Foto: PantherMedia/Scanpix

Ventspils domes komisija, kas izvērtē negadījuma, kura laikā Olimpiskā centra "Ventspils" peldbaseinā nodarbības laikā gāja bojā bērns, apstākļus, rosinājusi uz laiku pārtraukt peldēšanas nodarbību organizēšanu, kā arī izvērtēt amatpersonu atbildību par notikušo informēja Ventspils dome.

Komisija norādījusi, ka Ventspils domes Izglītības pārvaldei nekavējoties jāizvērtē pašvaldības vispārizglītojošo skolu audzēkņu peldēšanas apmācību organizēšanas kārtība, kā arī jāpārliecinās par pedagogu prasmi sniegt pirmo palīdzību, ko apliecina atbilstošs dokuments par pirmās palīdzības programmas apguvi. Kamēr pārbaudes nav veiktas, komisija iesaka nodarbības neorganizēt.

Tāpat rosināts Olimpiskā centra "Ventspils" dalībnieku sapulcē izvērtēt Olimpiskā centra amatpersonu atbildību.

Jau ziņots, ka 4. oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā noslīka četrus gadus vecs zēns. "TV3 Ziņas" otrdien vēstīja, ka tapuši zināmi pirmie oficiālie iestāžu secinājumi par traģisko negadījumu. Tos sniedzis Izglītības kvalitātes valsts dienests, kam sākotnējo pārbaužu rezultāti liek izteikt šaubas, vai šajā Ventspils Olimpiskā centra baseinā vispār drīkstēja mācīt peldēt bērnus, norāda raidījums.

Ventspils pašvaldībā pēc nelaimes gadījuma izveidoja komisiju, kuras uzdevums bija izvērtēt notikušā apstākļus, veikt pārbaudes objektā, iepazīties ar dokumentāciju un sniegt secinājumus, lai nepieļautu šādu negadījumu atkārtošanos.

Atbilstoši komisijas rekomendācijām doti uzdevumi gan Olimpiskajam centram "Ventspils", gan pašvaldības Izglītības pārvaldei pārbaudīt, vai personas, kuras vada sporta treniņus, ir kvalificētas atbilstoši normatīvo aktu prasībām, informē domē. Komisija arī rekomendējusi izvērtēt cilvēkresursu vadības speciālista piesaistes nepieciešamību.

Olimpiskā centra "Ventspils" vadība 4. oktobrī saņēmusi negadījumā iesaistītā vecākā peldēšanas instruktora iesniegumu par atbrīvošanu no vecākā peldēšanas instruktora pienākumu veikšanas. Komisija rosina Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldei izvērtēt šīs personas atbilstību Sporta skolas "Spars" direktora amatam.

Lai turpmāk nodrošinātu drošas nodarbības un atpūtu Ventspils Ūdens piedzīvojumu parkā, komisija rosina nodrošināt ne vairāk kā 12 audzēkņu atrašanos vienā peldbaseina celiņā, vismaz divu atbilstoši kvalificētu personu klātbūtni peldēšanas nodarbībā. Tāpat ieteikts aprīkot visas nodarbībās izmantotās telpas ar video novērošanas kamerām, ierīkot sienu vai vertikālu barjeru, kas nodalītu seklo baseina daļu no dziļās, visās nodarbībās izmantotajās telpās izvietot materiālu ar vizualizācijām, kā rīkoties ārkārtas situācijās, aizliegt aizvērt žalūzijas un balkona durvis, lai nodrošinātu iespēju vecākiem redzēt savus bērnus, kā arī mazajā baseinā izvietot dziļumu atzīmes ar bildēm vai piktorgrammām.

Tāpat rosināts visiem instruktoriem divas reizes gadā nokārtot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Pirmās palīdzības apmācību eksāmenu, kā arī sadarbībā ar Latvijas Peldēšanas federāciju, izstrādāt jaunus iekšējās kārtības noteikumus bērnu un pieaugušo peldētapmācībām un baseina publiskajiem apmeklējumiem, kas ietvertu arī instruktoru/pasniedzēju skaitu attiecībā uz bērnu skaitu.

Ventspils pilsētas domes izveidotajai komisijai darbības termiņš tiek pagarināts un papildināts ar darba uzdevumiem, lai izvērtētu Olimpiskā centra "Ventspils" un Izglītības pārvaldes ziņojumus.

Kriminālprocesa ietvaros turpinās izmeklēšana, ko veic Valsts policijas Kurzemes reģionālā pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!