Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) revīzijā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) atklājusi haosu grāmatvedības uzskaitē, un Valsts kontroliere Elita Krūmiņa pārmet Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) nevērību.

VK ir sagatavojusi starpziņojumu par RPIVA materiālo vērtību inventarizāciju augstskolas likvidācijas procesa ietvaros. Revīzijas ziņojums ir sagatavots, lai informētu par trūkumiem RPIVA likvidācijas procesā, kura laikā Latvijas Universitātei (LU) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai (JVLMA) pēc RPIVA reorganizācijas jāpārņem tās materiālās vērtības.

Ministru kabinets šā gada aprīlī pieņēma lēmumu par RPIVA reorganizāciju, tai skaitā paredzot, ka atbilstoši realizētajām studiju programmām, RPIVA materiālās vērtības ir nododamas LU un JVLMA.

Atbilstoši grāmatvedības datiem, RPIVA rīcībā bija materiālās vērtības aptuveni 1,5 miljonu eiro apmērā.

VK, izlases veidā veicot inventarizāciju un salīdzinot iegūtos rezultātus ar augstskolas inventarizācijas kopsavilkumu par stāvokli uz 1. maiju, konstatēja, ka nevar paļauties uz RPIVA veikto inventarizāciju.

Pārbaudes laikā revidenti secināja, ka RPIVA nav apzinājusi un uzskaitījusi visas tās lietojumā esošās mantas, uz materiālajām vērtībām nav norādīti inventarizācijas numuri, uzskaitē norādīta nepilnīga informācija par pamatlīdzekļiem, materiālās vērtības netiek klasificētas atbilstoši to lietošanas ilgumam, materiāli atbildīgās personas nodevušas inventāru citām personām, nenoformējot aktus un tamlīdzīgi.

Tāpat revidenti pārbaudes laikā konstatēja arī tādu inventāru, kas nemaz nav iekļauts uzskaitē, taču tiek lietots, piemēram masīvkoka galdu, velotrenažieri un digitālās klavieres.

"Ar nožēlu jāsecina, ka vēl joprojām ir iestādes, kas nav iemācījušās uzskaitīt materiālās vērtības," norādījusi Valsts kontroliere Krūmiņa piebilstot, ka "trūkumi RPIVA uzskaitē liecina arī par Izglītības un zinātnes ministrijas ilgstošu nevērību un formālu pieeju, pārvaldot savā padotībā esošu augstskolu."

Šīs kļūdas norāda, ka RPIVA ilgstoši nav pastāvējusi iekšējās kontroles sistēma, kas ļautu uzskaitīt un apzināt tās īpašumā esošās materiālās vērtības, skaidro VK.

Tāpat nav ievērotas normatīvo aktu prasības par inventarizācijas veikšanu. RPIVA, formāli veicot inventarizāciju, nav pildījusi arī Ministru kabineta rīkojumu par likvidācijas procesu.

Kā ziņots, RPIVA beigs pastāvēt ar šā gada 1. oktobri, tai tiekot likvidētai un pievienotai LU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!