Foto: LETA

Par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa priekšlikumu par nepilsoņa statusa izbeigšanu bērniem, kas dzimuši pēc 2018. gada 1. jūnija, nav bijusi konstruktīva diskusija un tam bijuši vairāki klupšanas akmeņi, tostarp informācijas pasniegšana no Vējoņa par komunikāciju atbildīgo puses, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs pauda pārliecību, ka prezidenta iniciatīva sabiedrībai pasniegts nepareizi, kā arī atsevišķu deputātu diskusijas tai nav nākušas par labu, tādējādi priekšlikumu "praktiski norokot". Papildu tiesībsargs pārmeta Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāram Nilam Muižniekam, kurš oficiālajos ziņojumos nepilsoņu bērnus sauc par bezvalstniekiem, jo tas neesot pareizi. Arī Saeimu un Ministru prezidentu viņš lūdzis ņemt vērā, ka nepilsoņi nav bezvalstnieki, kā to mēģina pasniegt arī daži Saeimas deputāti.

Jau ziņots, ka Saeima 21. septembrī noraidīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Likumprojekts paredzēja vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2018.gada 1.jūnija. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

Pēc šī balsojuma Vējonis pauda nožēlu par Saeimas lēmumu noraidīt viņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. "Esmu pārliecināts, ka Saeimas balsojums tikai atliek lēmuma pieņemšanu uz kādu laiku," uzsver Vējonis, piebilstot, ka šis padomju mantojums traucē Latvijai iet uz priekšu kā mūsdienīgai un stiprai valstij. Jautājot, vai otrreiz Valsts prezidents šo likumprojektu nevirzīs, Vējonis skaidroja, ka šī Saeima savu attieksmi jau ir paudusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!