Foto: F64

Trešdien notikušajā tiesas sēdē bijušā Muitas Kriminālpārvaldes vadītāja un Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča krimināllietā, kur viņš apsūdzēts par korupciju, prokuratūra iesniegusi tiesai lūgumu izprasīt no Austrijas kompetentās iestādes ziņas par apsūdzētā veselības stāvokli, vai arī lūgt veikt atkārtotu medicīnisko ekspertīzi, informēja Rīgas Ziemeļu rajona tiesā.

Prokuratūra arī iesniedza tiesai lūgumus izskatīt krimināllietu bez apsūdzētā klātbūtnes, kā arī pievienot krimināllietas materiāliem dokumentu paketi, ko prokurors iesniedza tiesai, kur ietilpst tiesiskās palīdzības lūgumi un atbildes uz tiem citā kriminālprocesā, kurā arī apsūdzība celta Vaškevičam, kā arī personu raksturojošās ziņas, jaunākās izdrukas, piemēram, par to, ka personai Latvijā beidzies pases termiņš un jauna pase šobrīd apsūdzētajam nav izsniegta, skaidroja tiesā.

Tiesas sēdē pasludināts pārtraukums līdz 2018.gada 15.februārim, lai tiesa varētu iepazīties ar prokuratūras iesniegtajiem lūgumiem un izskatītu iesniegtos dokumentus, kā arī dotu laiku aizstāvībai ar tiem iepazīties.

Šī gada 31.martā tika atjaunota tiesvedība, jo tika saņemti jauni materiāli par Vaškeviča veselības stāvokli, tiesa nozīmēja pirmo sēdi šī gada 4.oktobrī. Savukārt tiesvedība šajā tiesā lietā tika apturēta 2015.gada 7.janvārī. Pirms tam lietu skatīja Rīgas apgabaltiesa, kas 2014.gada novembrī pieņēma lēmumu par lietas apturēšanu un vēlāk to nodeva Ziemeļu rajona tiesai.

Tiesā plašāk nekomentēja, kāds jautājums tiks skatīts sēdē.

Jau ziņots, ka prokurors Arvis Miglāns lūdza Ziemeļu rajona tiesu sasaukt tiesas sēdi, lai risinātu jautājumu par Vaškeviča saukšanu pie atbildības lietā par korupciju.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam - ārstēšanās. Tiesā viņa krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika apturēta.

Latvija lūdza Austrijas varas iestādēm viņu izdot, taču Austrija atteicās to darīt. Latvijas prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe iepriekš skaidroja, ka Latvija atkārtoti nav lūgusi Austrijai viņu izdot, jo abu valstu likumdošana to nepieļauj.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka apgalvojumi par Vaškeviča it kā silkto veselības stāvokli varētu būt meli, jo filmas "Neērtais Vaškevičs. Uzbrukums valstij" veidotāji redzējuši, ka viņš tēlo.

Prokuratūrā toreiz skaidroja, ka TV3 raidījumā minēto prokuratūra ņems vērā kā situāciju raksturojošu papildu informāciju, taču jau iepriekš prokuratūra bija ieguvusi pierādījumus tam, ka Vaškevičs kavējis kriminālprocesa virzību, tostarp atrodoties vēl Latvijā.

Prokuratūra pieprasīja raidījuma ieraksta kopiju, ko, ja notiks tiesas sēde, tiks lūgts pievienot kriminālprocesa materiāliem. Faktiski pierādījumi, par to, ka apsūdzētais veic darbības, lai kavētu lietas izskatīšanu, tika iegūti jau 2012.gada maija mēnesī, un šie pierādījumi bija nodoti tiesas rīcībā, kas bija viens no iemesliem, lai tiesā tiktu pieteikts lūgums Vaškevičam grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu, ar Rēķes starpniecību skaidroja prokurors Miglāns.

FM iepriekš norādīja, ka, kamēr nav saņemts tiesas gala spriedums, Vaškevičs ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas FM, nesaglabājot atalgojumu, kā arī viņam liegts tuvoties FM.

Kā ziņots, Vaškevičs tiek apsūdzēts arī par 52 880 eiro (37 164 latu) un 5600 latu kukuļu došanu kādai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai. Saskaņā ar apsūdzību šī kukuļošana notikusi 2010.gada beigās, 2011.gada sākumā. Iepriekš Vaškevičs pats ilgus gadus strādāja VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!