Foto: LETA
Brīdī, kad komiteja lēma par līdzekļu piešķiršanu divām humora organizācijām, aizdomas par to darbību nekorektumu nebija un tās visus norādītos līgumu punktus ir izpildījušas atbilstoši prasībām, norādīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR).

Viņa skaidroja, ka lēmumu pieņemšanas procesā uzmanība tiek pievērsta ikvienam finansējuma saņemšanas pretendentam, taču konkrētajā gadījumā aizdomas ne viņai, ne citiem komitejas pārstāvjiem, par organizāciju saistību ar 9. maija svētku organizēšanu - neradās.

"Ar jebkuru organizāciju par domes finansējuma saņemšanu tiek noslēgts līgums, kurā tās uzrāda, kam un kādiem mērķiem nauda tiks izmantota. Neviena no šīm organizācijām, ne pirms, ne pēc finansējuma saņemšanas, nav radījusi pamatu raizēm par to, ka piešķirtā nauda tiek izmantota kādiem blakusmērķiem - tai skaitā 9.maija pasākumu organizēšanai," skaidroja Aldermane.

Viņa norāda, ka brīdī, kad tiek slēgts līgums, tiek pārbaudīts vai organizācijas darbība valstī nav aizliegta, vai tā tiešām strādā ar jauniešiem un noteikti citi atbilstības parametri. "Balstoties uz šogad slēgtajiem līgumiem tika īstenoti 50 spēļu turnīri, 18 stand-up vakari, vienlaikus arī Rīgas jauniešu izlase piedalījās humora festivālā Tallinā, tā kā visi līgumā minētie pasākumi ir īstenoti," skaidro deputāte.

Tā summa, kas no kopumā paredzētā finansējuma izmaksāta netiek - nokļūst atpakaļ departamenta budžetā un tiek novirzīta citiem, ar jauniešu iesaisti plānotiem pasākumiem.

Rīgas domē izdevās noskaidrot, ka organizācijas "Humora komiteja" vadītāja Danuta Dembovska strādā Rīgas pašvaldības nodibinājumā "Riga.lv". Saistībā ar to, vai finansējuma piešķiršanā kādai no domes struktūrvienībās strādājošas personas uzņēmumam nav saskatāms interešu konflikts, Aldermane norāda, ka šī persona nav darba attiecības konkrēti ar domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, tāpēc šāds pārkāpums saskatāms nav.

"Ja ir iegūta informācija par to, ka šī persona nodarbojas ar kādu Latvijas valstij neglaimojošu pasākumu organizēšanu - komentārs par to jāprasa viņai, jo mums pieejamajos līdzekļu izlietošanas plānos nekas tāds, protams, nav zināms," pauž priekšsēde. Viņa arī skaidro, ka departaments regulāri seko līdzi visu organizāciju darbam, un nekādas šaubas par šo institūciju darbu radušās nav.

Taujāta par to, vai šīs humora organizācijas, viņasprāt, nodarbojas ar propogandismu, Aldermane norādīja, ka "ja kāda nācija arī prot par sevi pasmieties, tad tie ir krievi". Priekšsēdētāja uzskata, ka jokus par vadošajiem valstu līderiem izmanto visu valstu komiķi un tas nav tikai šo organizāciju izmantotais joku radīšanas instruments.

Jau ziņots, ka Rīgas dome piecu gadu laikā humora organizācijām atvēlējusi aptuveni 284 000 eiro, turklāt 102 000 eiro no šīs summas nonākuši Rīgas domē valdošās partijas "Saskaņa" un "9may.lv" aktīvistes Danutas Dembovskas organizācijai "Humora komiteja".

"Humora komitejas" amatpersonas ir Dembovska un Maksims Marčenkovs, kuru abu vārdi internetā izskanējuši kā "Saskaņai" pietuvinātās organizācijas "9may.lv" aktīvisti. Dembovska bijusi "9may.lv", kas nodarbojas ar 9.maija pasākumu rīkošanu, valdes locekle, strādājusi "Saskaņas" Saeimas frakcijā un tagad - Rīgas domē.

Biedrība ir reģistrēta "Tomo Hotel", kur partija "Saskaņa" parasti svin savas pēcvēlēšanu balles. "Tomo Hotel" īpašnieki ir kāda ārzona (60%) un Romans Finbergs (40%). Arī "9.may.lv" ir reģistrēta minētajā viesnīcā Raunas ielā 44.

Savukārt "Latvijas Jautro un atjautīgo klubs" ir reģistrēts Rīgā, Pērnavas iela 14, un tā amatpersonas ir Jeļena un Aleksandrs Suļimovi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!