Foto: DELFI
Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien, 28. novembrī, atkārtoti mudināja atbildīgās iestādes nekavēties ar dzimumšūnu donoru reģistra izveidi un rast tam nepieciešamo finansējumu.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) vaicāja, vai tas, ka reģistrs vēl nav izveidots ir "negribēšana vai nevarēšana", piebilstot, ka termiņi šī uzdevuma izpildei jau tika pārcelti. Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka reģistra izveidei būtu nepieciešami 150 000 eiro. Ārstniecības iestādēm būtu jāapmainās ar šo informāciju, tomēr viņi to nevarot darīt, jo ievāc šo informāciju dažādi.

Atbildot uz jautājumu par iespējamiem termiņiem reģistra izveidei, Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktore Inga Milaševiča sacīja, ka tam būs nepieciešams aptuveni pusgads pēc tam, kad būs pieejams finansējums.

Bērziņš aicināja deputātus apsvērt iespēju vērsties pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), mudinot rast nepieciešamo finansējumu. Tāpat izskanēja ideja, ka šos līdzekļus varētu nodrošināt no papildu veselības aprūpei plānotā finansējuma.

Vienlaikus deputāti vienojās, ka apspriedīs jautājumu par veselības aprūpei pieejama papildu finansējuma sadalījumu.

Deputāti šodien apakškomisijas sēdē arī uzklausīja informāciju par iecerēto NVD reorganizāciju. Paredzēts, ka NVD pārņems no Veselības inspekcijas līgumu kontroli. Šādas izmaiņas neprasīšot papildu izdevumus, un to plānots paveikt līdz 2018. gada 1. jūlijam.

Kā ziņots, deputāti diskutēja par dzimumšūnu donoru reģistra izveidi kontekstā ar grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzēja izmaiņas olšūnu ziedošanā nedzemdējušām sievietēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!