Foto: LETA

Korupcijā apsūdzētā bijušā Muitas Kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča veselības stāvoklis liedz viņam apmeklēt tiesas sēdes, kā arī izslēdz jebkāda veida transportēšanu, tādējādi padarot izdošanu uz Latviju neiespējamu, atzina Austrijas centrālās prokuratūras Ekonomisko un koruptīvo noziegumu daļas preses pārstāve Ingrīda Mašla-Klauzena.

Austrijas prokuratūras pārstāve skaidroja, ka noraidīja Latvijas prokuratūras pieprasījumu par atkārtotu Vaškeviča veselības pārbaudes veikšanu, jo jau pirmās pārbaudes rezultāti esot apliecinājuši, ka Vaškeviča problēmas ir ļoti smagas un neārstējamas.

Tāpat Latvijas Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka minētajai personai ir ļoti smagas un neārstējamas veselības problēmas, līdz ar to viņa izdošana Latvijai ir sarežģīta.

"Neievērojot starptautiskas konvencijas un līgumus, valstij ir tiesības atteikt personas izdošanu neatkarīgi no tā, vai tā ir Eiropas Savienības dalībvalsts," piebilda Eiduka.

Rīgas Ziemeļu rajona tiesā Vaškeviča krimināllietā ir pasludināts pārtraukums līdz 2018.gada 15.februārim, lai tiesa varētu iepazīties ar prokuratūras iesniegtajiem lūgumiem un izskatītu iesniegtos dokumentus, kā arī dotu laiku aizstāvībai ar tiem iepazīties.

Prokurors Arvis Miglāns iepriekš lūdza Ziemeļu rajona tiesu sasaukt tiesas sēdi, lai risinātu jautājumu par Vaškeviča saukšanu pie atbildības lietā par korupciju.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu.

Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam - ārstēšanās. Tiesā viņa krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika apturēta.

TV3 raidījums "Nekā personīga" šogad februārī vēstīja, ka apgalvojumi par Vaškeviča it kā silkto veselības stāvokli varētu būt meli, jo bijušā likumsarga aizstāvībai paredzētās filmas "Neērtais Vaškevičs. Uzbrukums valstij" veidotāji redzējuši, ka viņš tēlo.

"Nekā personīga" toreiz vēstīja, ka Vaškeviča aizstāvībai tapušās filmas "melnie" materiāli rāda, ka liela daļa ekspertu runā no priekšā uzrakstītiem tekstiem un Austrijas ārsts Davids Visoki patiesībā ir Vaškeviča ģimenes draugs. Piemēram, melnajos materiālos ir kadri, kā Vaškeviča dzīvesbiedre Ināra Vilkaste palīdz Vaškevičam iekārtoties ratiņkrēslā. Vaškevičs nerunā, bet sazinās ar zīmēm, savukārt fonā dzirdama filmēšanas grupa, kas liek epizodi vairākkārt pārfilmēt, jo Vaškevičs kustas pārāk ātri un pārāk patstāvīgi. Kādā epizodē Vaškevičs brīvi pieceļas no ratiņkrēsla, lai aizvērtu durvis, lai arī iepriekš viņam it kā bijusi palīdzība, lai iesēstos krēslā.

Latvijas prokuratūrā pēc "Nekā personīga" sižeta paziņoja, ka sižetā minēto ņems vērā kā situāciju raksturojošu papildu informāciju, taču jau iepriekš prokuratūra bija ieguvusi pierādījumus tam, ka Vaškevičs kavējis kriminālprocesa virzību, tostarp, atrodoties vēl Latvijā.

Latvijas Finanšu ministrija (FM) paziņojusi, ka kamēr nav saņemts tiesas gala spriedums, Vaškevičs ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas FM, nesaglabājot atalgojumu, kā arī viņam liegts tuvoties FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!