Foto: Shutterstock
Pirmdien, 23.oktobrī, plkst.12 pie Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijas notiks protesta akcija, kurā tā dēvētie krievu skolu aizstāvji iestāsies pret ieceri pāriet uz izglītību latviešu valodā, informēja pasākuma rīkotāji.

Virkne prokrievisko organizāciju ar atklātu vēstuli vērsušās pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), paužot neapmierinātību ar viņa atbalstu idejai par pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās.

"Īpašu neizpratni mums izraisa pēkšņais lēmums pielikt punktu šim trauslajam mieram, pakļauties Nacionālās apvienības radikāļu šantāžai un atbalstīt vienu no haotiskām reformām, ko regulāri izvirza izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). Viņš sacenšas populismā ar Nacionālo apvienību, mēģinot dabūt cauri lēmumu par visas apmācības mazākumtautību skolās pārvešanu vienīgi latviešu valodā. Diemžēl šī destruktīvā ideja Jūsu [Kučinska] piekrišanas dēļ kļuva par valdības dienaskārtības sastāvdaļu," vēstulē raksta idejas oponenti.

Viņuprāt, pārejas tikai uz latviešu valodu gadījumā mazākumtautību skolām tiks nodarīts nelabojams kaitējums - skolēniem būs vēl sarežģītāk apgūt mācību vielu un sekmes vēl vairāk pasliktināsies salīdzinājumā ar latviešu skolām, kur apmācība joprojām tiek organizēta vienīgi dzimtajā valodā.

Krievu skolu aizstāvji vēstulē savu argumentāciju izvēlējušies pamatot, atgādinot par nesen Ukrainā īstenotu līdzīgu reformu par mācību valodu izglītības iestādēs. "Tikai viena Eiropas valsts pašlaik iznīcina mazākumtautību izglītību. Tā ir vardarbības un ekonomiskās krīzes pārņemtā Ukraina. Latvijā šādas krīzes un pretstatījuma sabiedrībā nav," rakstīts vēstulē Kučinskim.

Premjeram tiek prasīts uzdot valdībai papildināt normatīvos aktus ar noteikumiem par garantētām iespējām izmantot krievu un citas mazākumvalodas mācību gaitā vispārizglītojošos priekšmetos.

Savukārt Rīgas domē pastāstīja, ka mītiņu pirmdien plkst.12 Vaļņu un Smilšu ielas krustojumā pieteikusi privātpersona Degi Karajevs, kā galveno mītiņa iemeslu minot Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa 11.oktobra izteikums, kurā pausts, ka laika gaitā izglītība skolās būtu jānodrošina tikai un vienīgi latviešu valodā.

Karajevs norādījis, ka protesta akcijā piedalīsies aptuveni 100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!