Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību laikā Latvijā konstatētas vairākas militārās simulācijas aktivitātes, taču pārbaudēs netika konstatēti riski valsts nacionālajai drošībai, noskaidroja Drošības policijā (DP).

DP norāda, ka militārās simulācijas viens no pamatelementiem ir tādu ieroču izmantošana, kas ārēji vizuāli neatšķiras no īstiem kaujas ieročiem. Tāpat militārās simulācijas pasākumu dalībnieki izmanto formastērpus, kas vizuāli līdzinās ārvalstu bruņoto spēku, tajā skaitā Krievijas vai NATO dalībvalstu, militāro organizāciju formastērpiem, kā arī tiek izmantoti militāra tipa formastērpi bez speciālām atpazīšanās zīmēm. Šādā ekipējumā tērptas personas piesaista iedzīvotāju uzmanību un maldina gan iedzīvotājus, gan valsts institūcijas par iespējamu apdraudējumu.

"Zapad" laikā reģistrēti vairāki šādi gadījumi, taču pēc to pārbaudes netika konstatēti riski valsts nacionālajai drošībai.

Ņemot vērā to, ka DP ilgākā laika posmā veica aktīvu preventīvo darbu un pievērsa pastiprinātu uzmanību jebkāda veida militāra un paramilitāra rakstura darbībām, kas DP vērtējumā ir arī tā dēvētās militārās simulācijas spēles, piemēram, tā sauktais "airsoft", "lasertag", militāro simulāciju pasākumi reģionos un Rīgā ir mazinājušies.

DP augstu vērtē tos militārās simulācijas pasākumu organizatorus, kuri ņēma vērā DP rekomendācijas un ar sapratni un atbildību attiecās pret potenciāliem riskiem.

Jau iepriekš DP ir aktualizējusi nepieciešamību pilnveidot tiesisko regulējumu militārās simulācijas pasākumu organizēšanā.

DP norādīja, ka Iekšlietu ministrijas vadībā šobrīd tiek gatavoti grozījumi Ieroču aprites likumā, lai ierobežotu militāro spēļu ieroču lietošanu.

DP ir konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kur tiek lietoti militārās simulācijas spēļu ieroči, faktiski tiek izmantotas militāri taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai.

"Bez efektīva kontroles mehānisma pieaug risks, ka militāri taktiskas mācības Latvijā apgūst arī personas, kuras pauž atbalstu prettiesiskām bruņotām darbībām pret citām valstīm," uzsvēra DP.

Jau ziņots, ka "Zapad 2017" aktīvais posms norisinājās no 14. līdz 20. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!