Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) trīs gadu laikā iecerējusi panākt, ka tagadējo 35% slimnieku vietā valsts apmaksāta ārstēšana pienāksies 50% HIV inficēto, svētdien vēsta Latvijas Radio.

Hepatīta, HIV un seksuālo infekciju ierobežošanai nākamā gada budžetā jārod papildu 17 miljoni eiro. 2019. gadā – 27 miljoni eiro, bet 2020. gadā – gandrīz 30 miljoni eiro. Līdz ar to trīs gadu laikā programmā plānots ieguldīt ap 70 miljoniem eiro.

VM paredzējusi, ka tādējādi kāps to HIV inficēto skaits, kuriem pienāksies valsts apmaksāta ārstēšana. Ja šobrīd tā pienākas aptuveni 35% inficēto, tad pēc trīs gadiem varētu sasniegt 50% slieksni. Par naudas sadali drīzumā, pieņemot nākamā gada budžetu, būs jālemj Saeimai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Latvijā pērn bija visvairāk jaunatklāto HIV un AIDS gadījumu Eiropā. Piemēram, Rīgā ir inficēts viens no katriem 150 iedzīvotājiem.

Lai gan kopējais reģistrēto HIV gadījumu skaits Igaunijā joprojām ir lielāks nekā Latvijā vai Lietuvā, kaimiņvalstī tas ik gadu ir mazinājies. Pretēja aina ir Latvijā – ikgadējo jauno reģistrēto HIV gadījumu skaitam ir augšupejoša tendence un 2016. gadā tie jau ir 18,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir salīdzinoši vairāk nekā Igaunijā (17,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem). Situācija Lietuvā joprojām ir relatīvi laba – 7,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Analizējot Slimību profilakses un kontroles centra statistikas datus, Latvijā uz 2017. gada 1. janvāri ir reģistrēti 6972 HIV inficēti cilvēki, no tiem 365 – atklāti vien pagājušā gadā, kas nozīmē, ka ik dienu viens cilvēks Latvijā uzzina, ka ir inficēts. Inficēšanās ar HIV lielākoties notikusi seksuālā ceļā – 38% gadījumu heteroseksuālu, bet 6,6% – homoseksuālu attiecību ceļā.

Lielākā daļa jaunatklāto HIV inficēto cilvēku ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem, tomēr HIV Latvijā skar pilnīgi visas vecuma grupas – jaundzimušos un arī cilvēkus, kas vecāki par 55 gadiem. Lai gan divās trešdaļās inficēto ir vīrieši, aktuāla problēma HIV izplatībā ir jaundzimušo inficēšanās no HIV inficētām mātēm – pērn vien reģistrēti seši jauni gadījumi, bet valstī kopumā ir reģistrēti vairāk nekā 70 HIV inficēti jaundzimušie. HIV izplatība narkotiku injicēšanas ceļā sākusi sarukt jau 2008. gadā. Pērn tikai 17% gadījumu inficēšanās notikusi šādā ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!