Foto: LETA
Jaunpilī nodedzināta mākslinieka Aigara Bikšes veidotā lielformāta skulptūra "Marija ar bērnu", informēja Jaunpils novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Baranovskis.

Policija notikuma vietā esot atradusi benzīna kannas vāciņu, līdz ar to ir aizdomas, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana, skaidroja pašvaldības pārstāvis. Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Lai arī skulptūras uzstādīšana Jaunpilī netika uzņemta viennozīmīgi, Baranovski nedomā, ka dedzinātāji varētu būt idejas pretinieki. Iespējams, vandalisma akts pastrādāts pēc alkohola lietošanas tuvējos mazdārziņos. Pagājušajā gadā skulptūra jau apmētāta spridzeklīšiem, taču citu mēģinājumu bojāt vides objektus vairs neesot bijis.

Ceļā uz Kartavkalniem vides objekts uzstādīts 2016.gadā un pašvaldībai izmaksāja 4377 eiro. "Nodarīti lieli materiālie zaudējumi, nerunājot par māksliniecisko un kultūrvēsturisko vērtību," pauda Baranovskis.

Jautājums par to, vai minētajā vietā varētu uzstādīt kādu citu objektu, pašvaldībā pašlaik neesot aktuāls.

Jaunpils novada pašvaldības publiskotā informācija liecina, ka skulptūra "Marija ar bērnu" radīta Rīgas kā vienas no 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta laikā. Tā ir 16.gadsimta mākslas darba kopija, kura radīšanā tika iesaistīti vairāki augstvērtīgi savas jomas profesionāļi. Skulptūra "Marija ar bērnu" pirms nonākšanas Jaunpilī piedalījās "Pieminekļu karu" performancē Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!