Foto: LETA
17. novembrī Drošības policija (DP) aizturējusi vienu personu, kura tiek turēta aizdomās par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā, kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos, portāls "Delfi" uzzināja DP.

Portāla "Delfi" rīcība esošā informācija liecina, ka aizturētais ir Artjoms Skripņiks, kurš jau iepriekš ir tiesāts par nelikumīgu dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Pamatojoties uz kriminālprocesa gaitā iegūtajiem pierādījumiem, procesa virzītājs aizturētajai personai 19. novembrī ir piemērojis aizdomās turētā statusu. Kā drošības līdzeklis aizdomās turētajam šobrīd ir piemērots apcietinājums.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP patlaban no plašākiem komentāriem par šo kriminālprocesu atturēsies.

DP atzīmē, ka aizdomās turētais jau iepriekš ir nonācis DP redzeslokā, proti, iepriekš DP pret šo personu ir rosinājusi uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 77.1 pantā par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

Neraugoties uz minēto, DP rīcībā esošā informācija liecina, ka persona atkārtoti ir mēģinājusi piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstī.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņas vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa augustā attaisnoja par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēto daugavpilieti Artjomu Skripņiku.

Tā bija pirmā krimināllieta par piedalīšanos konfliktā Ukrainā, kas noslēdzās ar spriedumu pirmajā tiesu instancē.

Latvijas nepilsonim Skripņikam kā drošības līdzeklis bija piemērots apcietinājums, taču līdz ar attaisnojošu spriedumu viņš tika atbrīvots. Lietu skatīja slēgtās tiesas sēdēs.

Skripņiks sev pozitīvo pavērsienu sagaidīja, būdams cietumā.

Vīrieša advokāte Imma Jansone teica, ka galvas traumu ieguvušais Skripņiks uz tiesu netika konvojēts kājas sāpju dēļ. Saskaņā ar Luhanskas slimnīcas izrakstu Skripņiks bija cietis autokatastrofā. Skripņikam ir hemiparēze – vienas ķermeņa puses vājums.

Skripņiks pirmstiesas izmeklēšanā Drošības policijai sniegtajās liecībās atzinis noziedzīgas darbības, turklāt arī cilvēku slepkavošanu uz vietas.

Skripņiks iepriekš tiesai apgalvoja, ka Austrumukrainā veicis humanitāro darbību, savukārt pirmstiesas izmeklēšanā sniegtajās liecībās pats sevi apmelojis. Viņš norādīja, ka tā esot noticis viņa nopratināšanas laikā ar DP izmeklētājiem, jo viņš bija zem psiholoģiska spiediena, tika izdomāti notikumi, kas nevarēja notikt vispār, un tādā veidā viņš "pats sevi aprunāja".

Tiesa iepriekš noskatījās apsūdzētā sniegtās liecības DP izmeklētājam, kas tika arī ierakstītas video. Sarunas pirmā daļa bija par Skripņika dzīvošanu Maskavā, sākot no 2008.gada, un viņa nodarbošanos tur, kad jaunietis sāka piedalīties konkrētās apmācības grupās, tostarp par militārām tēmām un bruņošanos, bet ne pārāk regulārās. Viņš izmeklētājam izteicās, ka 2016. gadā būs apvērsums pasaulē, ko veiks cilvēki, neprecizējot, kāds.

Skripņiks stāstīja, ka viņam piezvanīja un piedāvāja doties uz Austrumukrainu 2014. gada vasarā ar visu grupu, ar kuru kopā piedalījās iepriekš apmācībās. Rostovā pie Donas viņš un pārējie satikās ar cilvēkiem, kuri piedāvāja doties uz Ukrainu. Apsūdzētais pieļāva, ka tie varētu būt Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki.

Skripņiks arī norādīja, ka viņam tika piedāvāts 20 000 rubļu līgums par vienas dienas dalību konfliktā.

Apsūdzētais stāstīja, ka ieročus viņiem iedeva jau Krievijā, tāpat arī formu, savukārt viņš sāka piedalīties bruņotās darbībās jau 2014.gada jūlijā Luhanskā, Doņeckā. Liecībās Skripņiks uzskaitīja dalību dažādās konkrētās darbībās, tostarp Doņeckas un Luhanskas lidostās.

Jautāts, cik cilvēkus viņš nogalināja, apsūdzētais nevarēja konkrēti pateikt, bet atzina, ka nodūra un nošāva cilvēkus. "Tiem cilvēkiem tika pēc nopelniem," komentējot notikušo konfliktā, iepriekš pauda apsūdzētais.

Skripņiks līdz 2014. gada oktobrim piedalījās konfliktā ar savu grupu, līdz viņš guva ievainojumu galvā, bet nezināja teikt, no kā precīzi, bet jaunajam vīrietim tika traumētas arī kājas un roka. Slimnīcā viņš atradās vienu mēnesi, bet vēlāk turpināja piedalīties konfliktā līdz 2015. gada aprīļa beigām. Kā snaiperis viņš līdz aprīļa beigām nošāva vairāk nekā 100 cilvēkus, toreiz apgalvoja Skripņiks.

2015. gada maijā apsūdzētais Krievijā tika aizturēts par nelikumīgu robežas šķērsošanu, bet no apcietinājuma atbrīvots tā paša gada oktobrī. Jau vēlāk, 2016. gada sākumā, viņu aizturēja jau Latvijā. Viņš izmeklētājam piebilda, ka Latvijas tiesas nolēmumi nav pildāmi, piebilstot, ka "drīz uzzināsiet, kāpēc".

Prokuratūra uzskatīja, ka Skripņiks iesaistījies noziedzīgā organizācijā Austrumukrainā un tur viņš nedevās kā privātpersona, bet veica darbības, lai grautu valsts teritoriālo vienotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!