Foto: LETA

Valsts policija (VP) svētku laikā pastiprinātu uzmanību pievērš pirotehnikas izstrādājumu uzglabāšanai un to tirgošanai, kā arī mudina pircējus pirotehniku iegādāties specializētajos veikalos pie licencētiem tirgotājiem, portālu "Delfi" norādīja VP pārstāve Ance Rozīte.

VP aicina pirotehniku iegādāties tikai specializētajos veikalos pie tirgotājiem, kuri ieguvuši atļauju veikt komercdarbību un tikai no tādiem tirgotājiem, kuriem ir izsniegta speciāla atļauja jeb licence.

Kārtības sargi nekādā gadījumā neiesaka iegādāties pirotehniku no privātpersonām, kuras tirgo apšaubāmas un nezināmas izcelsmes nesertificētus pirotehnikas izstrādājumus. Ja tomēr rodas šaubas, tad VP iesaka lūgt konkrēto pārdevēju uzradīt licenci, kas apliecina, ka pārdevējs nodarbojas ar likumīgu pirotehnikas tirdzniecību.

Ja tomēr pamanīta nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecība vai glabāšana, likumsargi mudina nekavējoties par to ziņot. Tāpat kārtības sargi atgādina, ka ne tikai svētkos, bet arī ik dienu pastiprināta uzmanība pievērsta pirotehnikas tirgotājiem, gan veicot plānotas pirotehnikas tirdzniecības noteikumu pārbaudes, gan arī neplānotus reidus.

Pārbaudes tiek veiktas uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu pastāvīgajās tirdzniecības vietās, tai skaitā mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā, pievēršot pastiprinātu uzmanību pirotehnikas izstrādājumu uzglabāšanai veikalos un noliktavās, to ražošanas vietās, kā arī sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu glabāšanai noliktavās, atzīmē Rozīte.

Tāpat aktīvi tiek pārbaudīti arī komersanti, kuri saņēmuši speciālas atļaujas, jeb licences komercdarbībai ar uguņošanas ierīcēm un skatuves pirotehnisko izstrādājumu, kā arī ar sprāgstvielām un spridzināšanas ietaisēm.

VP atgādina, ka atsevišķu pirotehnikas izstrādājumu iegādei ir vecuma ierobežojumi un Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumā ir noteikts, ka 1. klases uguņošanas ierīces var iegādāties un izmantot personas, kas sasniegušas 14 gadu vecumu, savukārt 2. un 3. klases uguņošanas ierīces un T1 klases skatuves pirotehniskos izstrādājumus - tikai no 18 gadu vecuma. (izstrādājuma klase norādīta uz katra izstrādājuma).

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!