Foto: Shutterstock
Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes (RVP) inspektors piektdienas rītā kārtējo reizi konstatējis traucējošu smaku Vecmīlgrāvī, sacīja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa skaidroja, ka vides inspektors apsekojis tuvumā esošos uzņēmumus, un izrādījies, ka "BLB Baltija termināls" kuģī pārkrauj smagos naftas produktus. Tajā pašā laikā inspektors konstatējis, ka pārkraušanas darbi norit atbilstoši tehnoloģiskajām prasībām.

Lielrīgas RVP uzdevis uzņēmumam pārkraušanas darbu laikā regulāri kontrolēt smaku intensitāti un nepieļaut to izplatīšanos ārpus uzņēmuma teritorijas.

Taujāta par citu termināļu apsekošanu, Bukleviča norādīja, ka dienesta rīcībā pašlaik nav informācijas par nepieciešamību pārbaudīt smakas izcelsmi citos terminālos.

Rīgas Brīvostas pārvalde (RBP) izplatījusi ziņojumu, ka šorīt Ostas policija saņēmusi informāciju par gaisā jūtamu smaku Vecmīlgrāvī. Ostas policijas pārstāvji vietējo teritoriju apsekojuši kopā ar VVD Lielrīgas RVP inspektoriem.

Tāpat RBP paziņojumā minēts, ka gaisa monitoringa mērierīču rezultāti ostas teritorijā neuzrāda paaugstinātu gaistošo organisko savienojumu koncentrāciju gaisā.

Kā ziņots, ostas rajonā Vecmīlgrāvī jau vairākus gadus iedzīvotāji periodiski sūdzas par smakām.

12.septembra vakarā iedzīvotāji ziņoja par Vecmīlgrāvī un tā apkārtnē gaisā izplatījušos nezināmas izcelsmes vielas smaku. VUGD skaidroja, ka laikā no plkst.20 līdz 22 par to saņemti vairāk nekā 400 zvani uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112. Ierodoties notikuma vietā, kopā ar VVD un Ostas policiju tika apsekota teritorija, bet konkrēts smakas izcelsmes avots netika konstatēts.

Vēlāk VVD skaidroja, ka gaisā izdalījusies smaka varētu būt merkaptāni. Merkaptāni tiek pievienoti kā piedeva gāzei, lai varētu konstatēt tās noplūdes un gāzes klātbūtni apkārtējā vidē. Pat ļoti niecīgs daudzums šīs vielas izraisa nepatīkamu smaku un diskomfortu, taču mazā koncentrācijā tas nav bīstams veselībai. Smakas avotu tā arī nav izdevies noskaidrot.

Līdzīga situācija izveidojās arī ap 20.septembri. VVD tolaik informēja, ka Vecmīlgrāvī konstatēto smaku izraisījuši kuģa kraušanas darbi "PARS termināls" teritorijā Kundziņsalā. Darbi esot notikuši maksimālā pārkraušanas režīmā, kas līdz ar pilsētā valdošo rietumu vēja virzienu radīja smaku, kas izplatījās Vecmīlgrāvī. Tika veikti mērījumi un paņemti kuģī iekrauto naftas produktu paraugi, kā arī - pret "PARS terminālu" sākta administratīvā lietvedība, kura turpinās joprojām.

Pats "PARS termināls" gan noliedz, ka būtu vainojams smakas izplatībā 20.septembrī, kā arī VVD sniegto informāciju. Uzņēmuma valdes loceklis Aigars Reķis stāstīja, ka gan vēja virziens attiecīgajā dienā bija citāds, gan kraušana nenotika maksimālā režīmā - tā notikusi vien 40% apmērā no maksimālā pieļaujamā ātruma.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka arī aizvadītajā nedēļas nogalē terminālī krauti tādi paši produkti, kādi ap 20.septembri, un par smaku sūdzību nebija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!