Foto: LETA
Ceturtdien Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) biedru sapulcē vienojās turpināt "lēno" streiku līdz 20. oktobrim, sacīja asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Asociācija nolēma aicināt valdību un Veselības ministriju (VM) rīkot kolektīvās sarunas ar mērķi noslēgt koplīgumu par asociācijas biedru - ģimenes ārstu ekonomisko un sociālo tiesību un interešu pārstāvniecību nākamgad.

Ja valdība un VM piekritīs noturēt kolektīvās sarunas par koplīguma, kurā tiks ierakstītas streika prasības, parakstīšanu ģimenes ārsti pārtrauks streiku līdz 10. decembrim. Ja koplīgums tiks noslēgts ātrāk, ģimenes ārsti arī streiku pārtrauks ātrāk.

Savukārt, ja valdība un ministrija noraidīs priekšlikumu vest kolektīvās sarunas ar LĢĀA, streiks tiks turpināts smagākā formā, turklāt asociācija vērsīsies tiesā, lai panāktu koplīguma noslēgšanu.

Kā skaidroja LĢĀA pārstāve, juriste Solvita Olsena, ja valdība un ministrija atteiksies slēgt koplīgumu, tad asociācijai ir tiesības iet uz tiesu, lai panāktu koplīguma slēgšanu, kas ir Satversmē noteikts pienākums. "Nav iespējas atteikt koplīguma slēgšanu, proti, pēc būtības atņemt šīs tiesības," sacīja Olsena.

Vienlaikus Veide skaidroja, ka koplīgumā jābūt ierakstītām ārstu prasībām palielināt kapitācijas naudu bez nosacījumiem, jo patlaban VM piedāvājumā par kapitācijas naudas palielināšanu ir trīs nosacījumi, kurus spētu izpildīt tikai trešā daļa ģimenes ārstu.

Tāpat Veide koplīgumā vēlas iekļaut jautājumus par prasībām saistībā ar nozares reformu un e-veselību.

Kā ziņots, VM Ģimenes ārstu asociācijai iesniegusi priekšlikumus kapitācijas naudas pieaugumam ģimenes ārstiem no nākamā gada 1. janvāra, paredzot pieaugumu no 1,25 līdz 1,60 eiro par vienu praksē reģistrētu pacientu. Tādējādi ģimenes ārsta prakse saņems par 553 eiro vairāk, tostarp ģimenes ārsts patlaban esošo 859 eiro vietā varētu saņemt 1125 eiro, kas ir par 266 eiro jeb 31% vairāk.

Ģimenes ārsti valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu pārtrauca 3. jūlijā, pulksten 12. Streiku sāka vairāk nekā 600 ģimenes ārsti, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām bija palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%.

Ģimenes ārsti ar valdību nespēja panākt vienošanos par vēlamo apmēru, kādā palielināt kapitācijas naudu, tomēr protesta akcijas forma tika mīkstināta – kopš 18. jūlija ģimenes ārsti, kuri piedalās šajā akcijā, pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, turklāt nevienam pieaugušam pacientam neveic profilaksi. Šādā "lēnajā" formā protests tika turpināts līdz šodienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!