Foto: LETA

Saistībā ar aizdomām par aplokšņu algu maksāšanu un izvairīšanos no nodokļiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā "Tokyo City", Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija sākusi kriminālprocesu, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījums atklāj, ka aplokšņu algas "Tokyo City" saņem gan trauku mazgātāji, gan arī viesmīļi, pavāru palīgi un pavāri. Raidījuma žurnāliste, kura piecus mēnešus uzņēmumā strādāja par trauku mazgātāju, aplokšņu algu maksāšanu nofilmējusi.

Video redzams, kā filiāles direktore darbiniekiem dala aplokšņu algas. "Tokyo City" darbinieki pie direktores durvīm pat stāvējuši rindā, gaidot savu kārtu tikt pie aploksnes.

Žurnāliste strādāja par 2,5 eiro stundā. Visčaklāk žurnāliste strādāja jūlijā, traukus mazgājot 213 stundas, par to saņemot 321 eiro, kas ieskaitīti kontā, bet 188 eiro iedoti aploksnē. Maksājot visu algu oficiāli, darbinieks jūlijā izmaksātu 840 eiro, bet, izmaksājot daļu aploksnē, uzņēmums ietaupījis 66 eiro, aprēķinājis raidījums.

"Visi visu it kā zina, bet ar to ir grūti cīnīties. Vairs jau nav tik traki, gan VID strādā, gan žurnālisti palīdz. Mēģināsim izskaust šādas situācijas, lai restorānos maksātu oficiāli. Varbūt uzņēmējs nopelnīs mazāk, bet darbinieki būs sociāli nodrošināti," raidījumam komentēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

"Regulējums ir, bet praktiski pierādīt ir grūti. Darbiniekiem ir jāpalīdz. Ja nepieķer pie rokas brīdī, kad aplokšņu algu maksā, pierādīt ir grūti. Darbinieki baidās pazaudēt darbu, redz, ka aploksnēs saņemt ir izdevīgāk šobrīd. Ja kāds no darbiniekiem negrib sadarboties ar institūcijām, tad ir grūti pierādīt," grūto cīņu pret negodīgiem uzņēmumiem apraksta Reizniece-Ozola.

"Nav mērķis katram uzņēmējam stāvēt klāt. Bet izlases kārtībā tas ir efektīvi. Apgrozījums, kad VID darbinieki ir klāt restorānos, pieaug no divām līdz piecām reizēm," norādīja finanšu ministre.

"Tokyo City" restorāni pieder trim uzņēmumiem – "Resto Court", "Restograd" un "Stollons", kuru kopējā peļņa pēdējos divos gados bija aptuveni 1,3 miljoni eiro. Latvijā ir četri "Tokyo City" restorāni - trīs Rīgā, bet viens Jūrmalā. Uzņēmumu valdes loceklis ir Dmitrijs Tribuncovs.

Par visu šo uzņēmumu patieso īpašnieku tiek uzskatīts Krievijas pilsonis Sergejs Simarjovs, kurš bija arī klāt pirmā "Tokyo City" restorāna atvēršanā 2010. gadā un kuram Sanktpēterburgā pieder aptuveni 40 "Tokyo City" restorāni.

Vēstīts, ka "Aizliegtais paņēmiens" uzsācis piecu raidījumu ciklu, kuros skatītāji tiks iepazīstināti ar uzņēmumā "Tokyo City" notiekošo. Aizsega laikā atklāti tādi pārkāpumi kā darbinieku atalgojuma izmaksa aploksnēs, oficiāli neuzskaitītas darba stundas, kā arī nelegāla studentu no Uzbekistānas un Bangladešas nodarbināšana. Izmeklēšanas gaitā iesaistījies arī VID un Finanšu policija.

Ziņots, ka pirms diviem gadiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas pieķēra citu ēdinātāju - "Gan Bei". Pērnā gada jūlijā Vidzemes priekšpilsētas tiesa apstiprināja vienošanos par prasītajiem sodiem krimināllietā.

Prokurors noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu ar deviņām fiziskajām personām apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, ar ko Latvijas valsts budžetam nodarīts mantiskais zaudējums kopsummā 957 799 eiro apmērā. Turklāt prokurors noslēdzis vienošanos procesā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām, kuru interesēs izvairīšanās no nodokļu nomaksas bija izdarīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!