Foto: LETA

Saeima ceturtdien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) Valsts policijas vārdā varētu šoferiem elektroniski nosūtīt paziņojumus par nesamaksātajiem fotoradaru sodiem.

Lai piemērotu administratīvos sodus par pārkāpumiem, kas fiksēti ar fotoradariem, Valsts policija sagatavo protokolu-lēmumu un nosūta to personai, kurai piemērots administratīvais sods.

Valsts policija ir noslēgusi līgumu ar VAS "Latvijas Pasts", lai nodrošinātu paziņojumu nosūtīšanu ar vēstuli. Pašreiz Valsts policija paziņojumus sagatavo, izmantojot CSDD uzturētajā transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā pieejamo informāciju.

Meklējot veidu, kā padarīt paziņojumu nosūtīšanas procesu efektīvāku, secināts, ka visefektīvāk tas būtu izdarāms, izmantojot CSDD resursus, proti deleģējot CSDD veikt atsevišķas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktās darbības, kas saistītas ar uzlikto naudas sodu izpildi, un tas ir – veikt ar protokola-lēmuma izpildi saistīto dokumentu nosūtīšanu.

Ja persona CSDD interneta vietnē ir reģistrējusies elektroniskajā e-pakalpojumu sistēmā un piekritusi paziņojumu saņemšanai elektroniski, protokolu-lēmumu un citus ar protokola-lēmuma izpildi saistītos dokumentus minētajai personai nosūta elektroniski. Pēc CSDD datiem elektroniskajā e-pakalpojumu sistēmā ir reģistrēti 400 000 CSDD e-pakalpojumu lietotāji, kuriem jau šobrīd CSDD Valsts policijas vārdā varētu elektroniski nosūtīt paziņojumus par nesamaksātajiem fotoradaru sodiem.

Lai šādu procesu īstenotu, ir nepieciešams papildināt Ceļu satiksmes likumā ietverto deleģējumu un noteikt, ka CSDD nosūta ne tikai protokolus-lēmumus, bet arī veic atsevišķas kodeksā noteiktās darbības, kas saistītas ar uzlikto naudas sodu izpildi. Attiecīgi nepieciešams papildināt arī starp Valsts policiju un CSDD noslēgto deleģēšanas līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!