Foto: http://www.druva.lv
Pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" ieteikts attīstīt Druvas vidusskolu Saldus pagastā, kas ir viena no labākajām lauku skolām valstī.

Pētnieki iesaka saglabāt gan Saldus vidusskolu, kas pirms gada izveidota, apvienojot pilsētas 1. vidusskolu un 2. vidusskolu, gan Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolu, kas ar obligāto centralizēto eksāmenu (OCE) indeksu 61,9% ir viena no labākajām lauku skolām valstī.

Straujās depopulācijas, nepietiekamā vidusskolēnu skaita un zemā OCE indeksa - 33,2% - dēļ pētījumā ieteikts Saldus novada Nīgrandes pagasta Kalnu vidusskolu reorganizēt par sākumskolu. Attīstības scenārijā tiek pieņemts, ka vidusskolēni mācības varētu turpināt 59 kilometrus attālajā Saldus vidusskolā. Iesakot "Latvijas Valsts ceļiem" pabeigt autoceļu asfaltēšanu, tiktu iegūts īsāks Kalnu–Saldus asfaltētā maršruta savienojums - 52 kilometri.

Depopulācijas, nepietiekamā vidusskolēnu skaita un zemā OCE indeksa (43,7%) dēļ pētījumā ieteikts Brocēnu vidusskolu reorganizēt par pamatskolu. Vidusskolēni mācības varētu turpināt Saldus vidusskolā vai Druvas vidusskolā, līdz kurām jāmēro 8-10 kilometri. Jau pašlaik aptuveni trešdaļa šo vidusskolēnu dzīvo Saldū, līdz ar to šī reorganizācija ievērojami neietekmētu skolēnu ikdienu, norādīts pētījumā.

Pie Saldus ietekmes areāla pētījumā minēta arī Skrundas vidusskola. Straujās depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Skrundas vidusskolas salīdzinoši augstais OCE indekss - 55,9% - var nebūt pietiekams arguments, lai skolā saglabātu vidusskolas klases, iesakot reorganizēt to par pamatskolu. Lielākā daļa vidusskolēnu mācības varētu turpināt 31 kilometru attālumā esošajās Saldus vai Druvas vidusskolās, bet daži skolēni mācības varētu turpināt arī 28 kilometrus attālajā Aizputes vidusskolā, kas ir nedaudz tuvāk, taču attīstības tendenču dēļ - ar mazāku vilkmi, teikts pētījumā. Pāris skolēnu no Raņķu pagasta mācības varētu izvēlēties turpināt 27 kilometrus attālajā Kuldīgā, kas viņiem ir vistuvāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!