Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pabeidzis dienesta pārbaudi par "oligarhu sarunu" nokļūšanu publiskajā telpā, taču tās rezultāts pagaidām publiski netiek atklāts.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume skaidroja, ka pārbaudes atzinums viņam "ir uz galda", taču secinājumus šobrīd neatklās, jo aizņemtības dēļ ar atzinumu nav paspējis iepazīties. "Esmu pārskrējis pāri pa diagonāli, taču vēlos pamatīgāk iedziļināties. Pēc tam pieņemsim lēmumus. Es domāju, ka tas ir pāris dienu jautājums," uzsvēra KNAB priekšnieks.

Gadījumā, ja būs konstatēts iespējams noziegums, tad ir jāsāk kriminālprocess, teica Straume. Šāda kriminālprocesa izmeklēšana gan nebūtu KNAB kompetencē, tāpēc šādā gadījumā būtu jānosaka institucionālā piekritība, atzīmēja biroja priekšnieks. Viņaprāt, Drošības policija ir vienīgā tiesībsargājošā iestāde valstī, kuras kompetencē ir izmeklēt šādus noziegumus.

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Tomēr šī lieta atkal aktualizējusies pēc tam, kad žurnālā "Ir" tika publicētas amatpersonu un uzņēmēju sarunas, kuras, iespējams, tika noklausītas oligarhu lietā.

Pēc šīm publikācijām pieci KNAB izmeklētāji izvērtēja visu KNAB rīcībā esošo informāciju, kura nebija pievienota izbeigtajai oligarhu lietai. Pēc aptuveni divu mēneša darba tika secināts, ka nav pamata sākt kādas pārbaudes vai kriminālprocesus.

Divas pārbaudes gan bija sāktas, taču tās beidzās ar lēmumu nesākt kriminālprocesu. Viena pārbaude bija sākta par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), iespējams, nedeklarēto īpašumu Rīgas brīvostā. Tāpat bija pārbaude par kādas amatpersonas neatļautu labuma pieņemšanu.

Visbeidzot KNAB sāka dienesta pārbaudi par šo sarunu nokļūšanu publiskajā telpā. Šī pārbaude bija pēdējā, kas KNAB palikusi no aktualizētā skandāla par izbeigto oligarhu lietu. Pārbaude par iespējamo valsts noslēpuma objektu izpaušanu vai nozaudēšanu bija pagarināta līdz 20. oktobrim. Straume jau iepriekš neizslēdza, ka pārbaude varētu beigties ar kriminālprocesa sākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!