Foto: Publicitātes foto
Bijušais Krievijas koncerna "FosAgro" augsta ranga darbinieks Igors Sičovs bijis spiests bēgt no Krievijas. Viņa stāsts sākas ar strīdu saistībā ar padarītā darba atalgojumu, taču viņš sevi uzskata par politisko bēgli un meklē patvērumu Latvijā. Iemesls viņa rīcībai vienkāršs – konflikts ar cilvēkiem, kas ir pietuvināti Vladimiram Putinam. Par savām neveiksmēm Igors ekskluzīvā intervijā pastāstīja "rus.delfi.lv".

Igors Sičovs vadīja Krievijas koncerna "FosAgro" nodokļu nodaļu. Pēc viņa vārdiem, viņš palīdzēja kompānijai atspēkot nodokļu prasību 700 miljonu dolāru (17 miljardu rubļu) apmērā, tāpat arī panāca, ka valsts izmaksā kompensācijas rekodlielā apjomā – 10 miljonus dolāru. Par paveikto viņam tika apsolīts 1% "FosAgro" akciju un 13 miljoni dolāru. Sičovs apgalvo, ka solīto nesaņēma. Pie tam viņu atlaida. "FosAgro" uzskata, ka visas Sičova prasības ir "izdomātas un nepamatotas" – tāds ir bijis vienīgais uzņēmuma pārstāvja komentārs žurnālam "Forbes".

Šobrīd pret Sičovu sākts kriminālprocess par izspiešanu, kam kā pamats kalpo dokuments, kuru policijai nodevis "FosAgro" pārstāvis Igors Antošins. Pēc viņa dzīvokļa pārmeklēšanas Sičovs steigšus pameta Krieviju, baidoties par savu drošību. Pēc tam viņš tika izsludināts meklēšanā.

Septembrī Krievijas "RBK" ziņoja, ka Londonas Augstākā tiesa izskatīšanā pieņēmusi Sičova prasību. Atbildētāja statusā ir "FosAgro" kā juridiska persona, holdinga direktoru padomes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Gurbjevs un holdinga direktoru padomes darba aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Igors Antošins. Tāpat kā atbildētājs piesaistīta ar Gurbjeva un Antošina Seišelu salu ofšoru "Parmas Corporation" un Belizas ofšoru "Avec Ltd" saistīta persona.

Jau otro gadu Sičovs dzīvo Latvijā. Pagājušajā nedēļā viņš apmeklēja Saeimu un oficiāli tikās ar Latvijas deputātiem. Viņš apgalvo, ka gatavs aktīvi iesaistīties to progresīvi domājošo krievu pilsoņu apvienošanā, kuri spiesti dzīvot svešumā. Kā pierādījumu tam, ka tas iespējams, viņš citē savu biedreni Olgu Ļitviņenko: "Politisko iekārtu Krievijā parasti maina emigrācijā."

Intervijā portālam "Delfi" Sičovs pastāstīja, kāpēc pameta Krieviju un apmetās Latvijā, ar ko viņš šeit nodarbojas, vai baidās par savu dzīvību un tuvinieku drošību, kas ir viņa konflikts ar "FosAgro" akcionāriem un kā virzās viņa prasība Lielbritānijas tiesā, kā arī to, vai Krievijā ir iespējams veidot godīgu biznesu. Sākotnēji Igors Sičovs plānoja apmesties Londonā, bet britu advokāti ieteica lidot uz Latviju, jo biznesmenim ir uzturēšanās atļauja.

Kāpēc izlēmāt saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā?

Sapratu, ka pret mani izmantos dažādas nelikumīgas darbības – varas mehānisms ir palaists. Gan krimināllieta, gan arī mēģinājumi tikt no manis vaļā. Bijusi situācija, kad no mašīnām, ar kurām es pārvietojos, braukšanas laikā sāka atdalīties riteņi. Tikai pateicoties laimīgai apstākļu sakritībai, neviens necieta. Manā rīcībā ir četras ekspertīzes, kas pierāda – pret mani vēršas ar ļauniem nolūkiem.

Sapratu, ka jāmeklē klusa osta. Latvija ir vienkāršākais variants. Krievijas tuvums, viss lēti, nav karsti, un nav arī auksti.

Vai jūs sevi uzskatāt par politisko bēgli?

Jā, taču jautājums par oficiālu statusu tiek izskatīts. Pagaidām mani dokumenti par uzturēšanos pagarināti līdz nākamā gada martam, bet es lūdzu šo procesu paātrināt. Politiskais patvērums – tās ir zināmas garantijas.

Nereti nākas dzirdēt, ka politisko bēgļu ģimenes kļūst par ķīlniecēm. Vai nebaidāties par saviem tuviniekiem?

Baidos. Godīgi. Visiem esmu uzrakstījis, ka dzīvoju Latvijā, un lūdzu, lai ģimeni liek mierā. Bet, ja ar maniem tuviniekiem kaut kas notiks, es nepalikšu malā.

Kādas ir stiprās un vājās puses, izvēloties Latviju kā patvērumu?

Par šo tēmu nevēlos runāt. Man šeit ir labi. Daudzi domā, ka Latvija ir rusofobu valsts – es personīgi ar tādām problēmām neesmu saskāries. Man patīk, kā šeit attiecas pret cilvēkiem. Šajā laikā man bijis tikai viens incidents ar policiju, kad es apmaldījos un iebraucu Vecrīgā. Policijas darbinieks, kurš mani apstādināja, teica: "Jūs savā Krievijā varat darīt, kā gribat, jo jums tāda vara..." Es paskaidroju, ka mani navigācija te ievedusi un ka es esmu gatavs samaksāt sodu. Bet policists tikai parādīja ceļu un palaida. Krievijā policisti nekad tā nerīkojas.

Vai Jūs Latvijā strādājat?

Man pašlaik nav tiesību strādāt. Pagaidām nodarbojos ar saviem tiesas procesiem.

Kā jūs vērtējat Latvijas ekonomiku? Un ar ko šeit varētu nodarboties?

Pagaidām neesmu analizējis situāciju. Bet mani interesē kriptovalūta. Uzskatu, ka tas ir ļoti perspektīvs virziens.

Kā Jūs vērtējat, vai Krievijā var veidot godīgu biznesu?

Var, protams. Taču jūsu jautājums ir vienkāršs un sarežģīts vienlaikus. Teikšu tā: ja esi konfliktā ar ļaudīm, kas saistīti ar Putinu, tu neko nepierādīsi. Bet veidot biznesu un nopelnīt var.

Augustā Sičovs pārsūtīja miljonu rubļu bitkoinos Alekseja Navaļnija uzņēmumam. Pirms nedēļas paziņoja, ka ir gatavs izvirzīt savu kandidatūru Krievijas prezidenta vēlēšanās. Krievijas žurnālisti netika skaidrībā, kā Sičovs plāno reģistrēties kā kandidāts, ja reiz ir pametis Krieviju. Uz jautājumu, no kurienes nauda priekšvēlēšanu kampaņai, Sičovs atbildēja, ka viņš "nav nabadzīgs cilvēks".

"Es atbalstu [Alekseju] Navaļniju, pārskaitīju miljonu rubļu viņa kustības atbalstam. Taču saprotu, ka viņam nebūs ļauts piedalīties vēlēšanās. Viņu tīšām notiesāja. Tādēļ esmu gatavs atbalstīt jebkuru reālu kandidātu, bet ne [Dmitriju] Medvedevu vai [Natāliju] Poklonsku," saka Sičovs.

Komentējot Ksenijas Sobčakas paziņojumu, viņš atzīmēja: "Man nav saprotams viņas aicinājums balsot pret visiem. Man liekas, ka tas tomēr nav pilnībā viņas pašas lēmums. Skaidrs, ka Navaļniju nepielaidīs vēlēšanām, par ko man ir ļoti žēl."

Kādus opozicionāru kandidātus varat nosaukt?

Es tādus neredzu. Tas ir viens liels cirks. Tāpēc arī nosaucu savu vārdu – tas bija sarkasms. Bet kas? Esmu brīnišķīgs kandidāts uz prezidenta amatu! Jauna seja ar interesantu vēsturi.

Vai no juridiskā aspekta jūsu dalība vēlēšanās ir iespējama?

Pagaidām likums man to neaizliedz, jo neesmu notiesāts. Tiesa, notiesājošu spriedumu Krievijā var pieņemt arī bez apsūdzētā klātbūtnes. Nepieciešamības gadījumā tādus lēmumus pieņem operatīvi. Un viss gatavs. Piemēram, saskaņā ar tiesas lēmumu es it kā esmu aizlidojis uz Ameriku ar reisu, kāda nemaz nav. Tāda reisa nemaz nav, saprotat?! Viņi var izdarīt visu. "Uzzīmēt" jebkādas izziņas.

Ja pieņem, ka jūs kandidēsiet uz prezidenta amatu, – kāda būtu jūsu programma?

Vienkārša. Ja īsumā: samazinām tēriņus militārajai aizsardzībai, palielinām pensijas un pārtraucam varas vertikāli, lai tiesībsargājošā un tiesu sistēma strādātu korekti.

Bet, kā jūs pats apgalvojat, strādājot "FosAgro", jūs uzvarējāt nodokļu strīdā. Iznāk, ka tiesu sistēma strādā?

Strādā, ja ir spēcīga pozīcija. Bet, lai izietu visas tiesu instances, man bija nepieciešami astoņi gadi. Rezultātā valsts "FosAgro" (formāli caur uzņēmumu "Apatit") samaksāja rekordlielu kompensāciju – 10 miljonus dolāru. Nekas tāds iepriekš nebija noticis, bet mēs to izdarījām. Bet visos pārējos strīdos, kuri noritēja paralēli un bija saistīti ar "Jukos" lietu, "FosAgro" zaudēja.

Vai domājat, ka ar vienu mājienu var atbrīvoties no visas vertikāles, kas tik daudz gadu būvēta?

Domāju, ka pāris gadu vajadzēs, lai to izjauktu.

Igors Sičovs un Sanktpēterburgas eksdeputāte Olga Ļitviņenko, kurai sniegts politiskais patvērums Polijā, šomēnes apmeklēja Latvijas Saeimu un tikās ar deputātiem no grupas "Pilsoniskās sabiedrības atbalsts Krievijā". Krievijas pilsoņus uzklausīja deputāti Juris Viļums, Mārtiņš Šics, kā arī Rīgas domes deputāti Juta Strīķe, Krišjānis Feldmanis. Galvenā doma, kas izskanēja tikšanās reizē, – likumi Krievijā darbojas tikai to personu labā, kuras pietuvinātas varai.

Kāds bija mērķis jūsu vizītei Saeimā?

Parādīt cilvēktiesību neievērošanu Krievijā. Mēs sniedzām pierādījumus tam, ka likumi Krievijā darbojas tikai to personu labā, kuras pietuvinātas varai. Tādu piemēru ir daudz. Plaši zināmais drūmais stāsts par "piedzērušos" puiku, kurš mira zem automašīnas riteņiem.

Mans stāsts – vēl viens pierādījums. Šobrīd "FosAgro" kontrolpakete atrodas Krievijas miljardiera Andreja Gurjeva rokās, savukārt apmēram 20% uzņēmuma akciju pieder Vladimiram Ļitviņenko, kas ir arī Vladimira Putina 2000. gadā un 2004. gadā īstenotās politiskās kampaņas vadītājs.

Oļa Ļitviņenko arī ir spiesta slēpties, un viņa joprojām baidās par savu dzīvību. Viņas tēvs Vladimirs Ļitviņenko (red. – Sanktpēterburgas Kalnrūpniecības universitātes, kur mācījies Vladimirs Putins, rektors) Krievijas tiesībsargājošajiem orgāniem paziņojis par meitas nolaupīšanu, kurā viņš vaino viņas bijušos palīgus. Palīgus arestēja un notiesāja saskaņā ar vairākām safabricētām krimināllietām. Savukārt pašas Olgas paziņojumu, ka viņa nav nolaupīta un dzīvo Eiropā, tiesībsargājošie orgāni ignorēja.

Kā Latvija šos procesus var ietekmēt?

Mēs aicinām pieņemt Magņitska likumu, kurš, starp citu, Igaunijā jau pieņemts. Tagad ir Latvijas un Lietuvas kārta. Šajā sarakstā, piemēram, jāiekļauj Vladimirs Ļitviņenko, Andrejs Gurjevs, Igors Antošins.

Mēs kopā ar Olgu aicinām emigrējušos krievus apvienoties, mērķis – atjaunot Krievijā demokrātiskus procesus. Kā labi pateica Olga: "Krieviju vienmēr mainījuši no emigrācijas, tostarp arī Ļeņins." Un tā ir mūsu kopīgā misija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!