Foto: F64
Prokuratūra sākusi kriminālprocesu par, iespējams, prettiesiski izmaksātām prēmijām un naudas balvām 1,4 miljonu eiro apmērā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā, kā arī izglītības iestādes komunikācijas pasākumiem izlietoto līdzekļu likumību.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtajām ziņām par RPIVA amatpersonu, iespējams, prettiesisku rīcību saistībā ar prēmiju un naudas balvu izmaksu, kā arī par RPIVA finanšu līdzekļu izlietošanu komunikācijas pasākumiem, kas nav saistīti ar akadēmijas darbības nodrošināšanu, 26. oktobrī sācis kriminālprocesu.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 24. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Kriminālprocess nosūtīts Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldei tālākai procesa virzīšanai.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vērsās Ģenerālprokuratūrā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu izvērtēt RPIVA darbiniekiem piešķirto prēmiju 1,4 miljonu apmērā likumību. Pēc iesnieguma saņemšanas gan KNAB, gan Ģenerālprokuratūra atbilstoši katras iestādes kompetencei sāka pārbaudi.

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša portālam "Delfi" pastāstīja, ka savas kompetences ietvaros, izvērtējot informāciju saistībā ar RPIVA darbiniekiem piešķirto prēmiju likumību, birojs konstatējis faktus, kuru izvērtēšana ir piekritīga Valsts policijai. Līdz ar to oktobrī KNAB nosūtījis šo informāciju pēc piekritības izvērtēšanai Valsts policijai.

Jau ziņots, ka neilgi pēc valdības lēmuma reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei, RPIVA darbinieki naudas balvās un prēmijās saņēmuši 1,4 miljonus eiro. Valsts kases dati liecina, ka 2017. gadā RPIVA izdevumu pozīciju bija plānojusi 6 713 468 eiro apmērā, no kuras 2 021 908 eiro bija iezīmēti izdevumu pozīcijā "Piemaksas, naudas balvas un prēmijas", kas nozīmē, ka izdevumi šim mērķim 2017. gadā veidotu aptuveni trešdaļu no augstskolas izdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!