Foto: LETA
Nacionālajam veselības dienestam (NVD) nākamgad nevajadzētu slēgt līgumus ar ģimenes ārstiem, kuri nav noslēguši līgumu par e-veselības sistēmas lietošanu, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde teica deputāte Aija Barča (ZZS).

Pēc viņas domām, NVD nevar slēgt līgumus ar ģimenes ārsta praksi, ja tai nav noslēgts līgums par e-veselības sistēmas lietošanu.

Savukārt deputāts Mārtiņš Šics (LRA) norādīja, ka nepiekrīt Barčas ierosinājumam, jo netic, ka 70% ģimenes ārstu atsakās strādāt ar kvalitatīvu sistēmu. Pēc viņa domām, sistēma ir brāķis.

Vienlaikus deputāts Artuss Kaimiņš aicināja NVD amatpersonas pašas nenodarboties ar ģimenes ārstu pārliecināšanu, bet gan izveidot tādu kā "avārijas brigādi", kas brauc pie ģimenes ārstiem un skaidro visu par e-veselības lietošanu un nepieciešamību.

Veselības ministres padomniece e-veselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa izteicās, ka patlaban e-veselību ģimenes ārsti izmanto par "šantāžas rīku", un tiklīdz ģimenes ārsti saskatīs jaunas problēmas sistēma tikšot izmantota.

Āboliņa norādīja, ka ģimenes ārstu pārliecināšanā netiek praktizētas represīvas metodes, bet gan tiek klātienē runāts ar visiem ārstiem, kuriem ir pretenzijas. "Mēs gribam panākt izpratni, bet citādi to nevar panākt," sacīja ministres padomniece.

Veselības ministrijas (VM) un NVD pārstāvji sēdē uzstāja, ka e-veselības sistēma darbojas, un tagad tikai jāstrādā ar lietotāju piesaisti, īpaši ar ģimenes ārstiem.

Arī NVD direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane norādīja, ka visi ģimenes ārstu iebildumi ir realizēti, vai arī normatīvajos aktos noteikts, no kura laika tie tiks ieviesti. Piemēram, ģimenes ārstu iebildums par diagnožu ievietošanu e-darbanespējas lapās. Diagnozes tiks izņemtas no 1.marta, jo šādu izmaiņu ieviešana saistīta ar sistēmas visiem integrētajiem risinājumiem.

Jau ziņots, ka no nākamā gada 1.janvāra e-veselības sistēmas lietošana būs obligāta.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!