Foto: LETA

Bijusī Latvijas Radio (LR) valdes locekle Sigita Roķe pagaidām neplāno pārsūdzēt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu atcelt viņu no amata.

Roķe sacīja, ka patlaban viņa par to nav domājusi, jo ir svarīgi izpētīt situāciju saistībā ar NEPLP lēmumu.

Vienlaikus Roķe uzsvēra, ka no padomes puses viņas virzienā raidīti trīs pārmetumi, uz kuru pamata nolemts atlaist viņu no LR valdes locekles amata programmas attīstības jautājumus, un kurus viņa pilnībā noliedz.

Tostarp viens no tiem ir LR satura pārdošana, kas, viņasprāt, nav patiess pārmetums, jo LR ar sadarbības partneriem darbojies atbilstoši likumam - ar sadarbības partneriem noslēgtās vienošanās atbilst ierastajai sponsorēšanas līgumu praksei, proti, tajos ir atsauces, kurās norādīts, ka sponsori nevar ietekmēt LR saturu.

Otrs arguments, kas, pēc Roķes teiktā, ir dīvains, bija netaisnīga LR darbinieku atalgojuma sadale, jo LR darbiniekiem netika izmaksātas piemaksas par nepadarītiem darbiem, bet gan par paveikto. Turklāt katrai naudas summai klāt pievienots skaidrojums un uzskaitīti darbi, par ko tā maksāta, sacīja bijusī LR valdes locekle. Viņas ieskatā šāds apgalvojums izriet no NEPLP nevēlēšanās iedziļināties LR darbinieku atalgojuma jautājumā, jo LR varēja izskaidrot un uzrādīt dokumentus par katru iztērēto centu, kas tiek uzskaitīti un reģistrēti pēc noteiktiem izcenojumiem.

Savukārt trešais arguments, kuru Roķe uzskata par neadekvātu, ir LR multimediju studijas nenodošana ekspluatācijā. NEPLP apgalvo, ka tai pēdējo triju gadu laikā iztērēti 200 000 eiro, tomēr to LR vēl joprojām nav pabeidzis. Tomēr Roķe skaidroja, ka padome par multimediju studijas izveides darba gaitu tiek regulāri informēta un tai ir labi zināms, kādā attīstības stadijā tā ir. Viņa uzsvēra, ka LR multimediju studija viņas pārziņā ir bijusi tikai pēdējā pusgada laikā, kurā viņa strādājusi pie studijas būvniecības, ugunsdrošības un citu lietu sakārtošanas, kā arī to atbilstības attiecīgajiem normatīviem.

Bijusī LR valdes locekle uzsvēra, ka iepriekšminētie NEPLP argumenti ir mēģinājums viņu diskreditēt. Viņa skaidroja, ka NEPLP pārmetumi ir "pievilkti aiz astes", jo padome katru gadu tiek informēta par LR finanšu situāciju, iesniedzot tai budžeta atskaites par katru aizvadīto mēnesi un ceturksni. Roķe minēja, ka padomes argumenti varētu būt vai nu kompetences trūkums izlasīt iesniegtos dokumentus, vai arī mēģinājums izrēķināties ar LR.

Viņa arī uzsvēra, ka iepriekšminēto argumentu dēļ varētu lemt par iespēju apstrīdēt NEPLP lēmumu atcelt viņu no LR valdes locekles amata. Tomēr Roķe šo ideju nav apsvērusi, jo NEPLP lēmumu pieņēmusi tikai ceturtdien, 28.septembrī, un pa šo laiku viņai nav vēl bijis laiks pārrunāt šo jautājumu ar juristiem.

Jau ziņots, ka NEPLP ceturtdien, 28.septembrī, nolēma izteikt neuzticību Roķei. Konkursu uz Roķes ieņemto LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumus plānots izsludināt tuvāko divu nedēļu laikā.

NEPLP loceklis Ivars Āboliņš žurnālistiem norādīja, ka Roķes darbība LR valdes locekles amatā ir radījusi padomei šaubas par to, vai viņa spēj saglabāt NEPLP kā LR kapitāla daļu turētāja uzticību valdes locekļa amata pienācīgai pildīšanai atbilstoši LR valdes nolikumam, ar valdes locekli noslēgtajam pilnvarojuma līgumam un NEPLP pieņemtajiem LR saistošiem lēmumiem, tajā skaitā NEPLP apstiprinātajiem valdes mērķiem un uzdevumiem.

NEPLP loceklis norādīja - katrs informācijas pieprasījums no LR ir novedis padomi pie "šokējošiem" un "graujošiem" atklājumiem, pie kā NEPLP ieskatā ir vainīga LR vadība.

Savukārt NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere skaidroja, ka LR valdes locekle ir zaudējusi padomes uzticību, jo ir konstatēti vairāki pārkāpumi LR darbībā, turklāt atkārtotās diskusijas par LR turpmāko attīstību nav pārliecinājušas par valdes locekles izpratni attīstīt LR kā mūsdienīgu mediju ar caurspīdīgu un demokrātisku pārvaldības sistēmu.

"Ilgstoši uzturēta nevienlīdzīga atalgojuma sistēma, kas ļāvusi veikt liela apmēra piemaksas atsevišķiem LR darbiniekiem, LR satura tirgošana, kā arī nespēja triju gadu laikā nodot ekspluatācijā 200 000 eiro izmaksājušo Multimediju studiju, ir pamatoti iemesli apšaubīt Roķes kompetenci un atbilstību LR valdes locekļa amatam. Šāda pārvaldība vājina sabiedrisko mediju, šķeļ darbiniekus un grauj LR reputāciju. Līdz ar to padome ir nolēmusi izteikt Roķei neuzticību un atbrīvot viņu no LR valdes locekļa amata pienākumu pildīšanas," sacīja Ķezbere.

Roķe LR valdē, atbildot par programmu attīstības jautājumiem, strādāja kopš 2015.gada janvāra. Taču kopš šā gada marta līdz augustam viņa bija vienīgā LR valdes locekle, jo NEPLP izteica neuzticību LR valdes priekšsēdētājam Aldim Pauliņam un valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!