Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) pauž gandarījumu par to, ka sekmīgi noslēgusies Latvijas un Krievijas valstu robežu demarkācija – 2009. gadā uzsāktā abu valstu robežu nospraušana, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Ministrijā norāda, ka demarkācijā nozīmīgu ieguldījumu snieguši Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras speciālisti, kas piedalījušies Latvijas-Krievijas kopīgās demarkācijas komisijas darbā, kā arī īstenojuši komisijas noteiktos uzdevumus praktiski – noteica un apzīmēja dabā valsts robežu un konsultēja robežzīmju uzstādīšanā. Aģentūras speciālisti arī izstrādājuši robežu demarkācijas gala dokumentus. Tāpat Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra nodrošināja Latvijas puses karšu albumu un dokumentu sējumu iespiešanu, izgatavojot divus karšu albumus un 14 dokumentu sējumus.

Ārlietu ministrija jau iepriekš informējusi, ka trešdien, 25. oktobrī, ĀM tiks parakstīti Latvijas un Krievijas valstu robežu demarkācijas gala dokumenti. Dokumentus parakstīs abu valstu demarkācijas komisijas līdzpriekšsēdētāji – ģenerālkonsule Sanktpēterburgā Irina Mangule un ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Aleksejs Obuhovs.

Parakstīšana notiks valstu robežu demarkācijas komisijas pēdējās jeb 33. sēdes laikā. Pēcāk dokumenti tiks nodoti abu valstu valdībām apstiprināšanai, un pēc savstarpējas notu apmaiņas Latvijas un Krievijas valstu robežu demarkācijas process būs pabeigts.

Latvijas un Krievijas kopīgā demarkācijas komisija tika izveidota saskaņā ar Latvijas un Krievijas līguma par abu valstu valsts robežu 5. pantu, kas paredz, ka puses izveido kopīgu demarkācijas komisiju. Demarkācijas komisijas pirmā sēde notika 2009. gada 23. septembrī Daugavpilī.

Latvijas – Krievijas robežas kopējais garums ir 283,6 kilometri, tajā skaitā pa sauszemi – 143,9 kilometri, pa upēm – 133,6 kilometri, pa ezeriem – 6,1 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!