Foto: LETA

Saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem krāpšanas gadījumiem ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā līdzīgi kā citas iesaistītās puses – Ekonomikas ministrija un AS "Sadales tīkls – arī SIA "Rīgas Enerģija" vērsusies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā un Valsts policijā, tomēr atšķirībā no citiem "Rīgas Enerģija" lūgusi pārbaudīt "nelikumīgo un melīgo" vēršanos pret uzņēmumu.

"Vēršamies pie jums saistībā ar publiski izskanējušām ziņām par SIA "Rīgas enerģija" it kā pieļautajiem likuma pārkāpumiem. Uzskatām, ka šobrīd notiek aktīva pretlikumīga vēršanās pret uzņēmumu ar mērķi samazināt uzņēmuma vērtību un trešajām personām pārņemt kontroli pār uzņēmumu. Esam saņēmuši signālus, kas liek tā domāt," publiskā paziņojumā iesniegumu Ģenerālprokuratūrā komentējis "Rīgas enerģijas" valdes priekšsēdētājs Valdis Šaplaks.

Uzņēmums apgalvo, ka tā valde guvusi pierādījumus, ka 15. oktobrī TV3 raidījumā "Nekā personīga" demonstrēti video kadri, kuros minētais filmēšanas datums neatbilst patiesībai, un ir sagrozīt, lai apzināti maldinātu sabiedrību. Tāpat uzņēmums apgalvo, ka pretēji raidījumā minētajam "Rīgas enerģijas" koģenerācijas stacijā ir uzstādīta gan turbīna, gan visas citas elektroenerģijas ražošanai nepieciešamās iekārtas, noliktavā atrodas nepieciešamā šķelda un tā tiek kurināta. Par to klātienē 18. oktobrī pārliecinājušies Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji, ar pieaicinātiem speciālistiem no uzņēmuma "Sadales tīkls", Būvniecības Valsts kontroles biroja (BVKB) un klātesot zvērinātam tiesu izpildītājām, kas fiksējis minētos faktus. EM pārstāvjiem pieeja koģenerācijas stacijai nodrošināta nekavējoties pēc pirmā pieprasījuma, tāpat uzrādīta pieprasītā dokumentācija un koģenerācijas stacijas iekārtas, teikts "Rīgas Enerģijas" paziņojumā. Pēc pārbaudes uzņēmums arī saņēmis BVKB pārbaudes aktu, kurā fiksēti apsekošanas laikā konstatētie augstākminētie fakti.

Papildu "Rīgas Enerģija" lūdz Valsts policijai veikt raidījumā "Nekā personīga" parādītā videomateriāla ekspertīzi un noskaidrot tā faktisko filmēšanas datumu.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" atklājis vairākus uzņēmumus, kuri nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Ja šie uzņēmumi sāks darbu un izmantos iespēju elektrību tirgot par paaugstināto cenu, patērētājiem tas izmaksās līdz 100 miljoniem eiro OIK maksājumos nākamajos 10 gados.

EM iepriekš pavēstīja, ka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzdevis veikt pārbaudes, izbraucot uz konkrētajām vietām.

Saistībā ar izskanējušo informāciju par vairākiem uzņēmumiem, kas varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā, EM 17. oktobrī vērsās Valsts policijā ar iesniegumu, lūdzot sākt kriminālprocesu pret AS "Sadales tīkls" un SIA "Rīgas enerģija" par iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu.

Savukārt trešdien, 18. oktobrī, arī AS "Sadales tīkls" nāca klajā ar paziņojumu, ka plāno vērsties Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par iespējamu krāpšanos elektroenerģijas ražošanas obligātajā iepirkumā.

Iepriekš Valsts policijā portālam "Delfi" pastiprināja, ka 17. oktobrī Valsts policija saņēmusi Ekonomikas ministrijas (EM) iesniegumu. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas – par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!