Patlaban galvenā likumsargu versija saistībā ar sprādzienu Saulkrastu privātmājā ceturtdienas vakarā ir, ka sprāguši pirotehnikas izstrādājumi, sprādzienbīstami maisījumi un vielas, kas glabātas dzīvojamā mājā, turklāt notikušā iemesls bijusi klaja cilvēku bezatbildība, piektdien preses brīfingā sacīja Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas vakarā Saulkrastu novada dārzkopības kooperatīva "VEF-Biķernieki" teritorijā noticis sprādziens privātā dzīvojamā mājā un bojā gājuši vismaz pieci cilvēki.

Valsts policija pēc notikušā sākusi kriminālprocesu par iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret cilvēku dzīvību un veselību.

Galvenā policijas versija ir, ka noticis sprādziens. Tāpat policija pārbauda versiju, ka bojā gājušie arī paši vainojami noziedzīgajā nodarījumā, bet to skaidros izmeklēšanā.

Policija secinājusi, ka mājā dzīvojošie bija izveidojuši nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu vai sprādzienbīstamu vielu noliktavu dzīvojamā mājā, kas ir pretrunā ar pastāvošo normatīvo regulējumu un visiem drošības pasākumiem. Grišins uzsvēra, ka tā vērtējama kā klaja noziedzīga rīcība.

“Cēlonis ir klaja bezatbildība vest uz mājām sprādzienbīstamas vielas,” uzsvēra Kriminālpolicijas priekšnieks, norādot, ka tās uzglabātas prettiesiski, operēts dzīvojamā mājā un briesmām tikuši pakļauti gan mājā dzīvojošie, gan apkārt esošie. “Paldies Dievam nav gājuši bojā vai guvuši miesas bojājumus cilvēki, kas dzīvo apkārtnē,” sacīja Grišins.

Izmeklēšanā noteikt sprādzienbīstamo vielu apjomu mājā ir grūti. Patlaban policija strādā, lai fiksētu visus apstākļus notikuma vietā un izlemtu, ko darīt ar sprādzienbīstamajām lietām sprādziena vietā. Likumsargi apstiprinājuši, ka sprādzienā bojāti transportlīdzekļi, kas atradušies netālu no sprādziena vietas.

Policija apstiprina, ka sprādzienā gājušas bojā trīs sievietes, viens vīrietis un viens nepilngadīgais.

Šobrīd norit bojā gājušo identifikācija, bet visticamāk cietušie bijuši vienas ģimenes locekļi. Grišins žurnālistiem apstiprināja, ka viens no bojā gājušajiem ir identificēts kā Ilmārs Āboliņš, kurš bijis pirotehnikas speciālists.

Kopumā policija noskaidrojusi, ka no visiem ģimenes locekļiem ar pirotehniku bijuši saistīti trīs cilvēki, kuri bijuši licencēti pirotehniķi.

Visas šīs trīs personas bijušas saistītas ar diviem uzņēmumiem.

Viens no tiem bijis uzņēmums "Svētku aģentūra", kuram bija licence līdz šī gada vasarai.

Pavasarī uzņēmumā konstatēti pārkāpumi – atklāta nelegāla noliktava, kurā glabāti sprādzienbīstami priekšmeti. Uzņēmumam tika uzlikts sods par administratīvā pārkāpumu 1200 eiro apmērā un uzņēmuma anulēta licence.

Kopš tā brīža uzņēmums ar šiem pakalpojumiem nav nodarbojies, bet Āboliņam bijis vēl viens uzņēmums "Pyro Power", kam bijusi licence gan mazumtirdzniecībai, gan vairumtirdzniecībai. Runājot par otro uzņēmumu “Pyro Power”, Grišins norādīja, ka gan noliktavā Tukuma pusē, gan uzņēmumā Rīgā veiktas pārbaudes un pārkāpumi nav konstatēti.

Ceturtdienas vakarā Valsts policija informēja par ugunsgrēku, kura dēļ uz laiku pilnībā bija slēgta transporta kustība pa autoceļu Saulkrasti - Ragana. Piektdienas rītā satiksme atjaunota.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegtās informācijas, dzīvojamā ēkā noticis sprādziens un pēc tam izcēlies ugunsgrēks. Kad ugunsdzēsēji ieradušies notikuma vietā, notikuši vēl vairāki sprādzieni.

Izsaukumu uz ēku VUGD saņēmis pulksten 20.32. VUGD darbinieki, ierodoties notikuma vietā, sākuši dzēšanas darbus, cilvēku meklēšanu un ēkas konstrukciju jaukšanu.

Nakts laikā zem gruvešiem atrasti pieci bojāgājušie. Glābšanas darbi notikuma vietā pabeigti piektdienas rītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!