "Spice", Rīgā izveidos labdarības pop-up veikalu, kuru katru dienu varēs apmeklēt blakus Informācijas stendam līdz pat 23. decembrim.

Savus radošos darinājumus – dažādus rokdarbus, sveces, egles rotājumus, rotaļlietas, Ziemassvētku kartiņas un citas – pašu rokām veidotas un darinātas lietiņas dakteru Klaunu pop-up veikala darbībai līdz 17. decembrim iespējams atnest uz jebkuru no Rīgas apkaimju sporta klubiem "MyFitness", Rīgā, katru darba dienu un brīvdienu klubu darba laikos. Darinājumi jāiedod sporta kluba administratoram, kā arī jāaizpilda anketa, lai dakteri Klauni varētu sazināties un pateikt sirsnīgāko paldies. Anketa pieejama dakteru Klaunu mājaslapā.

Darinājumus var ziedot arī "Spice" infocentrā, katru dienu no pulksten 10 līdz 22.

Tāpat biedrība "Dr.Klauns" parūpējusies, lai ziedojumus iespējams atstāt dažādās vietās reģionos:

  • Ventspils: Saules iela 141, kafejnīca "Stender's" (Piedzīvojumu parks), no pulksten 11 līdz 20.
  • Valmiera: veikals "Četri gadalaiki", Rīgas iela-28, darba dienās no pulksten 10 līdz 18, sestdien no pulksten 9 līdz 14.
  • Rēzekne: veikals "Zaļais" Atbrīvošanas aleja 95c, darba dienās no pulksten 9 līdz 18, sestdien no pulksten 9 līdz 15.
  • Aizpute: Aizputes novada jauniešu "Ideju māja", Katoļu iela 5. No otrdienas līdz sestdienai, no pulksten 15 līdz 20.
  • Liepāja: Liepājas jauniešu māja, Kungu iela 24, darba dienās no pulksten 14 līdz 20.
  • Cesīs: Cēsu Jaunā sākumskola, Piebalgas iela 3, darba dienās no pulksten 8 līdz 17.

Vairāk par "Dr.Klauns" aicinājumu vari izlasīt šeit.

Foto: LETA

Svētdien, 10. decembrī pulksten 12 Latvijas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks audžuģimeņu Ziemassvētku ieskandināšanas notikums. Sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju to rīko nodibinājums "Sociālo pakalpojumu aģentūra".

Audžuģimenes un bērni vispirms satiksies pie Priedes kroga, kur meistari organizētās darbnīcās rādīs un mācīs sveču liešanas, masku veidošanas, kalšanas un citas prasmes. Bērniem un vecākiem kopā būs jāveic orientēšanās uzdevums muzeja teritorijā. Tas būs viens no nosacījumiem Ziemassvētku gardumu paciņas saņemšanai.

Pēcāk skanēs jautra mūzikas un rotaļu programma folkloras mūziķa Anda Kapusta vadībā, būs apsveikuma uzrunas, vecāki un audžuģimeņu kustības organizatori apspriedīs šī gada darbošanās rezultātus un iztirzās arī pa dažai problēmai, stāsta Dzintris Kolāts, nodibinājuma "Sociālo pakalpojumu aģentūra" preses un sabiedrisko attiecību konsultants.

Notikums plānots kā atraktīvs pasākums bērniem un pateicība viņu vecākiem, savu svētīgo darbu darot. Paredzams, ka atnācēju kopskaits būs līdz 250, tai skaitā ap 170 bērnu.

Audžuģimenes aicinātas tikties pie Brīvdabas muzeja galvenās ieejas svētdien, 10. decembrī pulksten 12.

Kontakti: Laila Mazkalniņa - 29919596, centrs@gmail.com.

Foto: LETA

No 6. decembra Rīgā oficiāli tika atklāts 8. vides objektu festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" sākums, kur būs iespējams aplūkot 41 izgaismotu mākslas darbu, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš" jau izpelnījies gan pašmāju, gan ārvalstu iedzīvotāju interesi un atzinību.

Par to liecina vairāku ārvalstu preses izdevumu un tūrismu ceļvežu veidotāju interese iepazīstināt savu mērķauditoriju ar Rīgā svētku laikā izvietotajiem festivāla objektiem. Festivāls iekļauts izdevuma "Skyward" tūristu apskates objektu sadaļā "Word Topics", arī itāļu žurnālā "IO Donna", kurā apkopota informācija par pasaulē vispārsteidzošākajām Ziemassvētku eglēm.

Kā informē RD pārstāvji, šogad festivālā būs apskatāmi profesionālu mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidoti vides objekti, kopskaitā 41 mākslas darbs - "Ziemassvētku egle", kas apmeklētājus pārsteigs ar neierastām formām un to īstenošanā pielietoto materiālu daudzveidību. Festivāla laikā Rīgā būs redzami gan šogad tapuši jauni vides objekti, gan iepriekšējo gadu labākie un iedzīvotāju iemīļotie mākslas darbi.

Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt un piedāvātos objektus iepazīt laikā, kad ielās iedegas spuldzes, palīdzēs īpaši sagatavota karte, kas no 8. decembra ir pieejama gan interneta vietnē: www.eglufestivals.lv, gan Tūrisma informācijas centros.

Jau ziņots, ka svinīgā pasākumā trešdien tika iedegta Rātslaukuma egle, bet vairāk nekā 2000 iedzīvotāju 2. decembra vakarā piedalījās Ziemassvētku egles iedegšanas pasākumā Rīgā, Doma laukumā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau devīto gadu labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv" aicina sagaidīt svētkus, piedaloties akcijā "Sasildīsim sirsniņas!" un dāvājot prieku citiem. Akcija tiek organizēta, lai piepildītu bērnu un jauniešu sapņus par Ziemassvētkiem kā gaišuma, siltuma un mīļuma pilniem svētkiem.

"Palīdzēsim.lv" šobrīd sadarbojas ar vairāk nekā 500 bērniem un jauniešiem ar dažādām veselības un sociāla rakstura problēmām. Katrs no šiem bērniem vēlas sagaidīt īstu Ziemassvētku brīnumu, un arī tu vari palīdzēt to piedzīvot!

Ziedotie līdzekļi tiks izlietoti dāvanām un jautram, izzinošam un aktīvam piedzīvojumam – Ziemassvētku pasākumam.

Tu vari pievienoties un palīdzēt sagādāt bērniem un jauniešiem īstus svētkus, atbalstot četros veidos: pārskaitot naudu uz organizācijas kontu – akcijai "Sasildīsim sirsniņas!"

NODIBINĀJUMS "PALĪDZĒSIM.LV"
Vienotais reģ. Nr. 40008137568
Adrese:Kr.Valdemāra 118, Rīga, LV-1013
NORĒĶINU REKVIZĪTI: AS "SEB banka"
LV90UNLA0050013761397
SWIFT kods: UNLALV2X

Veicot maksājumus, lūgums norādīt konkrētu maksājuma mērķi: akcijai "Sasildīsim sirsniņas!". Uzņēmumiem par ziedojumu ir iespēja saņemt nodokļu atvieglojumu, jo esam sabiedriskā labuma organizācija, skaidro "Palīdzēsim.lv" vadītāja Ilze Skuja.

Vēl vari ziedot, piezvanot uz labdarības tālruni 90006888 un noziedojot 1.42 eiro. Visa decembrī ziedotā nauda tiks novirzīta bērnu dāvanām.

Tāpat akciju vari atbalstīt, izvietojot mantisko ziedojumu kasti savā uzņēmumā un kopā ar kolēģiem to piepildot ar svētku dāvanām.

Aicinām ziedot – saldumus (konfektes, cepumus, piparkūkas, riekstus, u.c.) kā arī: jauniešiem – grāmatas, kosmētiku, ķermeņa kopšanas līdzekļus, veļu, zeķubikses u.tml., rotaslietas. Bērniem – attīstošās rotaļlietas, grāmatas un zīmēšanas piederumus, krāsojamās grāmatas, puzles, galda spēles u.tml., mudina Ilze.

Un ceturtais veids, kā vari palīdzēt, – iegādājoties bērnu radītās Ziemassvētku kartiņas vai citus bērnu, jauniešu un ģimeņu radītus suvenīrus. Suvenīrus iespējams iegādāties "Palīdzēsim.lv" centriņā K. Valdemāra 118, Rīgā (iepriekš vienojoties par laiku), labdarības tirdziņā "Domina Shopping" (16., 17., 21., 22., 28. un .29. decembrī) vai labdarības veikalā. Par dāvanu iegādi, nogādi vai kastu izvietošanu, lūdzam, sazināties ar Lauru Šteinu
(tālr.: 29110203, e-pasts: laura.steina@palidzesim.lv).

Akcijas norises laiks no 1. līdz 30. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!