Foto: Publicitātes attēli

Lai pārbaudītu spēju reaģēt ārkārtas situācijās, pilnveidotu operatīvo dienestu sadarbību, kā arī izmēģinātu jaunas metodes un tehnoloģijas ķīmiskā piesārņojuma lokalizēšanā un savākšanā, Rīgas brīvostas administratīvajā teritorijā norisinājās ikgadējās mācības "EKO 2017", portālu "Delfi" informēja Rīgas brīvostas pārvalde.

Mācības notika Kundziņsalā, SIA ''Baltic Container Terminal'' teritorijā. Tajās tika simulēta konteinervedēja avārijas dēļ notikusi augstas bīstamības pakāpes ķīmiskas vielas noplūšana sauszemes teritorijā un Daugavas akvatorijā ar cietušajiem.

Mācību ietvaros tika pārbaudīta arī Rīgas brīvostas pārvaldes partnera – SIA ''Eko Osta'' – gatavība operatīvi reaģēt, naftas produktu avārijas rezultātā radušos piesārņojumu savācot ar jaunām metodēm un aprīkojumu: īpašiem naftas produktus absorbējošiem paklājiem, absorbējošām un norobežojošām bonām un īpašu saistvielu – absorbentu, piesārņojuma savākšanai no sauszemes virsmām.

Mācību scenārijs katru gadu ir atšķirīgs, un šogad tas izstrādāts, balstoties uz pēdējo gadu riska analīzi, par pamatu ņemot terminālī apgāzta naftas ķīmijas konteinera iespējamās sekas.

Saskaņā ar mācību scenāriju un leģendu, 2017. gada 10. novembrī plkst. 9.30 SIA ''Baltic Container Terminal'' teritorijā pārvešanas laikā uz piestātnes apgāzās konteinervedējs, bojājot ''flexytank'' konteineru. Rezultātā notika nezināmas izcelsmes eļļainas vielas noplūde sauszemes teritorijā un Daugavas akvatorijā. Negadījumā bija cietis konteinervedēja šoferis.

Mācību ietvaros informēti visi atbildīgie operatīvie dienesti, kas, ierodoties avārijas vietā, sāka cietušā evakuēšanu, kā arī avārijas seku likvidēšanu – noplūdušās vielas noteikšanu, lokalizēšanu un radītā piesārņojuma savākšanu, izmantojot gan ķīmisko absorbentu, gan norobežojušās/absorbējošās bonas akvatorijā. Inscenētā ūdens akvatorijas piesārņojuma savākšanā tika pārbaudīta speciāla absorbējoša paklāja efektivitāte, kas ir jauns risinājums šāda veida avārijas seku likvidēšanā.

Darbu laikā piesārņojums tika savākts, izlietotie absorbenti ievietoti īpašās tvertnēs un transportēti uz ''Eko Ostu'' utilizēšanai. Sevišķi piesārņotās vietas tika attīrītas ar augstspiediena mazgātāju un vakuummašīnu.

Mācību ietvaros avārijas seku lokalizēšanā un likvidēšanā piedalījās Rīgas brīvostas pārvaldes un Ostas policijas speciālisti, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Katastrofu medicīnas centrs, Valsts vides dienests un ''Eko Osta''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!