Foto: Rīgas dome

Jau 14. gadu pēc kārtas apdrošināšanas AAS "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) atjaunojusi Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi, un arī šoreiz valsts simbols apdrošināts par 1,5 miljoniem eiro, portālu "Delfi" informēja apdrošināšanas kompānijas pārstāve Elīna Rasmane.

Tradicionāli pieminekļa apdrošināšana ir "BTA" dāvana Rīgas pilsētai un valstij tās dibināšanas gadadienā un tiek pasniegta svētku priekšvakarā, vēsta kompānija.

Tāpat kā iepriekš visu jubilejas gadu Brīvības piemineklis būs apdrošināts pret uguns, šķidrumu un tvaiku nodarītajiem postījumiem, dabas stihijām un cilvēku prettiesiskas rīcības sekām. Rasmane atzīmē, ka BTA segs visas pieminekļa remonta un tīrīšanas izmaksas pusotra miljona eiro vērtībā, nepiemērojot pašrisku.

Jau ziņots, ka 1935. gada 18. novembrī atklātais Brīvības piemineklis gadu gaitā daudz cietis no vides ietekmes un transporta radītajām vibrācijām, tādēļ jau divas reizes restaurēts. Pirmā restaurācija norisinājās 1980.-1981. gadā, taču negaidīti tika pārtraukta, nepaveicot visus ieplānotos darbus. Savukārt otro reizi pieminekli restaurēja jau pēc neatkarības atgūšanas – no 1998. līdz 2001. gadam, jo tā dzelzsbetona konstrukcija bija sliktā tehniskā stāvoklī. Gluži kā monumenta uzcelšanai arī atjaunošanai līdzekļus saziedoja tauta. Restaurācijai tika savākti 540 tūkstoši latu un tā tika paveikta līdz Rīgas 800 gadu jubilejai.

Tāpat vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis 19. oktobrī pēc restaurācijas atklāja Brīvības pieminekli. Apkopes laikā nospodrinātas Brīvības pieminekļa zvaigznes, atjaunots aizsargpārklājums, kā arī veikti iekšdarbi un virkne citu darbu.

Valdība Kultūras ministrijai iepriekš piešķīra 193 636 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Brīvības pieminekļa restaurācijas un apkopes darbiem. Ministrijai līdzekļi tālāk bija jāpārskaita "Rīgas pieminekļu aģentūrai".

Piešķirtie līdzekļi bija paredzēti pieminekļa Brīvības tēla virsmas restaurācijai, zvaigžņu virsmas attīrīšanai un zeltīšanai, obeliska akmens apšuvuma attīrīšanai un bojāto šuvju nomaiņai un akmens virsmas attīrīšanai. Tāpat līdzekļi bija domāti pieminekļa iekštelpu uzejas kāpņu un pagrabtelpas remontdarbiem, pieminekļa tehniskā stāvokļa izpētei un citiem darbiem.

Pavisam Rīgā ir 178 pieminekļi, memoriāli, dekoratīvās skulptūras un vides objekti, no kuriem 126 pieder Rīgas pašvaldībai un tie atrodas Rīgas pieminekļu aģentūras pārvaldībā. No visiem aģentūra novērtējusi 37 pieminekļu kultūrvēsturisko un materiālo vērtību, un to kopējā vērtība naudas izteiksmē pārsniedz 20 miljonus eiro. Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa kultūrvēsturiskā un materiālā vērtība naudas izteiksmē joprojām nav novērtēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!