Foto: LETA

"Sabiedrība par atklātību – "Delna"" nosūtījusi vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai, lūdzot skaidrot, kā Veselības ministrija (VM) risina iespējamo interešu konfliktu ar Valsts galveno onkoloģi Daci Baltiņu, portālu "Delfi" informē "Delna".

"Delna" ieinteresējusies par to, kā 3. oktobrī plānotās tikšanās laikā starp medikamenta "Rigvir" kritiķiem un atbalstītājiem VM nodrošinās objektivitāti, ņemot vērā to, ka Čakšas padomniece profesore Baltiņa ir Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore un publiski tiek pieteikta kā "holdinga "Rigvir" medicīniskā direktore".

"Kā farmācijas preparāta "Rigvir" pārstāve Baltiņa ir ieinteresēta gūt kompānijai peļņu no preparāta pārdošanas un tas var ietekmēt viņas pieņemtos lēmumus un sniegtās rekomendācijas VM, nodarot kaitējumu sabiedrības veselībai," vēstulē brīdina "Delna" direktors Jānis Volberts.

Jau martā "Delna" vēstīja par iespējamo interešu konfliktu. Čakša toreiz atbildēja, ka pamats valsts galvenās onkoloģes atcelšanai būtu, ja "pastāvētu faktiski pamatoti apstākļi", ka viņa, sniedzot ministrijai konsultatīvo atbalstu, realizē konkrēta zāļu ražotāja intereses. VM informējusi organizāciju, ka, vērtējot "reputāciju, arī autoritāti profesionāļu vidū, un profesionālo kvalifikāciju, kā arī ieguldījumu onkoloģijas ārstniecības nodrošināšanā un attīstībā, tostarp nozares politikas veidošanā, kopsakarā ar viņas profesionālo darbību farmācijas nozarē, šobrīd nav pamata apšaubīt viņas atbilstību VM galvenajam onkologam".

Vēstīts, ka vairākas ārstu profesionālās organizācijas šā gada februārī prasīja VM izvērtēt zāļu "Rigvir" atrašanos kompensējamo zāļu sarakstā un zāļu reģistrā, jo uzskatīja, ka nav pierādījumu par zāļu efektivitāti. Pret vienu no vēstules autorēm - Rīgas Stradiņa universitātes asociēto profesori Santu Purviņu šomēnes vērsās "Rigvir" advokāti.

Septembrī VM noraidīja onkologu lūgumu, atstājot "Rigvir" kompensējamo zāļu sarakstā. "Kādas sociālās grupas rakstīta vēstule, ka man kaut kas nepatīk, šobrīd neko nepalīdz. Uzrādiet mums datus, ka jūsu pacientiem nestrādā šis medikaments, mums šobrīd nav uz ko reaģēt," lēmumu raidījumam "de facto" skaidroja Čakša. Savukārt "Rigvir" holdinga attīstības direktors Kārlis Urbāns pārmetumus par pētījumu slikto kvalitāti atspēkoja, sakot, ka nav nepieciešami klīniskie pētījumi, lai redzētu zāļu efektivitāti.

Kopš 2011. gada recepšu medikaments "Rigvir" ir pilnībā kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu. Savukārt 2015. gadā vēža viroterapija tika iekļauta ādas vēža un melanomas ārstēšanas klīniskajās vadlīnijās. Līdz šim viroterapiju ar "Rigvir" jau ir saņēmuši vēža pacienti no vairāk nekā 50 valstīm.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Rigvir" pērn apgrozīja 533 055 eiro un nopelnīja 160 312 eiro. SIA "Rigvir" dibināta 2014.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Rigvir" īpašnieki ir Jurģis Auziņš – 51% –, Dite Venskus – 40% –, Ivars Kalviņš – 3% –, Andrejs Nollendorfs – 3% – un Katrīna Pumpuriņa – 3%.

"Rigvir" pieder 100% kapitāldaļu trīs uzņēmumos – SIA "Latima", SIA "Global Virotherapy Cancer Clinic" un SIA "Medserviceagency.eu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!