"Notiek, protams!" – tā intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" seksuālo vardarbību Latvijas teātra aprindās raksturoja kino, teātra un operas režisors Viesturs Kairišs.

Atbildot uz jautājumu, vai Latvijas teātra aprindās varētu būt līdzīgi seksuālās vardarbības gadījumi, kādi atklāti Holivudas producenta Hārvija Vainstīna skandālā, Kairišs lakoniski atbildēja, ka "notiek, protams".

Viņš gan precizēja, ka nezina konkrētus piemērus, kad šāda vardarbība notikusi. Latvijā, kā uzskata režisors, šādi skandāli nekļūst publiski, jo atšķirībā no ASV nozarē neapgrozās milzu finanšu līdzekļi.

"Jā, tur tas iznāk laukā, jo iesaistīta liela nauda. Mums nav miljonāri, mums viss tur ir tā sīki. Es katrā gadījumā esmu dzirdējis par tādiem gadījumiem," sacīja Kairišs.

"Ja kāds cilvēks ir guvis lielu traumu, tad tā ir viņa darīšana. Bet tā jau tādu provinciālu komēdiju varētu atgādināt. Ja cilvēki ir cietuši, tad man nav kaut kāda pamata teikt, ka nevajag to darīt," komentējot publisku atzīšanos par seksuālu vardarbību, sacīja režisors.

Ziņots, ka ASV arvien vairāk sieviešu nākot klajā ar liecībām par kinoindustrijā pieredzētajiem seksuālas uzmākšanās gadījumiem, nepiedienīgā uzvedībā apsūdzēti arī režisors Brets Ratners, aktieris Dastins Hofmans, režisors Džeimss Toubaks, aktieri Kevins Speisijs un Džeremijs Pivens, kā arī producents un uzņēmuma "The Medina Company" vadītājs Benijs Medina.

Pirmdien Kairiša filma "Melānijas hronika" triumfēja nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps", iegūstot sešas balvas, tostarp par gada labāko režisoru un labāko spēlfilmu. Pēc balvas saņemšanas, sakot runu, Kairišs aicināja virzīt jautājumu par tā saukto čekas maisu atvēršanu, tajā pašā laikā paužot pārliecību, ka sabiedrībai jābūt saprotošai pret šajās kartotēkās atrodamajiem.

Režisors pazīstams ne tikai kā vērienīgu darbu autors, bet arī politiskajos un sabiedriskajos procesos aktīva un ieinteresēta persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!