Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecerētas izmaiņas par vidējo izglītības iegūšanu latviešu valodā atsevišķi Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstītāji var izmantot savas popularitātes vairošanai pirms nākamajā gadā gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, atzina Drošības policijā (DP).

DP kā valsts drošības iestādes viens no uzdevumiem ir iegūt apsteidzošu informāciju par riskiem nacionālajai drošībai un informēt par tiem lēmuma pieņēmējus. Pildot šo uzdevumu, DP regulāri par identificētajiem riskiem informē valsts augstākās amatpersonas, tajā skaitā izglītības un zinātnes ministru par konstatētajiem riskiem izglītības nozarē.

DP vērtējumā, IZM plānotās izmaiņas noteiktā sabiedrības daļā tiek uztvertas neviennozīmīgi, līdz ar to atsevišķi Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstītāji var censties šo jautājumu izmantot savas popularitātes vairošanai pirms nākamajā gadā gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Vienlaikus šobrīd viņu vēlmei organizēt protestus pret šīm izmaiņām nav plaša atbalsta sabiedrībā.

Jau ziņots, ka 6.oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Vēlāk VL-TB/LNNK vienojās kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.

Šadurskis intervijā portālam "Delfi" uzsvēris, ka par iespējamajiem riskiem viņš konsultējies ar drošības iestādēm, taču Šadurskis neatklāja sarunu saturu.

Tikmēr portālā "Manabalss.lv" notiek parakstu vākšana par bilingvālās izglītības saglabāšanu. Šajā vietnē tiek vākti paraksti arī par "bilingvālās izglītības izskaušanu" valsts un pašvaldības izglītības iestādēs.

Savukārt krievvalodīgie vecāki portālā "change.org" sākuši vākt parakstus par krievu valodas kā mācību valodas saglabāšanu izglītībā Latvijas skolās.

Tāpat portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par krievu valodas kā mācību valodas pozīciju saglabāšanu izglītībā Latvijas skolās. Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija aicina parakstīties par mācību valodas brīvu izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!