Foto: LETA
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) īstenotā Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta "Nākotnes nams" pamatakmeni plānots ielikt 2018. gadā, aģentūru LETA informēja VNĪ.

Novembrī VNĪ plāno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) iesniegt saskaņošanai būvprojektu. Ja neradīsies papildus šķēršļi projekta tālākajos soļos un plānotā būvniecības iepirkuma otrā kārta noritēs raiti, tad 2018.gada otrajā ceturksnī VNĪ noslēgs līgumu ar būvniekiem.

Patlaban notiek "Nākotnes nama" būvprojekta saskaņošana ar tehnisko noteikumu izdevējiem.

Uzņēmumā norāda, ka, pateicoties labai sadarbībai ar SIA "Rīgas ūdens", SIA "Rīgas satiksme", Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas gaisma", Rīgas domes Satiksmes departamentu, SIA "Baltcom", SIA "Lattelekom", AS "Sadales tīkls", kā arī Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu, pašlaik saņemti būtiskākie projekta saskaņojumi.

VNĪ plāno būvdarbu iepirkuma otrās kārtas izsludināšanu uzreiz pēc būvprojekta ekspertīzes un tā iesniegšanas VARAM. Tā kā projekta gaitā notikušas būtiskas izmaiņas, precizēts projekta īstenošanas termiņš būs zināms pēc būvniecības iepirkuma otrās kārtas pabeigšanas.

Jau ziņots, ka VNĪ līdz noteiktajam termiņam - 25. oktobrim - nav atbildīgajām institūcijām iesnieguši Latvijas Okupācijas muzeja būvprojektu.

"Tā kā VNĪ kā pasūtītājs ir tieši atbildīgs par sagatavotās būvniecības dokumentācijas kvalitāti un atbilstību būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, VARAM aicina Finanšu ministriju noteikt precīzu termiņu, kad muzeja pārbūvei jeb Nākotnes namam ir jābūt gatavam, kā arī VNĪ padomi uzraudzīt valdes darbu šī termiņa īstenošanai," norāda ministrijas pārstāvji.

VARAM VNĪ ir prasījusi likumā noteiktos saskaņojumus, kā arī norādījusi, ka iesniegtajiem dokumentiem ir beidzies izpildes termiņš.

Pirms vairāk nekā gada, VARAM pārņēma šī projekta uzraugošās institūcijas pienākumus un aicināja visus tajā iesaistītos operatīvi un ar lielu atbildību sākt projekta īstenošanu. Šis memoriāls ir nacionālo interešu objekts un vienlaikus ir gan muzejs, gan arī represēto piemiņas vieta.

VARAM saskaņā ar Latvijas Okupācijas muzeja likumu kopš 2016. gada 4. oktobra pilda būvvaldes funkcijas, ievērojot normatīvo aktu prasības, un neīsteno Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projektu, jo joprojām nav saņēmuši derīgus būvniecības dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!