Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa 27. novembrī atzinusi par nepamatotu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) apelācijas sūdzību strīdā par bijušās KNAB amatpersonas Jura Juraša (JKP) atbrīvošanu no amata KNAB, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Administratīvā apgabaltiesa atzinusi, ka atbildētāja apelācijas sūdzība nav pamatota, bet pieteicēja pieteikums ir apmierināms. Tiesa lietu izskatīja slēgtā rakstveida procesā.

Jurašs bija iesniedzis pieteikumu par toreizējā KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka 2016. gada 8. jūlija rīkojuma un 9. augusta rīkojuma atcelšanu, kā arī par mantisko zaudējumu atlīdzināšanu. Jūlija rīkojums paredzēja Juraša atbrīvošanu.

Šogad martā Administratīvās rajona tiesa atzina par prettiesiskiem abus Streļčenoka lēmumus, kā arī izbeidza tiesvedību pieteikuma daļā par mantisko zaudējumu atlīdzināšanu.

Pirmās instances tiesa atzina, ka birojs formāli likvidējis pieteicēja amatu un veicis formālu pieteicēja atbilstības jaunizveidotajam amatam izvērtējumu, proti, jaunizveidotā amata prasības un pieteicēja vērtēšanas atbilstība tām nepārprotami esot bijusi vērsta uz pieteicēja atbrīvošanu no amata.

KNAB iesniedza apelācijas sūdzību daļā par 8. jūlija rīkojuma tiesiskumu.

Jau ziņots, ka tiesā vērsās gan Jurašs, gan ilggadējā KNAB amatpersona un Juraša partijas biedre Juta Strīķe, kā arī bijusī KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

KNAB tika veikta reorganizācija un ar KNAB nu jau bijušā priekšnieka Streļčenoka rīkojumu izveidota vērtēšanas komisija, kas konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

KNAB 16 darbiniekiem, kuru amata vietas reorganizācijā tikušas likvidētas, tika piedāvāts turpināt dienesta tiesiskās attiecības kādā no KNAB strukturālo izmaiņu rezultātā izveidotajiem amatiem. Vērtēšanas komisija konstatēja, ka darbinieki atbilst jaunizveidotajiem amatiem noteiktajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām, turklāt nevienam no minētajiem darbiniekiem netiek piedāvāts zemāks atalgojums.

Starp iepriekšminētajiem četriem darbiniekiem, ar kuriem dienesta tiesiskās attiecības tika izbeigtas, bija Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Jurašs, viņa vietnieks Mārtiņš Lode, Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Šikore.

Jurašs un Strīķe šobrīd ir Rīgas domes deputāti no Jaunās konservatīvās partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!