Foto: LETA

Rīgas mērs un partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs mēģinājis noorganizēt tikšanos ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, lai panāktu bezprecedenta vienošanos par pašvaldības sadarbošanos ar NATO, piektdien vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

"Saskaņa" nesen paziņoja par līguma pārtraukšanu ar Krievijas valdošo partiju "Vienotā Krievija" un pievienošanos Eiropas Sociālistu partijai (ESP), kuras biedre ir arī savulaik Stoltenberga vadītā Norvēģijas Darba partija. NRA, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta, ka Ušakovs sazinājies ar ESP līderiem un lūdzis palīdzēt noorganizēt viņam privātu tikšanos ar NATO vadītāju. Savu iespēju robežās ESP līderi patiešām palīdzējuši, taču apiet ierasto kārtību Ušakovam neesot izdevies un ar viņu ticies nevis Stoltenbergs, bet gan NATO ģenerālsekretāra pārstāvis publiskajā diplomātijā – Takans Ildems. Ievērojot procedūru, NATO administrācija par tikšanos informējusi Latviju un tikšanās laikā pieaicinājusi Latvijas diplomātisko dienestu pārstāvjus.

Saskaņā ar NRA vēstīto Ušakovs cerējis vienoties par sadarbību, kuras ietvaros NATO karavīri iesaistītos RD jauniešu izglītības un integrācijas programmā, proti, viesotos krievvalodīgajās skolās, kur ar saviem stāstiem tuvinātu jauniešus rietumnieciskajām vērtībām un veicinātu uzticību NATO. Uz šo piedāvājumu gan Rīgas mērs esot saņēmis atteikumu.

''Saskaņas'' Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un partijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs laikrakstam norādījis, ka nav informēts par Ušakova plāniem par sadarbību ar NATO.

ESP šāds Ušakova solis esot izsaucis rezonansi un, kā raksta NRA, tiekot pat pieļauts, ka tā bijusi provokācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!