Foto: F64
Jūnijā atklātajā Rīgas centra rotaļu laukumā Krišjāņa Barona ielā kāds 13 gadus vecs zēns, nokrītot no šūpolēm, lauzis abas rokas, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Šobrīd zēns atlabst no operācijas un abas viņa rokas ir ieģipsētas. Zēna māte raidījumam stāsta, ka traumas viņš guvis svētdien, 24. septembrī, nokrītot no šūpolēm rotaļu laukumā. "Viņš teica, ka ātrums bija tik liels, ka nevarēja noturēties, nokrita un piezemējās uz abām rokām," skaidro zēna mamma, piebilstot, ka bērns kritis no trīs metru augstuma.

Vēstīts, ka 18. jūnijā bijušā Latvijas Universitātes stadiona Krišjāņa Barona ielā 116a teritorijā atklāts 7000 kvadrātmetru plašs rotaļu laukums bērniem.

Bērnu ķirurgs Jānis Upenieks raidījumam norāda, ka nav pieejama precīza statistika par to, cik daudzi bērni guvuši traumas šajā un citos rotaļu laukumos. "Mums ir tāda tendence - tiklīdz kas jauns ar lielu ažiotāžu tiek atvērts un izreklamēts, mēs jau zinām, ka pirmajās pāris nedēļās pēc atvēršanas mums būs klienti no turienes. Šī reize nav izņēmums," saka Upenieks.

Slimnīcā visbiežāk nonāk nopietnas traumas guvušie bērni, jo sasitumus un nobrāzumus jaunieši izdziedē mājās. Visbiežāk traumas guvušie bērni ir krituši no liela augstuma, piemēram, līdztekām. "Lai arī tas ir jauns un sertificēts, standartiem atbilstošs aprīkojums, tas pilnībā neizslēdz traumas gūšanas iespēju," saka Upenieks.

Bērnu laukuma vadītāja Inese Ļubinska raidījumam atklāja, ka drošību laukumā uzmanot seši cilvēki un 19 novērošanas kameras. Viņa aicināja bērnus lasīt noteikumus, ievērot brīdinājumus un ierīču lietošanas ierobežojumus, kas rakstīti uz zīmēm. Bērniem līdz 18 gadiem, ienākot sporta laukumā, jābūt kopā ar vecākiem vai pieaugušo. Savukārt vecākiem jābūt atbildīgiem par savām atvasēm.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) nav saņēmis sūdzības par jauno rotaļu laukumu. Taču centra eksperti apsver iespēju veikt riska novērtējumu. Šobrīd nav normatīvo aktu, lai PTAC pārbaudītu katru uzbūvēto laukumu.

"Tas ir diskutēts jautājums ar Ekonomikas ministriju. Šobrīd izstrādē ir Ministru kabineta noteikumu projekts par prasībām bērnu spēļu laukumiem, kā tos varētu uzraudzīt. Bet tas ir saistīts ar finansējumu, jo viss, kas tev ir obligāti jāizdara, tad pieņemšana vai sertifikācija, tas viss prasa cilvēku resursus," saka PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Viņa uzsver, ka daudz lielākas raizes vieš vecie, no padomju laikiem palikušie laukumi, kur daudzas iekārtas neatbilst normatīvo aktu prasībām. Jau pirms diviem gadiem vairākām pašvaldībām aizrādīts par bīstamām šūpolēm un karuseļiem, kas var radīt smagas traumas, taču nekādi uzlabojumi nav veikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!