Foto: LETA

Krievijas jokdaru zvans Spānijas aizsardzības ministrei Marijai Doloresai de Kospedalu Garsijai nebija nejaušība, bet gan savdabīgs sveiciens viņam un Latvijai, kura pagājušā nedēļā atzīmēja valsts proklamēšanas 99.gadadienu, pārliecināts Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Pat tad, ja tas bija joks, kam grūti noticēt, tas bija nekrietni, pirmkārt, pret manu Spānijas kolēģi," norādīja ministrs.

Viņš uzskata, ka zvanam izraudzītais datums, kas bija 18.novembris, nav nejaušība, bet gan savdabīgs sveiciens viņam un Latvijas valstij. "Tas, diemžēl, nepārsteidz, bet kārtējo reizi apliecina, ar kādu kaimiņu mums jārēķinās," uzsvēra ministrs.

Krievijas tā sauktie telefona jokdari Vovans un Leksuss zvanījuši Spānijas aizsardzības ministrei, izliekoties par Bergmani. Telefonsarunā viņi teikuši, ka Latvijas specdienestiem ir informācija, ka līdzšinējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons ir aģents ar segvārdu Čipolino, un viņš Spānijā varētu sarīkot "Ukrainas scenāriju". Telefonsarunas ieraksts atrodams interneta vietnē "youtube".

Vovans un Leksuss jau agrāk, izliekoties par citu valstu, piemēram, Ukrainas amatpersonām, zvanījuši dažādu valstu sabiedrībā zināmām personām. Internetā atrodams arī sarunas ieraksts, kurā dzirdams kā jokdari zvanījuši Latvijas Saeimas deputātam Jānim Dombravam (VL-TB/LNNK).

Jau ziņots, ka kopš šī gada vasaras dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā pilda vairāk nekā 300 Spānijas karavīru no mehanizētās kājnieku rotas. Spānija Latvijā izvietojusi arī bruņoto spēku tehniku, tai skaitā tankus "Leopard", kājnieku kaujas mašīnas "Pizarro", atbalsta tehniku, kā arī inženieru un loģistikas tehniku. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Šovasar Spānijas aizsardzības ministre un Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs bija ieradušies vizītē Latvijā.

Šogad pavasarī Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pasūtītā pētījumā par humora izmantošanu kā stratēģiskās komunikācijas rīku secināts, ka humoru kā propagandas līdzekli plaši lieto gan Krievijā, gan Ukrainā. Humora izmantošana propagandā atklājas divos no trim pētāmajiem objektiem, gan vakara humora šovos Krievijas Pirmajā Kanālā, gan Ukrainas medijos.

Pētījums tika sadalīts trīs daļās, un pirmajā no tām tika analizēti vakara humora šovi Krievijas Pirmajā Kanālā un veidi, kā caur tiem tiek diskreditēti Rietumvalstu līderi.

Šajos kanālos humors tika izmantotos kā propagandas rīks, lai ietekmētu cilvēkus gan, Krievijā, gan ārpus tās. Šovos nereti tika parodēti vairāki rietumvalstu līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!