Foto: DELFI
Liedzot pašvaldības administrācijai pieeju reģionālā portāla "Bauskas Dzīve" portālam no darba datoriem, Bauskas novada pašvaldība vēlas pasargāt iestādi no iespējamiem tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanas procesiem, informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Šomina.

Visiem datoriem administrācijas datortīklā ir viena izejošā interneta protokola adrese. Gadījumā, ja tiktu sākta izmeklēšana par kādu cieņu un godu aizskarošu komentāru un izrādītos, ka tas rakstīts no administrācijas datortīkla, tiktu veiktas plašas izmeklēšanas darbības iestādes iekšienē, pakļaujot darbiniekus nopratināšanām, taču pašvaldība nevēlas pakļaut darbiniekus minētajiem riskiem, lēmumu pamatoja pašvaldības pārstāve.

"Administrācija mērķtiecīgi strādā, lai veidotu pozitīvu mikroklimatu iestādes iekšienē, savu iespēju robežās cenšoties novērst apstākļus, kam būtu negatīva ietekme uz darbinieku motivāciju strādāt, savukārt minētajā tīmekļa vietnē notiek pretējs process - izvietotie komentāri aizskar iestādes darbiniekus kā privāti, tā profesionāli, un ja vien viņi nebūtu administrācijas darbinieki, viņu profesionālā un privātā dzīve vietnes komentāros iztirzāta netiktu. Šis ir galvenais iemesls, kādēļ administrācijas vadība kā atbildīgs darba devējs uzskatīja par nepieciešamu paust savu nostāju pret šo komentāru saturu, kas anonīmi izvietots vietnē "www.bauskasdzive.lv"," pauda Šomina.

Pašvaldībā apgalvo, ka ar šo rīcību nekādā ziņā nevēršas pret reģionālo laikrakstu "Bauskas Dzīve", jo tas ir vērtīgs pašvaldības sadarbības partneris, vienīgais reģionālais laikraksts, kurš lielā mērā veido vietējās kopienas viedokli, un tādēļ arī pašvaldībai laikraksta viedoklis ir svarīgs.

Darbinieku vidū esot veikta anonīma aptauja, lai noskaidrotu viņu viedokli par vadības rīcību. Pašlaik saņemtas 56 darbinieku atbildes, kas ir vairāk nekā puse no darbiniekiem, kuri strādā administrācijā, un viņu rīcībā ir dators. Vadības lēmumu slēgt pieeju tīmekļa vietnei pozitīvi vērtējot 54% aptaujāto. Uz jautājumu, vai darbinieks jūtas ierobežots, ka darba vietā vairs nav pieejams laikraksta portāls, 82% atbildējuši noliedzoši. Jautājumā, kā darbinieki vērtē laikraksta "Bauskas Dzīve" nostāju, ļaujot lietotājiem komentēt anonīmi, atbildes esot gandrīz vienprātīgas - 90% atbildējušo darbinieku negatīvi noskaņoti pret šādu rīcību. 78% atbildējušo darbinieku norādījuši, ka viņi ir bijuši situācijā, kad portālā lasāmie komentāri likuši viņiem justies nepatīkami, savukārt 52% gadījumu komentāri aizskāruši personīgi. Vērtējot darbinieku atbildes, administrācijas vadība pagaidām nesaskata nepieciešamību atjaunot piekļuvi tīmekļa vietnei, lai gan tiek domāts par alternatīvām.

Tieša nepieciešamība izmantot portālu "www.bauskasdzive.lv" saistāma tikai ar Sabiedrisko attiecību nodaļas darbu, taču arī šīs nodaļas darbinieki nesaskata problēmas vadības lēmumā, apgalvoja nodaļas vadītāja. Nodaļas rīcībā ir administrācijas īpašumā esošs viedtālrunis un nodaļas darbinieki var brīvi piekļūt vietnes saturam. Līdz ar to pašvaldība arī turpmāk sola uzcītīgi sekot līdzi komentāru saturam un sniegt informāciju iedzīvotājiem. Administrācijā tiek abonēts arī laikraksta "Bauskas Dzīve" drukātais izdevums, kas ir publiski pieejams.

Pašvaldībā uzsver, ka medijam jāatbild par savu lasītāju komentāriem, kad tie kļūst vardarbīgi. Administrācijas rīcībā esot informācija, ka aizskaroši komentāri vietējā laikraksta portālā saglabājas vairākas dienas, līdz to pamana atbildīgais laikraksta darbinieks, vai tiek dzēsti tikai pēc uzaicinājuma. Tāpat pašvaldība akcentēja, ka citos reģionālos portālos komentēšana iespējama, tikai autorizējoties. Tāpēc Bauskas novada administrācija ar savu rīcību aicina reģionālā laikraksta redakciju autorizēt komentāru sadaļu portālā, kā arī aicina iestādes darbiniekus un sabiedrību kopumā pārdomāt, "kādas ir negatīvu komentāru sekas un ka vārds bieži vien ir sāpīgāks par sitienu, īpaši tad, ja tas ir nepatiess un nomelnojošs".

Jautāta, vai pašvaldība plāno liegt pieeju arī citiem ziņu portāliem ar anonīmiem komentāriem, Šomina komentēja, ka situācija kopumā ir raisījusi daudzas pārdomas un tiek apsvērts pārskatīt pieejamo interneta vietņu klāstu, taču pagaidām šādas darbības netiek plānotas.

Jau vēstīts, ka Bauskas novada pašvaldības iestādes "Bauskas novada administrācija" datortīklā ir liegta piekļuve reģionālā laikraksta "Bauskas Dzīve" tīmekļa vietnei.

Pašvaldībā pauž, ka nevienam no Bauskas novada administrācijas darbiniekiem amata aprakstā nav minēti tādi darba pienākumi, kuru izpildei būtu nepieciešama piekļuve "www.bauskasdzive.lv". Administrācijas vadība norāda - darbiniekam savā darba laikā jānodrošina viņam ar darba līgumu uzlikto pienākumu savlaicīga un kvalitatīva izpilde.

Pašvaldībā apgalvo, ka Satversmē noteiktās tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus, nav ierobežotas, jo nav izdots rīkojums, kas administrācijas darbiniekiem liegtu apmeklēt "Bauskas Dzīves" portālu, tomēr ar minēto rīcību darbinieki tiek aicināti to darīt no darba brīvajā laikā un no saviem privātajiem datoriem, viedtālruņiem vai citām privātā īpašumā esošām iekārtām.

Savukārt laikraksta galvenā redaktore Anita Rozentāle aģentūrai LETA pauda, komentēšanas iespēju portālā noslēgts nav iespējams, jo "šis ir vienīgais forums mūsu pusē, kur cilvēki var sniegt komentārus par norisēm", tāpēc lietotājiem ir jānodrošina iespēja paust savu viedokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!