Foto: Kadrs no video

Ceturtdien skolā Brīvības gatvē notikušajā kautiņā, kur kāds piedzēries skolēns piekāva Rīgas pašvaldības policistu, iesaistīts vēl viens nepilngadīgais, informēja Valsts policija (VP).

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska, pēc uzbrukuma video izpētes, likumsargi secinājuši, ka incidentā iesaistīts vēl viens nepilngadīgais. Arī viņš dzimis 2002. gadā.

Pusaudzis no aizmugures raustījis policista steku un rokudzelžus, iespējams, arī iesitis. Saistībā ar notikušo sākta administratīvā lietvedība saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167. pantu par sīko huligānismu. Par šādu pārkāpumu draud sods no 70 līdz 500 eiro.

Jau ziņots, ka ceturtdien ap pulksten 12 Rīgas Sanatorijas internātpamatskolā īsi pirms starpbrīža beigām skolas dežurante vērsās pie policijas darbinieka, kurš uzraudzīja kārtību skolas apkaimē, lai viņš aizslēdz skolas durvis.

Brīdī, kad cienījamā vecuma policists devās pie durvīm, viens no pusaudžiem sāka konfliktu. Policists skolnieku mēģināja pastumt malā, taču agresīvi noskaņotais puisis sāka kārtības sargam sist pa galvu, tad nogāza likumsargu un iespēra viņam.

Cietušais policists pēc kautiņa nogādāts slimnīcā, bet piektdien no tās palaists mājup. Viņš guvis pleca traumu, pastāstīja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis. Tik nopietns incidents kādā no skolām līdz šim RPP pieredzē nav bijis.

Pēc kautiņa aizdomās par uzbrukumu varas pārstāvim aizturēts 15 gadus vecs pusaudzis, kurš aizturēšanas brīdī bija vairāk nekā vienu promili stiprā alkohola reibumā.

Par notikušo sākts kriminālprocess.

Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas direktore Anita Stukāne portālam "Delfi" apstiprināja, ka konflikts noticis viņas vadītajā skolā. Viņa atturīgi komentēja notikumu, norādot, ka atgadījums šobrīd ir VP kompetencē, tāpēc skolai pagaidām neesot tiesību pret audzēkni vērsties ar sankcijām.

"Pirmkārt, viņš nemaz nav skolā, skolēns ir aizturēts. Mēs nekādas darbības nemaz nevaram izdarīt," teica Stukāne.

Stukāne aģentūrai LETA pusaudzi, kurš ceturtdien uzbruka policistam, raksturoja kā tādu, kurš līdz šim skolā ir bijis kluss, kā arī nav izcēlies ar sevišķu interesi par mācībām.

Direktore norādīja, ka šis bija pirmais gadījums, kad incidentā iesaistītais pusaudzis ir izrādījis vardarbīgas tendences, tādēļ viņa uzsvēra, ka gan viņai, gan skolas personālam notikušais bijis liels pārsteigums.

Taču direktore apgalvoja, ka pusaudzis jau agrāk ir nonācis policijas redzeslokā saistībā ar savu izvēlēto draugu loku ārpus skolas un viņu aktivitātēm.

Stukāne aģentūrai LETA uzsvēra, ka skolā jau ir sasaukta skolēnu sapulce, kurā izrunāts notikušais, kā arī no skolēnu puses ir pausta nožēla un viņi ir atzinuši, ko tie būtu varējuši darīt lietas labā.

Gžibovska norādīja, ka drīzumā tiks lemts, kādu drošības līdzekli piemērot aizturētajam .

Tiesa piektdienas pirrmajā pusē lemj par drošības līdzekli aizturētajam pusaudzim. Kā vēsta LETA, pirms pulksten 13 puisis bija konvojēts līdz tiesas zālei, taču advokāts uz tiesas sēdi vēl nebija ieradies. Jaunietis pārvietojās, nodūris galvu.

Apcietinājums ir bargākais drošības līdzeklis. Ja tiesa policijas ierosinājumu atbalstīs, tad puiša advokātiem būs iespējams tiesas lēmumu pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Likums paredz, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa, tiesas vai sprieduma izpildīšanas.

Pret pusaudzi sākts kriminālprocess par uzbrukumu varas pārstāvim. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!