Foto: LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir atzinusi par neatbilstošiem ieslodzījuma apstākļus Brasas cietumā un piespriedusi Latvijas valstij kādam ieslodzītajam izmaksāt kompensāciju 7500 eiro apmērā, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ECT bija vērsies Valters Ābele, kurš ir kurlmēms un kurš sūdzējās par ieslodzījuma apstākļiem Brasas cietumā laikā no 2011. gada decembra līdz 2015. gada februārim.

ECT vienbalsīgi atzina, ka 1968. gadā dzimušā vīrieša ieslodzījuma apstākļi Brasas cietumā bija neatbilstoši Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 3. panta par spīdzināšanas un necilvēcīgas apiešanās aizliegumu prasībām.

ĀM skaidroja, ka ECT noraidīja valdības izvirzīto pieņemamības argumentu, ka iesniedzējs nav izsmēlis nacionālos tiesību aizsardzības līdzekļus, proti nav uzturējis sūdzību par neatbilstošiem ieslodzījuma apstākļiem administratīvajā tiesā. ECT uzsvēra, ka sūdzībām par sliktiem ieslodzījuma apstākļiem ir divas atlīdzinājuma iespējas – ieslodzījuma apstākļu uzlabošana vai kompensācijas piešķiršana.

ECT ieskatā šajā lietā nozīmīgs fakts bija tas, ka iesniedzējs, iesniedzot sūdzību ECT, turpināja uzturēties, viņaprāt, neatbilstošos ieslodzījuma apstākļos. Tādēļ ECT uzskatīja, ka iesniedzēja sūdzības izskatīšana administratīvajā tiesā nesniegtu iesniedzējam pietiekamu atlīdzinājumu notikumu brīdī.

Laika posmā no 2013. gada 26. februāra līdz 2015. gada 16. februārim iesniedzējs uzturējās kamerās, kurās platība uz vienu ieslodzīto bija robežās no trīs līdz četriem kvadrātmetriem. Vērtējot šo periodu, ECT ņēma vērā Tiesībsarga ziņojumu un secinājumus par līdzīgām sūdzībām no Brasas cietumā ieslodzītajiem.

ECT arī pievērsa uzmanību iesniedzēja īpašajām vajadzībām, proti, nepieciešamībai pēc dzirdes aparāta, kuru iesniedzējs saņēma tikai 2015. gadā, grūtībām sazināties ar cietuma darbiniekiem, kā arī iesniedzēja stāvoklim piemērotu aktivitāšu trūkumu.

Ministrijā skaidroja, ka 2008. gadā iesniedzējs tika notiesāts par slepkavību, bet šobrīd iesniedzējs izcieš sodu Jēkabpils cietumā. Viņš ir kurlmēms, un nepilnīgi pārvalda zīmju valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!