Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) paudusi neapmierinātību par liegumu tradicionālo 18. novembra svētku lāpu gājienu noslēgt pie Brīvības pieminekļa, kā arī aicinājusi Valsts prezidentu Raimondu Vējoni atļaut pulcēties pie pieminekļa, portālu "Delfi" informēja NA pārstāve Sanita Dika-Bokmeldere.

NA informē, ka partija ir nosūtījusi vēstuli prezidentam, kurā rosina atļaut savu lāpu gājienu 18. novembrī noslēgt pie Brīvības pieminekļa.

Partijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars ir izplatījis sociālo tīklu vietnē "Facebook" video prezidentam, prasot atcelt absurdo aizliegumu lāpu gājienam noslēgties pie Brīvības pieminekļa. Video tiek uzdots jautājumi: "No kā baidās prezidents? Kāpēc prezidents baidās no lāpām? Vai varbūt no tautas?"

"Izgājuši cauri Vecrīgai, viņi dodas pie Brīvības pieminekļa ar lāpām pulcēties tautas svētākajā vietā. Un te, pie "McDonald's", pie tramvaja sliedēm, viņiem apsargi liek lāpas nodot, jo Valsts prezidenta kanceleja pateikusi - pie pieminekļa ar lāpām iet nedrīkst, jo drīzumā tur uzstāsies Valsts prezidents," video apgalvo Dzintars.

Savukārt sarunā ar portālu "Delfi" Valsts prezidenta kancelejas pārstāvis Jānis Siksnis skaidro, ka kanceleja nenosaka atļaujas pasākumiem. "Par valsts svētku pasākumiem atbild Rīgas dome," uzsver Siksnis.

17. oktobrī sūtītajā vēstulē NA Vējonim lūdza personīgu atbalstu 18. novembra svētku lāpu gājiena labākas norises nodrošināšanai, aicinot atļaut pasākumu noslēgt pie Brīvības pieminekļa, atzīmē partijas pārstāve.

18. novembra lāpu gājienu šogad rīkos jau 15. reizi, uzsver partija. Pagājušā gada lāpu gājienā, izmantojot minimālu pasākuma reklāmu, pulcējās aptuveni 17 tūkstoši dalībnieku, tātad lāpu gājiens bija viens no viskuplāk apmeklētajiem valsts svētku pasākumiem Latvijā, teikts NA vēstulē prezidentam Vējonim.

Katru gadu vājākais gājiena posms ir tā noslēgums, jo līdz šim pasākuma dalībniekiem nav tikusi atvēlēta iespēja ar lāpām nonākt līdz Brīvības piemineklim, tāpēc lāpu nodošana sākas drīz pēc Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra un tramvaja sliežu šķērsošanas, neaizejot līdz Brīvības piemineklim, taču tas rada ievērojamu sastrēgumu Kaļķu ielā, kā arī izjauc dabīgu pasākuma noslēgumu, uzskata partija. Tā kā lāpu gājiens noslēdzas pie Brīvības pieminekļa apmēram stundu pirms Valsts prezidenta uzrunas (īsi pirms pulksten 19), tas iekļaujas valsts svētku pasākumu programmā.

Lāpu gājiena dalībnieki, kuri pēc tā noslēguma paliek Brīvības pieminekļa laukumā, veido vairākumu no prezidenta uzrunas klausītājiem klātienē. Tāpēc NA nosūtīja lūgumu Valsts prezidentam nodrošināt iespēju lāpu gājiena dalībniekiem netraucēti ieiet Brīvības pieminekļa laukumā, kur organizatori nodrošinātu lāpu nesteidzīgu savākšanu, kā arī iespēju pasākumu noslēgt ar īsu gājiena vadītāja uzrunu gājiena dalībniekiem un kopīgi nodziedātu valsts himnu, skaidro Dika-Bokmeldere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!