Foto: DELFI

Vairāki no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, kuri piekrita SIA "Maxima Latvija" piedāvātajām materiālajām kompensācijām, nav tās saņēmuši, sociālajā tīklā "Facebook" raksta vairāku traģēdijā cietušo advokāts Aldis Gobzems.

Advokāts norāda, ka divi no viņa pārstāvētajiem traģēdijā cietušajiem piekrituši "Maxima Latvija" piedāvātajai kompensācijai 75 000 eiro apmērā par smagiem miesas bojājumiem. Viņi ir iesnieguši attiecīgus ārsta slēdzienus, taču vairākas nedēļas nav saņēmuši atbildi no "Maxima Latvija".

Advokāts arī norāda, ka ir novērojis vairākus ar Rīgas domi saistītus advokāts Zolitūdes traģēdijā cietušo cilvēku civillietu tiesas sēdēs.

Biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja Regīna Ločmele-Luņova skaidroja, ka, viņasprāt, pašreizējā situācija ir turpinājums diskusijai, kas sākās pirms diviem mēnešiem, jo viņai un Gobzemam ir dažādi redzējumi par otrās kārtas kompensāciju izmaksāšanu cietušajiem. Viņa arī noliedza Rīgas domes advokātu klātbūtni civillietu sēdēs, norādot, ka viņai ir informācija no Rīgas domes, ka neviens ar domi saistīts advokāts nav apmeklējis šīs tiesas sēdes.

"Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris norādīja, ka vienošanās ar cietušajiem tiek slēgtas, pamatojoties uz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) slēdzieniem Zolitūdes traģēdijas krimināllietā. Panāktā vienošanās paredz, ka katram, kuru VTMEC atzinis par smagi cietušu, tiek izmaksāts atbalsts 75 000 eiro apjomā, cietušajiem, kuri guvuši vidēji smagas traumas, no 20 000 līdz 35 000 eiro apmērā, savukārt viegli cietušajiem ir iespēja saņemt atbalstu 5000 eiro apmērā.

Beseris uzsvēra, ka kompānija saprot, ka var būt dažādi viedokļi un redzējums par šo jautājumu, tomēr jāuzsver, ka vienošanās un atbalsta pieņemšana ir katra cietušā brīva izvēle. Piedāvājums joprojām ir spēkā un izmaksas tiekot atbilstoši veiktas.

Kā ziņots, 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!