Foto: LETA

Otrdien atbildīgā Saeimas komisija skatīs priekšlikumu no likuma izņemt daļu, kas tieslietu ministram un Tieslietu ministrijas valsts sekretāram dod tiesības ar mutisku pavēli ļaut nogalināt sadumpojušos ieslodzītos. Izmaiņas rosinājusi Latvijas Juristu apvienība, un tās atbalstījusi arī Tieslietu ministrija, raksta "Neatkarīgā Rīga Avīze".

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) šobrīd ir vienīgais politiķis Latvijā, kas telefoniski var likt nogalināt ieslodzīto. Šādas tiesības ir arī ministrijas valsts sekretāram Raivim Kronbergam, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadībai – priekšniecei Ilonai Spurei un viņas vietniekiem.

Šādas tiesības gan amatpersonām paredzētas tikai ārkārtas situācijās, ja ieslodzījuma vietā notiek grautiņi, ķīlnieku sagrābšana, masveida pretošanās amatpersonām.

Kā arguments likuma mainīšanai tiek norādīts tas, ka politiķis nevar izvērtēt nemieru bīstamību un to, vai to savaldīšanai nepietiek ar citiem līdzekļiem, piemēram, asaru gāzi.

Kā informē laikraksts, šādas tiesības ministram likumā paredzētas kopš 2003. gada, bet vēl ne reizi tās nav tikušas izmantotas un šāda mēroga krīzes cietumos arī nav notikušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!