Foto: Reuters/Scanpix
Naktī uz trešdienu Latgalē norisinājušās uzreiz divas glābšanas operācijas, lai atrastu un nogādātu drošībā divus mežā apmaldījušos ogotājus, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

17. oktobra vakarā Valsts policijas Balvu iecirknis saņēmis informāciju no kādas iedzīvotajās, ka Rugāju novada Lazdukalna pagastā, mežā, apmaldījies 1966. gadā dzimis vīrietis, kurš kopā ar paziņām aizbraucis ogot.

Likumsargi nekavējoties izbrauca uz notikuma vietu, lai kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanasdienesta (VUGD) darbiniekiem sāktu meklēšanu.

Ar speciālo skaņas signālu vīrietim nav izdevies iziet no meža, turklāt dienestu darbu apgrūtinājis tas, ka ātri bija palicis tumšs, un vīrietis bija iestrēdzis uz nelielas saliņas purva vidū.

Balvu iecirkņa likumsargi skaidro, ka īpaši grūti ir meklēt cilvēkus, kas apmaldījušies purvos, jo viņiem nav iespējams piekļūt ar parastām automašīnām un diennakts tumšajā laikā purvos ir bīstami pārvietoties arī kājām.

Tieši šādos gadījumos īr ļoti svarīga cieša dienestu sadarbība, lai maksimāli ātri un efektīvi izmantojot katram pieejamos resursus izglābtu pazudušo cilvēku. Šoreiz vīrieša glābšanai tika piesaistīts arī Valsts robežsardzes helihopters un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) zemessargi.

Dienestu darbinieki saliedēti strādājuši visu nakti. Pulksten 5 vīrietis izvests no meža.

Līdzīga situāciju notikusi arī Rēzeknes novada Vērēmu pagastā, kur otrdienas vakarā purvainā mežā apmaldījusies 1938. gadā dzimusi sieviete. Arī šoreiz policisti sadarbībā ar VUGD, ka arī piesaistot Valsts robežsardzes helihopteru noskaidrojuši sievietes atrašanās vietu un nodevuši viņu mediķiem, veselības stāvokļa pārbaudei.

Šogad operatīvie dienesti jau reģistrējuši vairākus gadījumus, kad cilvēki ir gājuši bojā noslīkstot mežā pārplūdušajās ūdenskrātuvēs vai apmaldoties nespējot patstāvīgi atgriezties no purvainām teritorijām.

Valsts policija atgādina, ka pēdējā laikā, meteoroloģisko apstākļu dēļ, daudzās ūdenskrātuvēs, tajā skaitā arī purvos, ir palielinājies ūdens līmenis. Tāpēc dodoties mežā ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Pirms doties mežā, bez naža un groziņa, kur salikt savāktos meža labumus, iedzīvotāji aicināti neaizmirst padomāt arī par savu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!